Krekelsparen ... nog langer ethisch verantwoord?
Opinie, Nieuws, Economie, België, Ethisch bankieren, ASLK, BNP Paribas Fortis, Krekelsparen - Kristien Vermeersch

Krekelsparen op de helling

De beweging FairFin en haar Franstalige zusterorganisatie Réseau Financement Alternatif hebben steeds grotere twijfels bij de toekomst van het Krekelsparen. Het eerste duurzaam spaarproduct van België ontstond bij ASLK, maar wordt inmiddels aangeboden door het allesbehalve duurzame BNP Paribas Fortis. Als BNP Paribas Fortis haar beleid niet wijzigt, zal het Krekelsparen stoppen.

donderdag 13 december 2012 15:17
Spread the love

FairFin (toen nog Netwerk Vlaanderen) startte het Krekelsparen in 1984 met de ASLK bank. Een spaarproduct bij een openbare bank, dat voor extra inkomsten zorgde voor sociale organisaties. Daar bleek veel draagvlak voor. Momenteel zijn er 7.759 Krekelspaarrekeningen in Vlaanderen.

Dit spaargeld levert sinds 1990 niet enkel een commissie voor organisaties op, maar wordt ook nog eens wederbelegd volgens sociaal-ethische criteria.

Maar… ASLK werd Fortis en Fortis werd BNP Paribas Fortis. Het beleid van de bank die het Krekelsparen aanbood en de visie van FairFin kwam almaar verder uit elkaar te liggen. “Een fair product binnen een unfaire bank is steeds moeilijker verdedigbaar voor FairFin,” aldus Kristien Vermeersch, coördinator van FairFin.

“Het Krekelsparen blijft een goed product, maar bij de bank eromheen hebben we zeer ernstige twijfels. De Krekelspaarders en de Krekelspaarorganisaties kiezen ervoor om bewust met hun geld om te gaan. Wij willen hun geen rad voor ogen draaien.”

Het risico op schadelijke investeringen door BNP Paribas Fortis is hoog

FairFin vindt het belangrijk dat hun bancaire partner een degelijk investeringbeleid hanteert op een aantal maatschappelijk relevante terreinen, waaronder ‘leefomgeving’, ‘vrede’, ‘vrijheid en democratie’ en ‘waardig werk’.

BNP Paribas Fortis scoort enkel voor ‘vrede’ een voldoende. Er is geen betrouwbaar perspectief dat de bank in de nabije toekomst op de andere domeinen een voldoende beleid ontwikkeld zal hebben.

BNP Paribas is de laatste jaren wel met nieuwe uitsluitingscriteria voor haar investeringsbeleid gekomen, vooral op gebied van ‘leefomgeving’, maar die zijn niet duidelijk en degelijk genoeg. Zo kunnen met het beleid van BNP Paribas zelfs riskante nucleaire projecten nog gefinancierd worden. Tegelijkertijd blaast BNP Paribas hoog van de toren met hun groen imago. Hiervoor werden ze in 2012 genomineerd voor de Greenwash Award van Climaxi.

In 2011 stond BNP op de 8ste plaats in de Climate Killer Top 20 van BankTrack, wat betekent dat ze met hun investeringen sterk bijdragen aan de opwarming van de aarde. Ook investeert BNP miljarden in bedrijven die mensenrechten schenden.

De bank leende al aan Lundin Petroleum (dat de Soedanese regering financieel steunt) en Vedanta (dat lokale bevolking in India illegaal verdreef). Nog meer sociaal onrecht: Tax Justice Netwerk bracht in juli 2012 onder de aandacht dat BNP voor haar rijke klanten 574 miljard dollar in belastingparadijzen verstopt om hen aan de fiscus te laten ontsnappen.

Uit het recente onderzoek van FairFin Een bank achteruit blijkt bovendien dat BNP de traditionele bankiersrol maar zijdelings opneemt: slechts eenderde van haar middelen investeert ze in de reële economie. Tenslotte weigert BNP Paribas Fortis transparant te zijn over de bedrijven die ze uitsluit. Dit maakt het onmogelijk voor een externe om het beleid van de bank te controleren.

De criteria die FairFin aanhoudt, gelden uiteraard niet voor BNP Paribas alleen. “In onze ogen zouden alle banken hieraan moeten voldoen. We richten ons tot BNP, omdat we met hen een product hebben”, zegt Vermeersch. “Onze twijfels zijn enkel te counteren met een serieus ethisch beleid. Wij hopen dat BNP Paribas Fortis bereid is het nodige te ondernemen om het duurzaam Krekelspaarproduct te laten voortbestaan.”

Kristien Vermeersch

Kristien Vermeersch is perswoordvoerder bij FairFin. FairFin won onlangs de Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk.

Extra informatie

take down
the paywall
steun ons nu!