Warme muziek uit hartje Madagascar: Sammy&Bosco Trio

dinsdag 1 januari 2013 16:19
Spread the love

De sound van het hart van het rode eiland

De bevolking uit Madagascar heeft over het algemeen lange achternamen, moeilijk te onthouden voor een niet Madagascar. Daarom besloot multi-instrumentalist Samoela Andriamalalaharijaona zijn naam in te korten tot Sammy. Leider Sammy is een self-made-man. Door gebrek aan geld maakte hij als kind zijn eigen instrumenten en trok hij het eiland over om zo, al spelenderwijs, het vak te leren van lokale musici.

In de jaren ’80 heeft hij succes met zijn groep Tarika Sammy waarmee hij optreedt in de VS en Europa. Hij is inmiddels een doorgewinterde muzikant die tegenwoordig speelt met zijn neef Bosco en met musici die een generatie jonger zijn. Nog steeds bouwen Sammy en Bosco hun eigen instrumenten; zoals een ‘gitaar-kabosy‘ (vierkante box-gitaar) en een ‘valiha-kabosy’die wel verdacht veel lijkt op de West-Afrikaanse kora. Inmiddels zijn deze twee neven uitgegroeid tot het boegbeeld van het traditioneel Malagassische geluid. Met zangeres, danseres en multi-instrumentaliste Jeanine Clara Andrianaivo staan ze garant voor het beste van het rode eiland.

- Samoela Andriamalalaharijoaona “Samy” : zang, sodina en sodinabe, kabosy, lokanga, jejy voatava, jejylava, valiha
- Rakotonirina Jean “Bosco” : zang, percussie
- Jeanine Clara Andrianaivo : zang, dans, jejy voatava, kabosy, valiha, percussie

vrijdag 08 Februari 2013 , 20:00 Molière, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel (Elsene)

Meer info!

take down
the paywall
steun ons nu!