Samen inburgeren in Eeklo

Samen inburgeren in Eeklo

maandag 1 oktober 2012 13:41
Spread the love

In Eeklo is Wijkcentrum De Kring begin dit jaar gestart met het project Samen Inburgeren. Daarbij worden duo’s gevormd tussen mensen die al lang in Eeklo wonen en mensen die nieuw zijn en graag willen inburgeren. Elke week gaan ze gedurende een uurtje samen op stap zodat ze de stad beter leren kennen en hun Nederlands kunnen oefenen. Marjan komt van Iran en woont al bijna twee jaar in Eeklo samen met haar twee kinderen. Sinds mei spreekt ze regelmatig met Bernardine af om samen iets te doen. Dat is voor hen niet echt een opgave, want ondertussen zijn ze al echte vriendinnen geworden. We vroegen aan Marjan en Bernardine naar hun ervaringen binnen het project Samen Inburgeren. Hoe verliepen de eerste keren dat jullie afspraken? Marjan: “Dat is heel gemakkelijk gegaan, het klikte meteen tussen ons. De eerste keer hebben we gewoon gebabbeld. De week nadien zijn we samen naar de supermarkt gegaan en hebben we verschillende producten bekeken.” Bernardine: “Daarna ben ik bij Marjan op bezoek gegaan en dan is zij bij mij langs gekomen. We hebben samen al veel uitstapjes gedaan: naar de ballonmeeting, de Gentse feesten, een dag naar zee. Ook koken we soms voor mekaar. Deze zomer aten we Iranese barbecue, Marjan kan heel lekker koken. ” Marjan: “Bernardine maakte Belgisch eten: stoofvlees. Ik kreeg het recept en maakte het voor mijn kinderen. Ze vonden het heel lekker. Ze kwam mij ook verrassen op mijn verjaardag, dat was heel leuk. Ik ben heel blij om een Belgische vriendin te hebben. Alle mensen in mijn klas vragen mij hoe we mekaar hebben leren kennen en willen ook Belgische vrienden.” Wat ben je al meer te weten gekomen over Eeklo? Marjan: “Bernardine heeft mij het park getoond. Ik was al lang met de kinderen op zoek naar het park en had al tegen mijn zoon gezegd dat er in Eeklo geen park was. Nu ga ik daar veel met de kinderen.” Bernardine: “Ik hielp ook bij de speelpleinwerking in de zomer. Marjan had een boekje van de jeugddienst gekregen met daarin het zomeraanbod voor kinderen. Maar ze had het weggegooid omdat het te moeilijke taal was en ze er niet veel van begreep. Nu kon haar zoon in de vakantie gaan spelen op ’t Ges, daar was hij heel blij mee.” Marjan: “Bernardine hielp ook bij het zoeken van een voetbalclub. Ik dacht eerst dat er geen voetbalclub in Eeklo was. Daarna belde ik naar een voetbalclub verder weg. Bernardine hielp me om een club in de buurt te vinden. Nu gaat mij zoon drie keer per week voetballen.” Bernardine: “Mijn man hielp bij de aansluiting van Belgische televisie. Marjan kreeg daarna een veel te hoge factuur. Facturen zijn altijd in moeilijke taal geschreven en niet duidelijk waardoor mensen vaak betalen in plaats van voor hun rechten op te komen. Mijn man zal nu naar de provider bellen zodat Marjan de factuur niet moet betalen.” Is jouw Nederlands er al op vooruit gegaan? Marjan: “Vroeger was ik heel verlegen, nu spreek ik veel meer. Ik heb ook leren telefoneren. Vroeger durfde ik niet te bellen omdat ik de andere niet verstond. Bernardine en ik bellen naar mekaar, en nu durf ik bijvoorbeeld ook al naar de dokter te bellen. Telefoneren blijft wel heel moeilijk.” Bernardine: “Marjan haar Nederlands is al veel verbeterd. Ze heeft al veel woorden bijgeleerd. Ze durft ook te spreken en heeft geen schrik om fouten te maken. Andere mensen spreken vaak Engels tegen haar omdat ze geen geduld hebben om iets traag in het Nederlands uit te leggen. Dat is wel jammer.” Wat hebben jullie nog van mekaar geleerd? Bernardine: “Marjan kent niet alle feestdagen dus staat soms voor een gesloten winkel. Veel dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn dit voor haar niet. Marjan kan van alle kleine dingen genieten en leert me zelf ook meer genieten van alles wat we hier hebben of kunnen doen. Als we afspreken gaat alles ook een beetje trager omdat we traag spreken. Dat brengt mij ook wel een beetje tot rust.” Marjan: “We hebben ook al veel van mekaars cultuur geleerd. Het is niet altijd gemakkelijk als alleenstaande mama in een land waar ze een andere taal spreken. Maar Bernardine helpt mij en dat is heel fijn.” Zelf zin om een inburgeraar op weg te helpen? Neem dan een kijkje op www.sameninburgeren.be.

take down
the paywall
steun ons nu!