Versterk de democratie, stem voor de federale kieskring!

Versterk de democratie, stem voor de federale kieskring!

donderdag 5 september 2013 09:26
Spread the love

Het idee van de federale kieskring zweeft al geruime tijd rond in het politieke debat. De redenen voor het streven naar een federale kieskring zijn intussen genoegzaam bekend. Een federale kieskring betekend niet alleen een verdieping van de democratie – de keuze van de burger wordt niet langer beperkt door de taalgroep waartoe deze behoort – maar kan ook een rem betekenen op de middelpuntvliedende krachten die ons land steeds verder uit elkaar dreigen te trekken.

De federale kieskring is een werkbare oplossing die intussen al op ruime steun kan rekenen. Tal van prominenten – Tom Lanoye, Dimitri Verhulst, Rik Coolsaet , … – talrijke politici en partijen – zie Open VLD, Groen, Ecolo, … – spraken intussen hun steun uit voor het voorstel. Een petitie die het voorstel van de federale kieskring ondersteunde haalde enkele jaren terug al op enkele dagen een 30.000 ondertekenaars binnen. In het akkoord over de 6de staatshervorming – het  Vlinderakkoord – werd de federale kieskring bovendien ook opgenomen. Toen luidde het dat de federale kieskring in een aparte Kamercommissie besproken zou worden.

Dat was 2011.

Intussen zijn we bijna twee jaar verder. Navraag door B Plus bij de bevoegde staatssecretarissen wees uit dat de bevoegde Kamercommissie nog moet samenkomen en dat het voorstel nog steeds niet besproken is. Officieel luidt het dat dit nog voor het einde van deze legislatuur moet gebeuren. Het idee dreigt met andere woorden een stille dood te sterven in de coulissen van het parlement. In de tussentijd spraken echter nog meer mensen – zie recent nog het initiatief van de voorzitters van de jongerenafdelingen van de democratische partijen – zich uit voor een federale kieskring. Er mag dus haast gezet worden achter het voorstel.

B Plus besliste alvast niet langer af te wachten. Om de eis voor een federale kieskring kracht bij te zetten, organiseert B Plus de komende deze maand alvast een nieuwe grote actie voor de federale kieskring.

In het kader van die actie organiseert de beweging, die ijvert voor een sterk en federaal België, een simulatie van de federale verkiezingen binnen de federale kieskring. Zowel in Gent (07/09), Antwerpen (14/09), Brussel (28/09) en Charleroi (12/10) krijgen kiezers de mogelijkheid hun favoriete partij en/of politicus van de andere taalgroep te verkiezen. De vraag die hier meteen bij opduikt is hoe populair toppolitici van de ene kant van de taalgrens aan de andere kant eigenlijk wel zijn. Hoe doen communautaire scherpslijpers zoals De Wever of Maingain het bij de andere taalgroepen en wie wordt de man of vrouw met de meeste stemmen in het hele land? We zijn benieuwd. U stemt toch ook?

take down
the paywall
steun ons nu!