Artsen blijven gevaarlijk middel Zyprexa voorschrijven

Artsen blijven gevaarlijk middel Zyprexa voorschrijven

vrijdag 1 februari 2013 23:22
Spread the love

Dat demente bejaarden en mensen met een mentale  beperking dikwijls medicatie krijgen opgedrongen is niks nieuws onder de zon. Maar dat deze middelen mensen de dood injagen terwijl de producent zich daar ten volle bewust van is, daar choqueer ik misschien toch wel enkele mensen mee. 

Zyprexa is een middel dat enkel en alleen zou mogen voorgeschreven worden aan mensen met schizofrenie. Minder dan 1 procent van de bevolking heeft de diagnose schizofrenie maar Eli-Lilly, de producent, verdient desalniettemin nog steeds miljarden aan het product. Dat komt omdat het middel voor meer mensen dan oorspronkelijk bedoeld, wordt voorgeschreven. 

Rechtbank veroordeelt farmabedrijf 

Farmaceut Eli-Lilly wist reeds in 1995 dat haar antipsychoticum Zyprexa niet effectief was voor het behandelen van Alzheimer en dementie bij ouderen en dat het medicijn veel doden veroorzaakte onder deze doelgroep. Desondanks werd het medicijn toch voor deze toepassing gepromoot. Dat blijkt uit een rechtszaak tegen het bedrijf.

De rechtszaak claimt eveneens dat elke Zyprexa verkoopmedewerker een budget van $10.000 had voor het omkopen van apothekers en artsen en voor het promoten van Zyprexa voor off-label gebruik. De fabrikant verzweeg dat de voordelen niet opwegen tegen de bijwerkingen zoals gewichtstoename, toegenomen kans op hart- en vaatziekten, diabetes, bewegingsstoornissen van mond en tong van meestal blijvende aard, duizeligheid, verwardheid, slapeloosheid,…  

De rechtbank veroordeelde Eli-lilly tot het betalen van 1,1 miljard boete maar het kwaad was reeds geschied. Het bedrijf had zo veel geld geïnvesteerd en werk gemaakt van het warm maken van apothekers en dokters voor Zyprexa, dat dit werk nog maar moeilijk teniet gedaan kon worden

Het promoten van off-label gebruik gebeurde door artsenbezoekers, zij vertelden de artsen de verkeerde informatie en vermeldden dat Zyprexa een kalmerende bijwerking had, en dat daardoor personen die last hadden van ‘onrust’ ook in aanmerking kwamen. Zo werden mensen met dementie, kinderen met ADHD, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met autisme aan de doelgroep toegevoegd. 

Dokters leren niet af

Veel artsen hebben het middel leren voorschrijven en gewoontes doorbreek je niet zo makkelijk. Maar Zyprexa maakt ondertussen alsmaar meer slachtoffers. De gewichtstoename verhoogt de kans op hart-en vaatziekten, maar Zyprexa werkt ook direct op het hart. De kans neemt toe met de leeftijd, de dosis en het al dan niet gelijktijdig gebruiken van andere medicatie.

Jaarlijks sterven honderden mensen door het gebruik van een anti-psychotica zoals Risperdal, Zyprexa en Zyphadera (andere merknaam van Zyprexa). De FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) waarschuwde al in 2005 dat de sterftekans met factor 1.8 toeneemt bij Risperdal, en dat Zyprexa op korte termijn voor levensbedreigende diabetes kan zorgen.

Gewichtstoename door aanmaak hongerhormonen

Esther Van der Zwaal (UMC Utrecht) deed onderzoek naar de gewichtstoename en constateerde dat er door de werkzame stof in Zyprexa, olanzepine,  meer hongerhormonen (ghreline) worden aangemaakt. Daardoor heerst er een onverzadigd gevoel en een onbedwingbare eetlust, en komen Zyprexa-slikkers veel bij op korte tijd. 

Op een website waar mensen hun mening kwijt kunnen over de effecten van dit medicijn lees ik dat mensen soms letterlijk als een blok omvallen, ze slapen langer, zijn veel moe en komen moeilijk uit hun bed. Gewichtstoename is ook iets waar de meesten last van hebben, iemand die 16 kg op een jaar bijkomt is geen uitzondering.  

Wanted:  good-will 

De meeste volwassenen kunnen zelf de beslissing nemen om in overleg met hun psychiater het product af te bouwen en eventueel iets anders uit te proberen. Maar mensen met een mentale beperking en/of dementie en kinderen zijn voor hun gezondheid volledig afhankelijk van de good-will van de artsen en verzorgers. Sommige mentaal beperkte mensen kunnen zelfs niet praten. Als ze zich ziek, misselijk of duizelig voelen door het gebruik van deze medicatie staan ze er dikwijls alleen voor om dit op te vangen. Veel van deze mensen krijgen meerdere pillen voorgeschoteld, waaronder slaappillen en anti-depressiva, de coktail maakt het effect alsmaar misselijkmakender, gevaarlijker en dodelijker. Waarom deze mensen medicatie moeten nemen is mij trouwens volledig onduidelijk.

Het middel Zyprexa blijkt zelfs voor schizofrenie-patiënten geen oplossing te zijn. Een studie uit 2007 toont aan dat mensen die geen enkele behandeling kregen meer kans hadden om volledig te herstellen dan patiënten die met anti-psychotica zoals Zyprexa behandeld werden.

Gokverslaving door Permax

Een ander product van Eli-Lilly is Permax, dit middel werd tot voor kort voorgeschreven aan mensen met de ziekte van Parkinson. Het is nu van de markt gehaald omdat het een gokverslaving tot gevolg kan hebben. Het bedrijf moet nu waarschijnlijk een schadevergoeding betalen, maar de grote vraag is: Hoelang wist het bedrijf zelf al van deze bijwerking? 


Medicijn Zyprexa in het nieuws: http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?nieuwsartikelID=5152

Eli-Lilly veroordeelt tot betalen schadevergoeding http://www.bewustgezonder.nl/page/2295/farmaceut-eli-lilly-betaalt-1,1-miljard-euro-boete-voor-overtreden-regels-marketing-zyprexa.html

Eli-LIlly beschaamt het vertrouwen in de medische wetenschap http://www.zielenknijper.nl/rechtszaak-eli-lilly-openbaart-fraude-dat-reikt-tot-diep-in-hart-medische-wetenschap.html

Ook In Nederland willen mensen klacht indienen tegen het farmabedrijf: http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-07-09/eerste-nederlandse-schadeclaim-tegen-medicijnfabrikant?page=1

 Onderzoek naar de gewichtstoename bij gebruik van Zyprexa:http://www.psy.nl/meer-nieuws/dossier/Artikel/hongerhormoon-stimuleert-eetlust-gebruikers-zyprexa/ Mensen vertellen welk effect het middel Zyprexa heeft op hen: http://www.mijnmedicijn.nl/psychose-schizofrenie-antipsychotica/zyprexa.aspx Moderne anti-psychotica veroorzaakt nog meer sterfte dan de oude middelen: http://www.zielenknijper.nl/sterfte-door-gebruik-van-antipsychotica.html Ander product van Eli-Lilly, Permax, oorzaak van gokverslaving Parkinson-patiënten: http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/rechter-permax-veroorzaakt-gokverslaving Nederlands Comité voor de rechten van de mens: http://www.ncrm.nl/zyprexiarechtszaken.htm

take down
the paywall
steun ons nu!