foto door: Daphne van den Blink
Opinie, Nieuws, België - Rita Vanobberghen

Artsen reageren op oproep van staatssecretaris De Block om gratis daklozen te verzorgen

Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie riep onlangs artsen op om vrijwillig gratis daklozen te verzorgen. "Zou het niet beter zijn om aan een duurzame oplossing te werken?", vragen 44 gezondheidswerkers in een open brief. Zij stellen voor om daklozen toegang te verlenen tot de reguliere gezondheidszorg zodat zij niet meer afhankelijk moeten zijn van noodopvang.

woensdag 25 december 2013 19:20
Spread the love

Mevrouw de Staatssecretaris,
Waarde collega,

Na het lezen van uw oproep voor hulp aan de winteropvang voor daklozen van de Samusocial en Dokters van de Wereld hadden wij u graag even onze verontwaardiging laten weten. Met twee onderwerpen uit uw brief gaan we zeker akkoord: dat de nood aan winteropvang groot is, en dat heel wat organisaties zoals Dokters van de Wereld hieraan proberen een antwoord te geven en dus onze steun verdienen. Maar daar stopt dan ook ons begrip.

U vraagt artsen van de eerste en tweede lijn om gratis en voor niets consultaties te komen doen voor daklozen. Een humanitair en solidair gebaar, zo lijkt het. Maar zou het niet beter zijn om aan een duurzame oplossing te werken? Misschien liggen deze voorstellen buiten uw actieterrein, maar waarom er niet voor zorgen dat daklozen toegang krijgen tot een mutualiteit? Tot nu toe is een adres hebben daarvoor de eerste vereiste. Maar is het zo moeilijk om daarvoor een alternatief te vinden, zodat deze mensen via een ziekteverzekering kunnen opgevolgd worden in het reguliere systeem en niet meer afhankelijk moeten zijn van noodopvang?

Indien u vindt dat recht hebben op een ziekteverzekering kan leiden tot profitariaat, dan kunnen we nog altijd een gezondheidskaart bij het OCMW voorstellen. De toegang tot gezondheidszorg is dan wel beperkter – er staat een poortwachter aan de deur die een requisitoir of vordering moet schrijven – maar dan zouden ook mensen die illegaal in België verblijven en medische problemen hebben, tenminste toegang krijgen tot de zorgverlening. Want zoals een collega die in een open opvangcentrum werkt getuigt: sinds de invoering van het open terugkeerbeleid verdwijnen meer en meer mensen in de illegaliteit.

In plaats van 85 miljoen euro van uw asielbudget terug te sturen aan afzender had u misschien beter een deel gebruikt om een vast systeem van medische zorgverlening voor daklozen en mensen zonder papieren op te zetten. Met competente hulpverleners die, met kennis van zaken, als hun dagtaak daklozen kunnen voorthelpen. Dan zullen deze mensen ‘s avonds niet urenlang in de rij moeten staan om gezien te worden door een huisarts die al een volle dagtaak achter de rug heeft. Die is dan wel vol goede wil, maar is ook weinig op de hoogte van de speciale zorgen die de opvolging van daklozen vereist, heeft geen overzicht van alle problemen en sluit meestal met een gevoel van machteloosheid zijn dag af.

Mevrouw de Staatssecretaris,
Waarde collega,

Wij zijn het moe om steeds weer te moeten opdraaien voor uw falend beleid. En omdat u toch bereid bent om terreinervaring op te doen, nodigen wij u uit om een avondje te komen consultaties houden in de Begijnenkerk. Die wordt bezet door Afghaanse gezinnen die u wilt terugsturen naar een land in oorlog.

Met vriendelijke groeten,

Dr. Rita Vanobberghen, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk te Schaarbeek

Mede ondertekend door de volgende 43 gezondheidswerkers:

Dr. Dirk Van Duppen
Dr. Tine Duchausoit
Dr. Maximilien Kutnowski
Dr. Mie Branders
Prof. Fred Louckx
Dr.Harrie Dewitte
Dr. Sofie Merckx
Dr. Stephanie De Maesschalck
Dr. Vincent Janssens
Dr. Jo Hertogen
Dr. Freddy Merckx
Janneke Ronse
Xavier Patti
Dr. Marion Dietrich
Dr. Jan Baeckelandt
Dr. Jan Cools
Dr. Ilke Cabus
Dr. Myriam Ajaji
Dr. Evy Lenaerts
Dr. Jasmin Peeters
Dr. Erik Vanobbergen
Jitske Eekman
Belinda Chiarada
Patricia Hellemans
Jan Loeckx
Dr. Johan Vandepaer
Dr. Geert Asman
Dr. Filip Vanderoost
Dr. Céline Mendels Flandre
Dr. Sofie Blancke
Dr. Selwa Othman
Dr. Heleen Aerts
Dr. Bart Ostyn
Dr. Frans Vanacoleyen
Dr. Leen Vermeulen
Éva Meeùs
Dr. Hanne Bosselaers
Dr. Roland Vanacker
Dr. Nathalie Vanbeylen
Dr. Eric Hufkens
Dr. Claire Geraets
Dr. Nele Vandenbempt
Nadia Gille

take down
the paywall
steun ons nu!