Het ACW-monster?

Het ACW-monster?

woensdag 20 februari 2013 09:51
Spread the love

Je kunt geen tv-toestel meer aan zetten of we worden de laatste dagen met het hele debacle rond ACW rond de oren geslagen. Bepaalde politici hebben weer een vette kluif gevonden aan deze problematiek, en je voelt onderhuids dat 2014 al begint mee te spelen, ookal beweren diezelfde politici van niet. Het kan inderdaad best zijn dat er geld is achterover gedrukt, of dat er immorele doch wettelijke constructies werden opgesteld.

Maar politici die een ACW willen verzwakken, zodat de vakbonden ook in de hoek zitten waar de klappen kunnen vallen, is even laakbaar. En die politici zullen dan niet aarzelen ook organisaties als het VBO te vriend te zijn. Welke rottigheid er zich allemaal achter de schermen afspeelt is onduidelijk, en eigenlijk ook niet relevant. Wat wel relevant is, is het feit dat achter die organisaties heel wat vrijwilligers zitten, die zich met hart en ziel inzetten voor een goede zaak. En die goede zaak kan vanalles zijn.

Een afdeling waar ikzelf vertrouwd mee ben, en trouwens lid van ben, is KWB. KWB heeft in het verleden al heel wat positieve initiatieven gedaan. Er werden in het verleden bijvoorbeeld cursussen gegeven om mensen te leren hoe ze hun eigen zonneboiler konden maken. Zelf heb ik ook tal van cursussen gegeven over energiezuinig wonen en het isoleren van een dak. In Londerzeel heb ik zelfs het genoegen gehad om voor meer dan 150 mensen tegelijkertijd te mogen spreken. En dat voelt goed. Mensen hebben ginder er echt iets van opgestoken, en achteraf kom je dan ook te weten dat zo’n avond zijn effect niet heeft gemist.

Er is trouwens nog meer nood aan samenhang in onze samenleving. Want in crisistijden heeft de mens de neiging om terug te plooien op zichzelf, terwijl we meer zouden moeten samenwerken om er samen een betere maatschappij van te maken. En terwijl ACW wordt afgebeeld als een geldverslindend monster met allerlei vertakkingen, is het gevaarlijkste monster een clubje van heren in net pak, die met een ringmap vol bewijzen vooral één ding bewerkstelligen, namelijk de grootste splijtzwam zijn van ons land. En wat de centen betreft? Iedereen is onschuldig totdat de schuld onomstotelijk bewezen is. Gelukkig dat ons trage rechtsapparaat dat nog hanteert. Misschien dringt een gelijkaardige code zich op voor de media?

take down
the paywall
steun ons nu!