Met de Zeppelin het klimaat meten

Met de Zeppelin het klimaat meten

zondag 20 januari 2013 09:37
Spread the love

In het verleden was een Zeppelin een vrij normaal zicht, maar na de tweede wereldoorlog is daar verandering in gekomen. Alles moest sneller, en de Zeppelin geraakte in onbruik. Ook het ongeval met de Hindenburg zit in ons collectief geheugen gegrift als één van de meest spectaculaire ongevallen in onze recente geschiedenis, mede door het feit dat het zo dramatisch op film is vastgelegd.

Maar de tijden zijn veranderd. Zeppelins worden al lang niet meer gevuld met gevaarlijk waterstof, maar met Helium, een inert gas dat niet meer kan ontbranden (edelgas). En in de oorspronkelijke thuishaven van de Zeppelins (Friedrichshaven, in het zuiden van Duitsland en op een steenworp van de Oostenrijkse grens) blijven de luchtschepen verder bestaan.

Nu loopt er ook een project om de luchtschepen in te zetten voor onderzoek naar het klimaat. Een Zeppelin is namelijk heel stabiel en kan daardoor heel nauwkeurig bewegingen van luchtlagen vaststellen en ook alle meetinstrumenten aan boord meenemen om analyses te doen over de luchtkwaliteit. Het project gaat ervoor zorgen dat de Zeppelin door Europa gaat kruisen en zo data zal verzamelen over onze atmosfeer. Zie je dus een Zeppelin boven je omgeving, denk er dan aan dat deze mensen waarschijnlijk wetenschappelijk onderzoek aan het verrichten zijn boven je hoofd.

Wie trouwens in het zuiden van Duitsland passeert zou zeker eens een bezoekje moeten brengen aan Friedrichshafen en zijn Zeppelinmuseum, waar de restanten van de Hindenburg nog te bezichtigen zijn.

Meer info over de wetenschappelijke Zeppelin kan je HIER vinden: http://prod-euronews.euronews.net/2012/06/14/zeppelin-led-research-into-climate-change/

take down
the paywall
steun ons nu!