Germaine Greer opsluiten?

donderdag 31 januari 2013 15:12
Spread the love

“Germaine Greer is een walgelijke pedofiel die de gevangenis in moet.” Met die woorden werd onlangs in de VS een petitie gestart tegen de bekende schrijfster en feministe.

Het lijkt geen succes te worden, want sinds de start op 24 december 2012  tel ik vier ondertekenaars. Maar hoe onbeduidend de actie ook is, het fenomeen zelf is interessant: wat bezielt die mensen? Hoe zien zij dat? (1)

De hele zaak is eigenlijk kouwe koffie, die nu wordt opgewarmd. In 2003 publiceerde Greer haar boek The Beautiful Boy. Het brengt ruim 200 afbeeldingen van kunstwerken die jongens tonen, vooral knappe jongens die Greer sexy vindt.

Op de achterflap van de Nederlandse editie licht zij dat toe: ‘Jongens zijn maar heel korte tijd jongens. Ze moeten oud genoeg zijn om seksueel geprikkeld te kunnen worden, maar nog niet zo oud dat ze zich al moeten scheren. Die mooie tijd is in een vloek en een zucht voorbij, en dan staan er ook nog eens wetten in de weg om ervan te genieten. De man is mooi wanneer zijn wangen nog glad zijn, zijn lichaam onbehaard, zijn hoofd bedekt met een weelderige haardos, zijn blik helder, zijn houding beschroomd en zijn buik plat.’ De uitgever voegt daaraan toe: ‘Germaine Greer doorbreekt met haar baanbrekende studie eindelijk het taboe op de seksuele aantrekkelijkheid van jonge jongens.’ (2)

Als het bij kunstgeschiedenis gebleven was, zou er misschien niet al te veel opschudding rond het boek ontstaan zijn. Maar met haar goed ontwikkeld gevoel voor provocatie wist Greer een flinke commotie te creëren door al te duidelijk te laten blijken dat de esthetische contemplatie van het mannelijk naakt voor haar stevig ingebed was in solide seksuele begeerte. Het citaat hierboven spreekt voor zich, maar in interviews deed zij er nog een schepje bovenop. Op de vraag wat haar aantrok in jongens, schertste zij: “sperma dat vloeit als kraantjeswater”. (3)

Als Greer een man was…

Maar nu de visie van de mensen die Greer in de gevangenis willen. Wat stoort hen? Over het boek “The Boy” schrijven ze: “Het boek is gevuld met afbeeldingen van naakte en halfnaakte jongens, de meesten of allemaal onder de leeftijdsgrens. Als zo’n boek gepubliceerd was met meisjes op die manier, of door een mannelijke auteur, dan zou de auteur gearresteerd zijn. Germaine Greer is een walgelijke pedofiel die de gevangenis in moet.”

Greer wordt niet beticht van seksuele handelingen die strijdig zouden zijn met de wet, maar van het publiceren van afbeeldingen van seksueel minderjarigen. Het probleem daarbij is natuurlijk dat het gaat om kunst, om afbeeldingen die in kerken en musea of toch minstens in kunstboeken voor iedereen toegankelijk zijn. Je kan Greer moeilijk aanpakken omdat ze publiceert wat algemeen aanvaard is. (Maar de (Amerikaanse) petitiestarters stellen dat politionele en juridische actie vanzelfsprekend zou zijn als het boek door een man geschreven was en de afbeeldingen van meisjes waren. Daar kom ik op terug.)

De ergernis van de petitiestarters komt natuurlijk voort uit de manier waarop Greer haar afbeeldingen presenteert, als een voluptueus boek. Een boek dat inspeelt op gevoelens die de petitiemensen “walgelijk” vinden. Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen gevoelens en handelingen. Gevoelens zijn niet strafbaar, maar handelingen kunnen dat wel zijn. Maar maken die anti-pedo-activisten dat verschil wel?

Klaslokaal op slot

Laten we even kijken naar een voorval waar het niet (alleen) om gevoelens gaat, maar ook om handelingen. Op 27 januari 2013 lees ik een Amerikaans krantenbericht: “Een 28-jarige algebralerares aan een middelbare school in New Jersey is gearresteerd nadat de politie zei dat ze in haar klaslokaal verschillende keren seks gehad had met haar 16-jarige student en dan gevlucht was.” Zij werd in Florida opgepakt en beschuldigd van “second-degree sexual assault and fourth-degree child abuse.” (4)

Dat komt neer op seksueel misbruik van een minderjarige en op “statutory rape”, een verkrachting die er geen is, maar als zodanig beschouwd wordt door het gerecht omdat de minderjarige geacht wordt geen toestemming te kunnen geven voor seksueel verkeer, en er in die zin sprake is van dwang. Ook als de minderjarige duidelijk instemde en zelfs als hij de feiten leuk vond, verandert dat niets aan de zaak. Met de woorden van de openbare aanklager in deze zaak: “De jongen is niet in een stadium van zijn leven waarin hij in staat is zo’n wettelijke en eerlijk gezegd voldoende rijpe beslissing te nemen.”

Hoe wordt er gereageerd op zo’n krantenbericht over seks tussen lerares en leerling? In The New York Daily News stond een reeks commentaren. Sommige waren conform met de wet en de invalshoek van de openbare aanklager. Die spraken over “de jongen die het slachtoffer werd van die pedofiel” en stelden bv. “Ik hoop dat ze voor lange tijd verdwijnt.” Maar talrijker en opvallender waren commentaren als deze:

  • “Waarom heb ik verdomme dat geluk niet gehad toen ik 16 was?”
  • “Het komt niet vaak voor, maar af en toe heeft een 15- à 16-jarige geluk! Als het mijn zoon was, dan nam ik hem mee uit voor een steak en een fris biertje, want uiteindelijk is hij een uitblinker op school.”
  • “Dat is één gelukkige 16-jarige! Hoeveel kerels als wij fantaseerden er op de middelbare school over het eens te doen met onze sexy algebraleraressen?”
  • “Als mijn zoon van 16 meer dan drie keer betrekkingen had met zijn lerares dan zou ik al mijn vrienden uitnodigen en hem meenemen naar een bar voor een feestje.”

Maar bij dit laatste commentaar reageert een lezer: “En wat als het om je 16-jarige dochter ging?” Een andere lezer antwoordt daar dan weer op: “Raak!” (5)

De denkbeeldige gelijkheid van de seksen

Een eerste conclusie die je kan trekken is natuurlijk dat er een kloof gaapt tussen de officiële, juridische visie op seks en een stroming binnen de bevolking. Het standpunt dat daar (nog?) leeft, is dat jongens seksuele ervaring moeten opdoen en dat hun zin in seks en hun veroveringsdrang moeten worden aangemoedigd. Eén van de commentaren expliciteert dat als volgt: “Ik versta de nieuwe generatie niet meer. Vroeger namen onze vaders ons, als we 14 waren, mee naar een prostituee voor onze eerste ervaring. Van de middelbare school herinner ik me dat al mijn mannelijke klasgenoten een relatie met onze sexy lerares wilden. Nu weet een 16-jarige niet wat hij wil? Ik denk dat Amerika te politiek correct is. Hypocriet!”

Een tweede conclusie is dat de hele problematiek gendered is. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de net geciteerde commentator ook vindt dat een vader of moeder een 14-jarige dochter moet laten inwijden in het seksueel verkeer en dat het een goede zaak zou zijn als zij betrekkingen met een mannelijke leraar zou hebben als ze 16 was. Dat is het probleem dat het “rake” commentaar naar voren haalt.

Dat de kwestie gendered was, bleek natuurlijk al uit het betoog van de anti-Greerpetitie bij het begin van dit verhaal: als Germaine Greer een man was, als de plaatjes in haar boek meisjes zouden tonen in plaats van jongens, dan…  Ondanks onze pogingen om te doen alsof man en vrouw gelijk zijn, is dat niet het geval, zeker niet op seksueel gebied. Mannelijke seksualiteit is nog steeds  agressiever en gevaarlijker dan vrouwelijke, en de dubbele moraal die stelt dat mannen veel seksuele ervaring mogen en moeten opdoen, maar dat vrouwen daartegen moeten worden beschermd, is niet echt verdwenen. En grensoverschrijdend gedrag van mannen tegenover vrouwen geeft meer ergernis en juridische klachten dan het omgekeerde.

Een kind van net geen 21?

Een derde conclusie is dat het begrip pedofilie, of laten we zeggen de “seksuele meerderjarigheid”, in de VS erg ver is opengerekt, namelijk tot aan de leeftijd van 18  jaar, en zelfs nog verder. Jongvolwassenen worden op die manier geïnfantiliseerd en seksueel handelingsonbekwaam verklaard.

De praktische consequentie daarvan is een forse toename van het aantal mensen dat in de gevangenis terechtkomt en dat in zijn loopbaan en zijn levenskansen geschaad wordt door een registratie als “sex offender”.  Die schade begint al lang voor er een veroordeling is, want zodra iemand beschuldigd wordt, komt hij of zij met naam en portret in de media.

Daar waar het gaat om relaties tussen een lesgever en een leerling(e) of student(e) zijn de zaken dubbel erg, en is zelfs de leeftijdsgrens van 18 jaar niet meer relevant. Zo werd Brittni Colleps in de staat Texas veroordeeld omdat zij als lerares bij haar thuis seks had met mannelijke studenten van 18 en ouder. Niemand legde klacht neer, maar door een uitgelekte gsm-opname van groepsseks kregen de zedenspeurders lucht van de zaak. Hoewel de studenten meerderjarig waren en drie van hen kwamen getuigen dat zij zich geen slachtoffers voelden en geen vervolging van hun lerares wensten, kreeg Colleps vijf jaar cel. (Dat is niet het maximum, zij had tot 20 jaar kunnen krijgen voor elk van de hoofdpunten in de aanklacht.) Haar man en haar drie jonge kinderen zullen het tijdens haar straftijd zonder haar moeten stellen, als zij in beroep niets kan bereiken. (6)

In de VS woont 5% van de wereldbevolking, maar zitten 25 % van de gevangenen in de wereld. Op elke 99 volwassen inwoners van het land zit er één in de gevangenis, samen zo’n 2,3 miljoen. Daarnaast zijn er bijna 5 miljoen mensen die voorwaardelijk vrijgelaten zijn of  in een regime van probatie leven. (7)

Het land van de vrijheid is daarmee de wereldleider in het gevangenzetten van mensen. De explosie van het gevangeniswezen – op minder dan dertig jaar tijd wist het land zijn gevangenisbevolking te verviervoudigen –  wordt mee gevoed door de expansie van de straffen voor zedenmisdrijven. Het voorbeeld van Colleps illustreert het probleem: er is niemand benadeeld, niemand heeft een klacht, er is uitsluitend een probleem voor de school (die als  haar reglement dat voorziet een sanctie kan uitspreken over seksuele betrekkingen tussen lesgevers en studenten). Toch vindt de staat het de moeite een gezin te ontwrichten en van een kostwinner te beroven omwille van een abstract principe, door een politiedetective samengevat als: “18 of niet, het is een misdrijf voor een leerkracht seks te hebben met een student.”

Een keerpunt?

Maar misschien is er toch een kentering op komst? In de staat Arkansas werd David Paschal, leraar geschiedenis en psychologie, veroordeeld omdat hij als leerkracht seks gehad had met een studente van 18. In dit geval was er wel een klacht. Toen er na vijf maanden een breuk in de relatie kwam, maakte het meisje de relatie bekend. Omdat Paschal via via een voorstel gedaan had om de zaak te regelen door haar een som geld te betalen, werd ook omkoping van een getuige aan de aanklacht toegevoegd. Hij kreeg 30 jaar!

Het ging in deze zaak om consensuele seks, maar de wetgeving van Arkansas bepaalt dat seks tussen leerkracht en student strafbaar is als de student(e) geen 21 is. Daarmee heeft de bestraffing van “pedofilie” denkelijk haar bovenlimiet qua leeftijd bereikt.

Maar een jaar geleden werd deze zaak herzien, en de grondslag ervan weggehaald. De “Supreme Court” van Arkansas stelde namelijk dat de toegepaste wetgeving een inbreuk is op de seksuele privacy van instemmende volwassenen. Een wijs, vooruitstrevend en baanbrekend vonnis. Maar het  kwam in dezelfde week waarin een republikeinse vrouwelijke afgevaardigde in California een wetsvoorstel indiende in de lijn van de extreme wetgeving die in Arkansas werd gedesavoueerd. Een dergelijke wetgeving bestond op dat moment in nog 22 andere Amerikaanse staten.

Een stap over de binnenlandse grenzen kan je veel leed besparen in de VS: wat je in de ene staat jaren gevangenisstraf oplevert, is in de volgende geen punt. (8)

1 . Chage [sic!] Germaine Greer with Paedophilia, http://www.thepetitionsite.com/312/283/616/chage-germaine-greer-with-paedophilia/   (Als je omgeleid wordt naar een Nederlandse site moet je alleen www.thepetitionsite.com intikken en dan via de zoekfunctie Germaine Greer.)     

2 . Germaine Greer, De Jongen, Amsterdam, Meulenhoff, 2003

3 . Zie Holly Combe over hoe Greer de provocatie bleef herhalen:  http://www.thefword.org.uk/reviews/2004/01/the_boy

4. Plainfield High teacher charged with having sex with student in classroom. Garcia-Calle awaiting likely extradition from Florida, 25 januari 2013, http://www.mycentraljersey.com/article/20130125/NJNEWS14/301250020/Plainfield-High-School-teacher-charged-having-sex-16-year-old-student-classroom?nclick_check=1

5 . Ik gebruik de commentaren van: http://www.nydailynews.com/news/national/n-teacher-busted-sex-16-year-old-student-article-1.1248997  

6. Ex-teacher gets 5-year prison term for student sex, 17 augustus 2012, http://www.foxnews.com/us/2012/08/17/texas-teacher-convicted-after-sex-with-5-students360911

7 . Voor deze en de volgende gegevens over het Amerikaanse gevangeniswezen: Roger N. Lancaster, Sex Panic and the Punitive State,  Berkeley enz., University of California Press, 2011, p. 142.

(8) Adult Student-Teacher Sex Ban Struck Down By Arkansas Supreme Court , 29 maart 2012, http://www.huffingtonpost.com/2012/03/29/arkansas-strikes-teacher-student-sex-ban_n_1389860.html  Het baanbrekende vonnis: http://opinions.aoc.arkansas.gov/WebLink8/0/doc/274722/Electronic.aspx

take down
the paywall
steun ons nu!