antwerpen dewever regenboog voxunit vxu010xp01

Geen Regenboogtrui voor BDW

dinsdag 5 februari 2013 16:11
Spread the love

03-02-13

Bart De Wever heeft mijn weekend vergald. Precies nu – het Franse parlement keurde zo goed als de openstelling van het huwelijk goed – las ik dat hij geen loketbediende met regenboogkleuren achter de Antwerpse loketten wil. Lokettenkwestie II dient zich aan.

Bekijken we de betwiste passage. Ze komt uit de reeks interviews in De Standaard met partijkopstukken over de ideologie van hun partij. Vooraf dit: Het Antwerpse bestuursakkoord stipuleert, net zoals in 2007, dat ‘uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, sportieve, … overtuiging’ niet tijdens de werkuren worden gedragen. Dat was zo al onder het burgemeesterschap van Patrick Janssens. Het is de eerste keer dat in dit verband expliciet wordt verwezen naar seksuele geaardheid. BDW in het interview: “Mag een vrouw een hoofddoek dragen? Uiteraard. Maar niet achter een loket. Wie het gezicht is van de stad Antwerpen, wordt neutraliteit opgelegd. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift Eigen volk eerst . Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat.”

Veel méér dan een lokettenkwestie

Het was al een tijdje afwachten hoe de NVA zich als dominante partij in het Antwerpse schepencollege zou positioneren rond holebi’s en transgenders.  Dat weten we nu. We krijgen van hetzelfde laken een broek als de moslima’s met sluier (Lokettenkwestie I). Die mogen ook niet achter het loket. Het gezicht van Antwerpen draagt dus geen sluier en is niet herkenbaar als homo of lesbienne. Terwijl het in die stad barst van moslima’s met sluier, holebi’s en transgenders.  De opmerking dat holebi’s nooit gevraagd hebben om met een regenboogtruitje aan het loket te mogen zitten is niet relevant. Het gaat om veel méér dan een lokettenkwestie. Het gaat over hoe door de burgemeester van Antwerpen – en bij BDW is het geen ongelukje dat hij daar nu over spreekt – en de NVA tegenover holebi’s en transgenders staan. Dit gezegd zijnde is het tijd voor de gebruikelijke verontwaardiging van BDW over het feit dat hij toch maar weer eens verkeerd begrepen werd: “Als men hier nu van probeert te maken dat ik iets zou hebben tegen homoseksualiteit, dan is dat écht wel volslagen belachelijk.

Postzegelkes_311906_4.jpg

Ik ben altijd opgekomen voor de gelijkberechtiging van holebi’s en ik heb dat standpunt altijd consequent verdedigd in woord en daad, in geschrift en in het parlement. Maar neutraliteit is neutraliteit, dan verwijs je naar opzichtige uitingen van persoonlijke voorkeuren.”

We zijn allemaal moslima’s met een regenboogtruitje

Ik ga hier niet de fout maken die ik de voorbije 24 uur vaak tegenkwam en ondermeer door Alexander Decroo werd gepromoot in een tweet: “Is uiting van geaardheid -zelfs bij officiële functies- een issue? Van wie we houden is toch totaal iets anders dan in welke god we geloven?” Homo’s dus wel een regenboogtrui, moslima’s geen hoofddoek. Alsof dat het gevoel gediscrimineerd te worden niet bij allebei even pijnlijk kan zijn.  Als BDW holebi’s en transgenders even sterk wil stigmatiseren als moslims is het niet het moment om mee te gaan in de klaagzang: ‘Wij kunnen er niet aan doen dat we zo zijn, maar die moslims…’  Seksuele geaardheid en geloof mogen dan niet hetzelfde zijn, de discriminatie ervan komt even hard aan bij de betrokkenen. Als we dan toch een verband leggen dan liever zoals Bruno De Lille. Hij twitterde: “BDW doet eigenlijk zelfde als mannen in #hommedelarue. Je mag homo zijn maar het niet tonen. Straks discussie over lengte rok loketbediendes?” We zijn allemaal moslima’s met een regenboogtruitje.

Ceci n'est pas un rainbow t shirt0001.jpg

BDW wil de grote leider van heel Vlaanderen worden. Antwerpen is het laboratorium waar hij dat leiderschap kan uitproberen. Vanaf het ogenblik dat de verkiezingsuitslag bekend was gedraagt hij zich ook zo. Zijn verklaring in De Standaard is  niet mis te verstaan. Het is niet enkel een het zoveelste geurspoor dat hij achterlaat, het is ook homofobie. Het opzuigen van het kiespubliek van het Vlaams Belang en het binnenhalen van VB-mandatarissen krijgt hier een logisch vervolg. 

Hetero = neutraal

Michiel_Parijs_IMAG0079.jpg

WJNH-woordvoerder Michiel Vanackere (hier op de foto tijdens de demonstratie in Parijs vorige week) op facebook: “Neutraliteit is een populistisch antwoord. Neutraliteit is kiezen voor wat veilig is. Neutraliteit is in België scoren. Ik blijf gewoon liever mezelf, veel makkelijker.” Waarop iemand anders reageerde: “Het probleem is dat zo’n verbod de belachelijke notie bevestigt dat heteroseksualiteit gelijk staat aan neutraliteit en dus als norm wordt gezien en dat homoseksualiteit daar een afwijking van is. Dat is niet echt een positieve boodschap.”

Terwijl het echt niet zo moeilijk is om er iets positiefs mee te doen. Het enige wat ik van een loketbediende vraag is dat hij/zij goed werk aflevert. Wie vooroordelen heeft over homo’s, mensen met een keppeltje of met een hoofddoek kan enkel met een beter gevoel en minder homofobie of racisme terug naar huis gaan als hij/zij een prettige ervaring heeft met zo’n loketbediende.

 BDW volgt een ander spoor. Dat wordt vrij accuraat beschreven door iemand anders op facebook: “Die man provoceert als geen ander. Hij gebruikt oorlogsretoriek en slaagt erin via de media de bal terug in het gezicht van de protesteerders te gooien : ‘Uit z’n context gerukt; ze maken er een politiek spelletje van…’  Ik zie dat hij de ‘grondstroom’ van Vlaanderen bespeelt : racisme, hebzucht, afgunst, nijd, haat…. Daar teert hij op, dat bespeelt hij, met een keurige verpakking, deftig. En nog: hij gooit één extreem provocatieve uitspraak in zijn groter verhaal, in dit geval de homo’s. En de focus gaat daar naar toe, en niet naar zijn grotere ideologie.”

Burgemeester voor de 55 procent

Dat laatste is niet onbelangrijk. In Antwerpen groeien één op de vijf kinderen op in armoede. Voor elke vacature zijn er 6 sollicitanten. Lees het bestuursakkoord van het Antwerpse stadsbestuur en je zal merken dat het geschreven is ten behoeve van de rijke bovenlaag. BDW weet dat hij te maken zal krijgen met een een opstandige bevolking en dat hij het véél harder zal moeten spelen dan zijn voorganger. 

Toen een delegatie van de PVDA (Peter Mertens, Mie Branders en Wouter Van Damme) na de verkiezingen door BDW werd ontvangen verklaarde hij dat je op twee manieren burgemeester kan zijn van een stad. Ofwel op de manier zoals Janssens dat deed, zo vertelde De Wever. Dat wil zeggen een burgemeester zijn voor de hele stad, en boven het gewoel staan. Ofwel op de manier zoals in de Zuid-Franse stad Orange: Door een bestuur te hebben voor 55 procent van de bevolking, dat gehaat wordt door 45 procent van de bevolking. Een soort gewapend bestuur. Dat is de andere manier, zei De Wever.

Orange is de Franse stad waar de fascisten van het Front National aan de macht zijn. Een van de voormalige FN-burgemeesters van Orange is Jacques Bompard die zich vorige week nog inspande om het homohuwelijk in Frankrijk tegen te houden. Voorlopig zien we vooral de Orange-aanpak:  Door jongeren te schofferen (geen sneeuwballen meer), door zeer hard te besparen op het stadspersoneel en de publieke dienstverlening, door migranten te stigmatiseren, door Borgerhout hard aan te pakken (denk aan het totaal overbodige samenscholingsverbod) en door in de media te polariseren en mensen te verdelen.

nva,cavaria

Iemand anders zei op Facebook: “Wat in het fameuze interview met BDW vooral opvallend is, zijn de thema’s waar hij geen aandacht aan schenkt: de groeiende amoede, de sluiting van Ford, Arcelor Mittal, de bedrijven die miljarden aan belastingen ontlopen dankzij de notionele aftrek,… Niks daarover. Maar wel dat een loketbeambte geen T-shirt in regenboogkleuren mag dragen want dan out hij zich als homo. Dat betekent dus ook dat een hetero geen trouwring mag dragen want in het kader van gelijke kansen mag die zich ook niet als hetero outen, toch?”

De Roze Ridder

Zeer lezenswaardig (je moét het gewoon lezen) is het opiniestuk van Wim Denolf in Knack.  Opvallend is dat hij zich in de eerste vier paragrafen bijna verontschuldigt dat hij over de lokettenkwestie schrijft: “Diverse collega’s in de media – hetero’s en holebi’s – waarschuwden me in de loop der jaren voor die onderwerpskeuze. “Je moet je niet zo profileren”, klonk het dan. Voor je het weet ben je de roze ridder van dienst of associëren lezers je alleen daar nog mee. Anderen wijzen je op je carrièremogelijkheden, want wie haalt nu een “relnicht” in huis?”

Homofobie zoals die ervaren wordt door een journalist anno 2013.  Hij is niet mals voor BDW: “De uitspraken van de Antwerpse burgemeester hitsen de gemoederen alleen verder op. Een strategie van polarisatie die voor- en tegenstanders met elkaar in de clinch laat gaan rond een symbooldossier en, op de kap van een minderheidsgroep, uiteindelijk alleen de electorale belangen van de N-VA dient.”

Fran Bambust: voer dan een uniform in!

“Ik ben bezorgd als ik zo’n dingen hoor. Dan hou ik toch een beetje mijn hart vast”, zegt Fran Bambust van koepelorganisatie çavaria. “Dit is zo onduidelijk. Dit zet de deur open voor misbruik.” De Wevers uitspraken vindt ze op zich niet discriminerend omdat ze vaag zijn, “maar het zet er wel de deur voor open”. En ze voegde er niet zonder enig cynisme aan toe: “Op zich is er geen probleem als een overheid zich zo neutraal mogelijk wil opstellen. Maar houd dan een duidelijke lijn aan en voer een uniform in.”  Op de website van Het Nieuwsblad wordt dat: “HOLEBI-ORGANISATIES. ‘Verbod op het dragen van regenboog-T-shirts niet stigmatiserend”

. 

Leonie Nelissen (foto) van Het Roze Huis blijkt nogal wat begrip te hebben voor de uitspraak van BDW: “Hij spreekt in deze kwestie als werkgever.” Maar ze heeft toch ook vragen bij de uitspraken van de burgemeester. “Voor heel veel mensen van onze achterban zie je ook zonder regenboog-T-shirt dat ze holebi of transgender zijn. Hoe ga je daarmee om?” In het VTM-Nieuws zet Leonie de burgemeester uit de wind door te zeggen dat het belangrijker is om holebi’s en transgenders meer zichtbaarheid te geven in de straat, zonder dat ze zich bedreigd voelen. Dat noemt ze een veel belangrijker debat. BDW kan gerust zijn. Geen boze delegatie van het Roze Huis op de volgende gemeenteraad.

Ik kreeg vragen over die lauwe aanpak van çavaria en het Roze Huis. Voor alle duidelijkheid: ik kan daar niets aan doen. Belangrijk om weten is – en ik zeg dat zonder enige ironie of sarcasme – dat organisaties zoals çavaria (‘het middenveld’) niet kunnen bestaan zonder subsidies van de overheid.  BDW wil het land veroveren en de grote vraag is of er in de grote Vlaamse Natie waaraan hij sleutelt nog zo veel plaats zal zijn voor organisaties die opkomen voor holebi’s of allochtonen. Die subsidies zijn een mooie stok achter de deur en dat zou wel eens de reden voor de voorzichtige reacties van çavaria kunnen zijn. Wees er maar zeker van dat BDW het allemaal heel goed opvolgt. Hij heeft zelfs een mannetje zitten (sla Zizo nr. 120 open op bladzijde 32) in de werkgroep politiek van çavaria. Die groep heeft ondermeer tot doel om de woordvoerster bij te staan… bij een homofobe reactie van een Antwerps burgemeester bijvoorbeeld.  

Explosieve coctail

NVA_boek_9789491297304.jpg

Fran Bambust heeft het allicht niet zo bedoeld, maar als ze over het invoeren van een uniform spreekt zit er ze niet helemaal naast. Als het aan de NVA ligt gaan we allemaal wat meer in de pas moeten lopen. Dat is ook de waarschuwing van Ico Maly, auteur van een zeer lezenswaardig boek over BDW:  “Ik vrees dat er donkere tijden aankomen. De Wever is geen fascist, maar de situatie vandaag lijkt op die van het einde van de 19de en begin 20ste eeuw. Toen werd de grond gelegd waarop het fascisme kon groeien. De ingrediënten zijn er: een gigantische financiële en economische crisis, de roep om een sterke leider en de groei van de ideeën van de antiverlichting en van nationalisme. En N-VA speelt een cruciale rol in het mixen van die explosieve cocktail…” 

Veel lipgloss

Als de nood het hoogste is, is er nog altijd David Davidse voor een opbeurende noot: “Deze morgen wakker gebeld door een journalist van De Standaard ivm BDW’s uitspraken. Wat ik niet gezegd heb maar nog altijd meen: De houding van de maatschappij tegenover homoseksualiteit is een barometer van de democratie. Aan elke loket-Jeannette zou ik aanraden van een beetje mascara en veel lipgloss te gebruiken. Als schminken niet meer mag zijn we echt discriminatoir bezig. Het doet mij denken aan een Vlaams Belangstandpunt: ‘Wij hebben niets tegen homo’s als ze zich normaal gedragen’ Normaal? Geen regenboog meer? NVA de kracht van vergrijzing.” 

Dit stuk verscheen eerder op holebiplus.skynetblogs.be

take down
the paywall
steun ons nu!