Europese Investeringsbank (EIB) kondigt aan niet langer in kolencentrales te investeren

vrijdag 1 maart 2013 15:08
Spread the love

Na een vals persbericht waarin de Europese Investeringsbank (EIB) ‘aankondigde’ niet langer in kolencentrales te investeren, sloegen activisten opnieuw toe tijdens de jaarlijkse persconferentie van de Bank. In de naam van EU burgers, mocht president Werner Hoyer de 2013 ‘World Coal Down’ award in ontvangst nemen. Jammer genoeg zag hij zich meteen genoodzaakt om de geruchten rond de desinvesteringen van de EIB in kool te ontkrachten en af te doen als “complete nonsense”.

“Laten we hopen dat de EIB nog van gedachten veranderd tegen Juni, wanneer ze haar nieuwe energie beleid zal voorstellen”, zegt Berber Verpoest van Counter Balance, een coalitie van organisaties die achter de hoax zat. “De Bank doet zich steeds voor als een kampioen in de strijd tegen de klimaat opwarming maar wij zien echter niet hoe dat mogelijk is als ze tegelijkertijd wijgeren een kampioen te zijn in het bannen van investeringen in kolencentrales. Kool blijft de meest vervuilende fossiele brandstof.”

Het doel van de actie was om deze tegenstelling in de activiteiten van de Bank duidelijk te maken. “Maar het gaat om meer dan alleen de EIB. De EU lidstaten, de Europese Commissie en het Europese Parlement beslissen uiteindelijk over wat de Bank wel en niet doet. Het is hoogtijd dat zij de rechtuit gaan voor een betere toekomst voor de komende generaties” vertelt Mark Fodor, directeur van CEE Bankwatch, één van de leden van Counter Balance.

“De absurditeit van dit alles is dat we alleen maar vragen dat het beleid van de ‘EU Bank’ in lijn ligt met de 2050 duurzaamheidsdoelstellingen van de EU. Simpel gezegd: geen investeringen die ons nog jarenlang afhankelijk maken van vervuilende energy infrastructuur en een volledige shift naar hernieuwbare energie en energie efficiëntie.”

Met deze actie hopen Counter Balance and CEE Bankwatch de EIB and Europese beleidsmakers te herinneren aan waar hun prioriteiten zouden moeten liggen. Dit past in de campagne van beide organisaties rond herziening van het energie beleid van de Bank. Naast het deelnemen aan officiele consultaties en beleidsbeïnvloeding, is het ook belangrijk om EU burgers hiervan bewust te maken. “Het is een uitdaging om aandacht te genereren rond zulke technische thema’s en het vergt dus heel wat creativiteit om het in de spotlight te plaatsen” legt Verpoest uit.

Het vergde heel wat voorbereiding maar gelukkig konden we rekenen op de professionele hulp van het Yeslab, het team achter de bekende hoaxmachine The Yes Men.

Ons uitgangspunt was om met een positief scenario voor de dag te komen voor de EIB. In plaats van de Bank met de vinger te wijzen wilden we tonen wat volgens ons de enige weg vooruit is. We willen ook de bank aanmoedigen om een positievere rol te spelen in de financiering van een echte energie shift. De award in de vorm van een schoorsteen waar bloemen uit groeien – een design van Afreux – visualiseert dit idee perfect. “Ik zou dit graag eens in een echte kolencentrale zien, waarom niet in Sostanj”, droomt Mark Fodor luidop terwijl hij refereert naar de erg controversiële Sloveense kolencentrale waarvoor meer dan een half miljard euro aan EIB steun onderweg is
 

take down
the paywall
steun ons nu!