Gouden Dageraad herdenkt

Gouden Dageraad herdenkt

dinsdag 5 februari 2013 13:38
Spread the love


doc

Ik wilde er eigenlijk geen aandacht aan besteden, maar de video hieronder deed me van mening veranderen.

Afgelopen zaterdag hield Gouden Dageraad een optocht in het centrum van Athene om de gebeurtenissen rond de onbewoonde Imia eilandjes te gedenken, waar Turkije en Griekenland al jaren een dispuut rond hadden.

Het was 29 januari 1996 en een paar Turkse journalisten landden met een helikopter op de rotsformaties in de Egeïsche Zee, haalden de Griekse vlag neer die er geplant stond, en hesen een Turkse vlag. Dat werd op de Turkse TV uitgezonden.

Binnen de 24 uur kwam de Griekse zeemacht de vlag weer veranderen en de Griekse premier Simitis en de Turkse premier Ciller wisselden bitsige commentaar uit. Oorlogsschepen van beide landen stoomden naar de eilandjes en het kwam bijna tot een oorlog.

Een Turkse helikopter landde in het geheim en de vlaggen werden nog maar eens veranderd. Een Griekse helikopter wilde dan weer op het eiland landen om er weer een Griekse vlag te laten wapperen, maar het toestel stortte neer en 3 jongemannen kwamen om het leven op 31 januari. Om dit te herdenken, kwam Gouden Dageraad dus op straat. (Overigens werd de spanning tussen Grieken en Turken van de ketel gehaald door de Amerikanen, maar dat is dan weer een ander verhaal).

Volgens de website van Gouden Dageraad waren ze met tienduizenden, maar 3000 zal wel dichter bij de waarheid zijn geweest. Niet echt de moeite om aandacht aan te besteden, eigenlijk. Overigens zou het me verbazen als die 3000 de namen herinneren van de 3 soldaten die in de neergestorte helikopter zaten in 1996.

Wat ik wel even onder de aandacht wil brengen, is onderstaande video, waar de voorzitter van de partij, Nikos Michaloliakos, tekeer gaat tegen Europees mensenrechtencommissaries Niels Muižnieks, die in Athene was. Ik vertaal even wat Michaloliakos hier zegt:

“En zo kwamen we te weten dat de Europese Commissaris voor Mensenrechten in Athene is. Een zekere meneer Muižnieks. Muižnieks. Hoor eens wat voor een naam. Een Muižnieks zal ons eens komen zeggen wat we moeten doen in Griekenland! Naar de hel met elke Muižnieks, met elke New York Times, en met elke Helsinki Monitor.”

Zo, dan weet u dat ook weer.

take down
the paywall
steun ons nu!