De zwart-gele eerste maand.

De zwart-gele eerste maand.

maandag 4 februari 2013 07:33
Spread the love

Ik leef met een angst. De angst dat N-VA bij de volgende verkiezingen weer succes gaat oogsten en de politiek van België met kracht gaat veranderen. En waarom? Omdat ik een linkse rakker ben? Neen, omdat ik een vader ben die niet begrijpt waarom zoveel mensen tegen hun eigen goed instemmen.

Samenvatten

Voor het gemak ga ik N-VA en BDW’s tijd voor Januari 2013 niet aanhalen. Genoeg artikels en bronnen om je daar zelf in te verrijken en de eerste burgemeestersmaand is al genoeg materiaal. Ik wil jullie graag een samenvatting geven van de politieke maatregelen die naar voren werden geschoven door de zwart-gele partij.

12 Januari 2013 – Bart De Wever vaardigt een samenscholingsverbod uit in Borgerhout. Van horen zeggen zou er een SMS of Facebook-pagina zijn waarin moslimjongeren oproepen tot protestacties tegen Mohammed-cartoons. Er is tot op heden nog altijd geen bewijs geleverd van die zogenaamde SMS of FB-pagina maar de nieuwe burgemeester laat alvast zijn dominantie zien.

15 Januari 2013 – Bart De Wever schrijft een column in de Standaard waarin hij zonder veel nuance bepaalde muziekstijlen met hiphop op kop, linkte met criminaliteit. Op basis van een studie die zichzelf volledig nuanceert.

18 Januari 2013 – Het eerste bericht over N-VA Herzele duikt op waarin bekend wordt gemaakt dat ze alle cultuursubsidies met terugwerkende kracht vanaf 1 Januari opschorten. Ze vegen alles van tafel om dan zelf te selecteren wat nog kan. Onder andere Natuurpunt zal hiermee zeker nog tot maart zonder centen of besluit zitten. Om nog niet te spreken van de bestaanszekerheid van andere, kleinere cultuurverenigingen.

30 Januari 2013 – N-VA Antwerpen stuurt aan op het afvoeren van de stadsdichter en stadscartoon. De stadsdichter kan volgens dhr. Gantman beter ingezet worden in taalintegratie.

31 Januari 2013 – N-VA Aalst laat de foto’s van het koningspaar verwijderen alsook de Belgische vlaggen worden uit de raadszaal geweerd.

02 Februari 2013 – Bart De Wever laat weten dat “homokledij” of kleding die gelijke rechten voor de LGBTQ-gemeenschap promoot, niet achter het loket thuishoren. “Elke vorm van expressie is begrensd” en daarna maakt hij seksualiteit gelijk aan politieke of religieuze voorkeur.

Er zijn ongetwijfeld nog andere lokale akkefietjes maar dit zijn zowat de veranderingen die de algemene media haalde. Je zou kunnen stellen dat het allemaal politiek spel is dat eigenlijk niet van groot belang is. Om een tegenpool te laten zien: PVDA heeft bijvoorbeeld al de problematiek van tekorten aan scholen, sociale huisvesting en serviceflats aangekaart, zo lieten ze deze week ook weten dat de top 20 bedrijven die genieten van notionele intrestaftrek maar liefts 7 miljard euro uit de staatskas houden.

Als we het overzichtje even kort bekijken, kunnen we toch zonder twijfel concluderen dat N-VA zeer conservatieve beslissingen aan het nemen is. De kracht van verandering bestaat blijkbaar uit het afbreken van de cultuurgemeenschap alsook het begrenzen van vrijheden. Voor veel mensen blijkt N-VA nu al een destructieve kracht.

Neen, ik heb schrik. Niet dat het minder erg is, maar dit is nog allemaal beperkt tot lokale gevallen die over 6 jaar misschien terug worden rechtgezet maar in 2014 trekken we naar de stembus en dan zou het wel eens kunnen dat we deze destructieve kracht van verandering op ons land loslaten. En als je hun programma erbij neemt, dan zijn deze voorbeelden nog niets.

Ik ga afsluiten met de reden waarom ik dit schreef. Telkens ik op Facebook of elders online iets negatief over N-VA stel, dan krijg ik een horde mensen achter me die me met digitale hooivork en vuur komen lynchen. Want ik zou enkel op N-VA kritiek uiten terwijl alle anderen net zo slecht zijn, ik kan alleen maar het slechte zien van N-VA of N-VA heeft ook recht op een mening. En weet je, ze hebben stuk voor stuk gelijk. De andere grote partijen doen niets om dit fenomeen te beteugelen. Dit zijn blij met hun postjes. Ik kan inderdaad alleen maar het negatieve van N-VA zien, net omdat ik gewoon niet veel positiefs de revue zie passeren. Je gaat over een maaltijd die slecht smaakt toch ook niet zeggen dat de saus wel mooi gegoten was. En N-VA hebben zeker recht op een mening zoals ook ik die heb. Maar waar waren deze moraalridders toen Abu Imran veroordeeld werd?

N-VA is er glansrijk in geslaagd om met een repressief programma ten strijde te trekken tegen alles wat niet past in de conservatieve, grijze klassemaatschappij. En de Vlaming applaudiseert nog steeds.

take down
the paywall
steun ons nu!