Go, Olli, go!

Go, Olli, go!

zondag 1 december 2013 15:35
Spread the love

Olli – de voornaam volstaat tegenwoordig om te weten over wie het gaat – probeert nu ook om topkandidaat van de Europese liberalen te worden, nadat eerder Guy Verhofstadt al zijn interesse had laten blijken. Bedoeling van beide heren is om uiteindelijk voorzitter van de Europese Commissie te worden, al is dat voor iemand van de (relatief kleine) liberale fractie zoals bekend geen sinecure, en gaat het allicht vooral om een zet in het strategisch schaakspel  om de hoogste posities in de EU-instellingen.

Maar ik hoop echt dat Olli het haalt, en dat Verhofstadt dan ergens anders zijn heil zoekt, en ook opkomt met een eigen pan-Europese lijst – want beiden staan voor een nogal andere politiek-ideologische lijn zoals bekend. De verschillen qua retorische stijl tussen beide heren zijn er niks bij. Het zou spijtig zijn moest een van hen al in de lente in het zand bijten, om dan de liberale rangen zogezegd te sluiten.  Olli staat zoals bekend voor de “was het nu 3.0, 3.1 of 9.7 %” boekhouderslijn van de afgelopen jaren, die zogezegd neutraal is maar eigenlijk vooral het geld zoekt daar waar het niet te vinden is. Hij wordt dus met (het beleid van) de afgelopen jaren geassocieerd, of de man dat nu leuk vindt of niet. Wat Verhofstadt betreft, die wordt naar goeie visionaire gewoonte vooral met de toekomst geassocieerd, de dag dat Verhofstadt geen grote dromen meer koestert ligt hij allicht bijna in de kist. De lijn Verhofstadt – met de Grote Europese Sprong voorwaarts – is dus niet die van Olli Rehn, ook al stelt die zich wat minder strict in de bezuiningsleer op de jongste maanden, zoals de hele Commissie.

Sowieso zou het me benieuwen om te weten hoe dat ‘austerity-beleid’ van Olli en co van de jongste jaren het  nu eigenlijk doet in het stemhokje.  En dan is Olli toch het echte TINA- ‘merk’, de christen-democraten zullen wel weer warm en koud blazen in de aanloop naar de verkiezingen van 2014, “enerzijds, anderzijds” weet je wel.

Dus, Olli, bij deze heb je mijn zegen.  Jammer dat we niet in heel Europa kunnen stemmen voor of tegen Olli, of voor of tegen Guy, maar het is alvast een begin om met dit soort namen naar de Europese stembus te trekken. Olli Rehn is bekend over heel Europa nu, ondanks zijn wat kleurloze imago. De man roept in veel landen emoties op, niet alleen bij Paul Magnette.

Benieuwd wat dat in het stemhokje geeft.

take down
the paywall
steun ons nu!