Over voetbal in Brasil

Over voetbal in Brasil

maandag 2 december 2013 11:53
Spread the love

Je kan het over veel hebben met zo’n titel.Over schending van de mensenrechten bijvoorbeeld. De video ‘Gol Contra’, tegen-goal, gaat daar over.

Dat Brazilianen passioneel van voetbal houden is algemeen bekend. Dat de Fifa er in 2014 zijn Wereldbeker mag organiseren weet iedereen. Dat het mega-event geen goed nieuws is voor de meeste Brazilianen begint langzaam door te dringen. Ik liet ook mijn druppeltje op de hete plaat vallen om die tsunami van ‘goed nieuws’ wat af te koelen.

‘Gol Contra’ laat 11 spelers aan het woord die door dat fifa-voetbal alles verliezen.11 mensen van de vele duizenden die respectloos uit hun huis gezet worden.De video werd niet voor televisie gemaakt, er zit géén geweld in, géén schreiende vrouwen en kinderen. Aan Vrancx moet ik hem niet aanbieden. Dank zij de Canvas Brasil Week zendt Terzake vanavond een stukje uit. Annelies Beckx heeft mij een dik half uur geïnterviewd en ik zie vanavond wel of de essentie van de 23 minuten van ‘Gol Contra’ de format-kniptang overleeft heeft. Maximaal 5 minuten is zo’n format in Terzake. 

DWM ging in op mijn voorstel om de volledige 23 minuten op hun site te plaatsen. Vrije journalistiek heeft geen budget om voor Nederlandse ondertitels te zorgen en ik zit dus, nù nog, manueel, titel per titel, onhandig, traag, op mijn laptop die vertaling te maken, nog even geduld dus.

Bekijk de video hier: https://www.dewereldmorgen.be/video/2013/12/02/gol-contra-voetbal-in-brasil

De video is gemaakt om in Recife te vertonen in de favela’s en de arme periferie van de voetbalsteden, wie hem hier wil bekijken leest best onderstaande punten van de bijsluiter:

1. Recife is één van de 12 steden waar de Fifa gaat voetballen.

2. Recife heeft een stadiom met 60.000 plaatsen (naast de favela Arruda) maar besliste om er een nieuw te laten bouwen 20 km buiten de stad in São Lourenço da Mata.

3. Ze hadden er de fondsen niet voor maar een grote internationale project-ontwikkelaar, ODEBRECHT klaarde de klus en krijgt daarvoor een concessie van 33 jaar om rond die voetbal-arena een stad te bouwen voor de opper-midden-klasse: Cidade da Copa, Stad van de Beker.

4. Camaragibe is een klein stadje dat op de weg naar de voetbalarena ligt. Ook daar wordt volop onteigend.

5. Op officiële wegwijzers heet het stadium ‘Arena Pernambuco‘, (Pernambuco is de naam van de staat, Brazilië is een federaal land) ondertussen heeft een biermerk de naamrechten gekocht en heet het stadium Itaipava Arena.

6. De rivier Capibaribe is een van de 2 grote rivieren die in Recife, het Venetië van Zuid-America – in de toeristenfolders -, in de blauwe zee uitmondt.

7. De Stad van de Beker (Cidade da Copa) wordt stroom opwaarts in een prachtige bocht van de Capibaribe gebouwd. Daarnaast licht het privé natuurreservaat van de gekende beeldhouwer Brennand.

8. De milieu-impakt-studie werd uitgevoerd door een grote afdvokaten-firma, Píres Avocacía , (die ook het omstreden Twin-Tower project in Recife verdedigde). De studie werd betaald door ODEBRECHT en kwam tot de conclusie dat het vastgoed-project goed is voor de streek en de mensen.

9 .Wie de 23 minuten, traag maar diep, wil bekijken moet zich gewoon inbeelden dat het hier over uzelf gaan, uw huis, uw buurt en u zal misschien begrijpen dat Brasil nog steeds, ondanks die prachtige, moderne shopingcentra en pronkerige voetbal arena’s, een derde wereldland is.

En ik wil nog een weetje kwijt dat niet in de video zit maar in onderstaande foto: er is een ministrieel secretariaat voor de onteigeningen opgericht met een zeer duidelijke naan ‘UITVOEREND secretariaat der onteigeningen’. Ik verwachtte eerder zoiets als ‘Secretariaat ter verdediging en ondersteuning van mensen die onteigend worden’

take down
the paywall
steun ons nu!