GAS voor online commentaar

GAS voor online commentaar

woensdag 4 december 2013 08:35
Spread the love

En toen was het in één klap heel wat erbarmelijker gesteld met de vrije meningsuiting in België. Erbarmelijker zelfs, dan in die landen waar wij zo meewarig over praatten voordien: Egypte, Syrië, China, Cuba en zovele andere landen waarover we zeiden: “Och, arme burgers die gebukt gaan onder de censuur.” Plots waren we met ons eigen bezig, met onze hunkering terug naar de tijd dat het internet een plaats van democratie was, een plaats waar men net wel zijn of haar gedacht mag zeggen. Waar men zelfs ronduit grof kan zijn over de premier, de gouverneur of de burgemeester, hoewel sommigen dat op grote reclame-borden doen – maar die laatsten worden niet vervolgd – of door de gemeenteraad binnen te stormen – maar die allerlaatsten werden buiten gesleurd door de security.

En er kwamen zij die rechtvaardig zijn van naam, of ze dat van daad zijn laat ik aan u, lezer, om al dan niet te oordelen. Ze zeiden dat spot toch niet mag, dat het gewoon onbeleefd is. Waar moeten wij heen als spot niet meer mag? Want is de spot drijven niet de meest basale, primitieve vorm van vrije meningsuiting, ooit een voorrecht van hovelijke narren en idioten?

Het internet was onze narrenplaats geworden. En we werden steeds mondiger en steeds gedurfder, en we gebruikten bijna allemaal onze eigen naam. En toen kwam die donderslag die verried dat we ons maar beter hadden blijven houden aan de oude regels van het online schrijven: geef nooit uw echte naam weg! Het spelletje was nog lang niet uit: hoe repressiever het optreden, hoe minder macht de machtigen hebben, want zij genieten dan niet langer het respect van de verontwaardigde bevolking!

Indignez-vous!

take down
the paywall
steun ons nu!