IMG 2153

3D printen voor een schoner milieu?

maandag 21 januari 2013 17:14
Spread the love

Het klinkt op het eerste zicht paradoxaal, maar technologie kan voor minder productie zorgen en meer ecologie. Neem nu de 3D-printer. Op dit ogenblik is 3D-printen al serieus aan het uitbreiden, en er zijn bedrijven (zoals i Materialise), die ongeveer elk materiaal weten af te drukken. Keramiek, transparant kunststof, kunststof met alle kleuren, goud, zilver, hardmetaal, Titaan, … Ongeveer alles is af te drukken, behalve hout.

En hier schuilt dan ook een grote opportuniteit. 3D-printers maken dezelfde leerschool door dan de klassieke computerprinters. In het begin waren printers log en hadden ze enkel de mogelijkheid om tekst te printen (denk aan de eerste matrixprinters). Maar met de komst van de inktjet en laser is er een heel andere wereld open gegaan, en we kijken er al lang niet meer van op dat we zelf onze foto’s afdrukken.

Neem daar nog de revolutie bij van de digitale fotografie, en dan begrijp je waarom fotowinkels het zo moeilijk hebben om nog het hoofd boven water te houden.

Hetzelfde gaat nu al op voor de 3D-printer. Een tijdje geleden heb ik een ring ontworpen met een gratis 3D CAD-programma (123D Design van Autodesk), en het via i Materialise laten afdrukken in puur zilver. En het resultaat mag zeker gezien worden. Natuurlijk gaan de juwelieren nu meemaken wat de fotografen destijds hebben meegemaakt, want meer en meer mensen gaan de weg vinden naar 3D-printen. Nu voorlopig nog de “early Adopters”, maar binnen enkele jaren misschien ook iedereen.

Maar het moet niet enkel kommer en kwel zijn, want als 3D-printers in staat zullen zijn om tal van materialen te combineren (textiel, kunststof, rubber, metaal etc), waar nu reeds al heel wat leuke projecten uit voort vloeien, dan is het kwestie van tijd of de wereld zal op zijn kop staan. Want een nieuw paar schoenen moet je dan niet meer kopen in de winkel. Je surft dan naar de website van dat schoenenmerk, download het model en betaalt een vergoeding voor het ontwerp. Vervolgens klik je thuis op afdrukken en je schoen wordt vervaardigd in huis. En na een uurtje zijn je nieuwe loopschoenen afgedrukt en kan je sporten. Dit klinkt als ScienceFiction, maar geloof me, het is gewoon kwestie van tijd (3D printers met meerdere materialen bestaan trouwens al een tijd, maar ze zijn nog exuberant duur). En dan zullen landen zoals China automatisch terug in de problemen komen, want dan gaat de productie verhuizen van China richting huiskamer. En daardoor zal transport misschien wel meer teruggedrongen worden. Want de transportsector blijft enorm veel beslag leggen op onze planeet.

ps: Schoenen kan je nu trouwens al afdrukken, zei het dan in één geheel. Maar dat blijft niet duren. Een andere, misschien meer kwalijke evolutie is het feit dat er nu al wapens worden afgedrukt bij de mensen thuis, en dat ze veel moeilijker te detecteren zijn via een scanner. Ik ben trouwens benieuwd wat dit gaat geven als men, zoals de muziekindustrie heeft meegemaakt, illegaal schoenen gaat downloaden…

take down
the paywall
steun ons nu!