Het leven van Oriana Fallaci verfilmd

MONASTIR- Het leven van Oriana Fallaci (1929-2006), verfilmd door de Italiaanse regisseur Domenico Procacci. Oriana Fallaci geldt als misschien wel de meest controversiële journaliste van de 20ste eeuw. Sleutelmoment was haar ontmoeting met Khomeini in 1979. De Tunesische stad Monastir - meer bepaald het mausoleum van oud-President Habbib Bourguiba - dient als decor voor de filmopnames ervan, en een 100-tal Tunesiërs doet mee als figurant.

vrijdag 8 november 2013 21:27
Spread the love

Men zal zich Oriana Fallaci herinneren als een van belangrijkste journalisten van de  20e eeuw. Bekend is Kissingers uitspraak dat hij zich nooit zo slecht heeft gevoeld als na een interview met haar.

Als tiener hielp Fallaci haar vader bij het verzet tegen de Duitsers die vanaf midden 1943 Italië bezetten om Benito Mussolini in het zadel te houden. In 1979 interviewde Fallaci ayatollah Khomeini. Die enkel een interview wou toestaan als ze zich het hoofd bedekte. Lag daar de oorsprong van haar islamofobie?

Reeds in haar vroege jaren, de sixties, stond Oriana Fallaci ter discussie. Maar de meeste kritiek kreeg ze met de publicatie van haar boek De woede en de trots. Fallaci had intussen Italië verlaten en zich gevestigd in Manhattan.

Het boek, of pamflet, mag als islamofoob beschouwd worden. Fallaci, die stamde uit de niet-christelijke linkerzijde, ontpopte er zich als een vurig verdedigster van de stellingen van de katholieke rechterzijde. Vooral de uitspraak dat Arabieren “stinken en kweken als konijnen”, zette kwaad bloed.De journaliste klaagde ook het gebrek aan democratie aan in de Arabische landen, en de onderdrukking van de vrouw. Maar dit zijn zeker niet de belangrijkste thema’s van het boek.

Voor Oriana Fallaci stond Islam gelijk aan armoede,immigratie en terrorisme. Hierbij speelde ze in op buikgevoelens die in brede lagen van de Europeese landen leefden. Ze was geen extremiste zoals Le Pen of de Lega Nord, en als geapprecieerde journaliste werd haar stem dan ook in brede kringen beluisterd.

Volgens de rechterzijde was Fallaci een van de figuren die Europa uitnodigde om zelbewust te worden. Bewust ‘van zijn eigen traditie, geschiedenis, identiteit en waardigheid’. (Overigens de commentaar van Gianfranco Fini, leider van de post-fascistische Alleanza Nazionale.)

Toeval of niet, tussen Oriana Fallaci’s dood en paus Benedictus XVI’s openlijke aanval op de islam lagen slechts enkele dagen.
De woede over Ratzingers uitspraken en Fallaci’s boek zorgden voor een hetze vergelijkbaar met deze na Rushdie’s Duivelsverzen en de Mohamed-cartoons.

Fallaci’s werken zijn in 21 talen vertaald, waaronder het Engels, Spaans, Frans, Nederlands, Duits, Grieks, Pools, Kroatisch en Sloveens. Fallaci, levenslang een zware rookster, overleed in Florence op 77-jarige leeftijd aan kanker.

De film ‘La vita di Oriana Fallaci’ van Domenico Procacci komt uit in Italië, eerst in première, in het voorjaar van 2014.

http.www.ejbron.wordpress.com/2013/03/17/oriana-fallaci-vraagt-zich-af-of-de-islamitische-immigratie-naar-europa-een-samenzwering-is
Bron tekst:http.www.casa-in-italia.com

take down
the paywall
steun ons nu!