Jonge Borgerhoutse heethoofden, maar geen uitschot

Jonge Borgerhoutse heethoofden, maar geen uitschot

woensdag 26 september 2012 13:15
Spread the love

De Borgerhoutse jongeren en denkend Vlaanderen hebben er sinds vorige week zaterdag (15/09/2012) weer een zooitje van gemaakt. Ik kan me niet ontdoen van de dwingende vraag die zich in mijn hersenmassa heeft genesteld: Wat is erger? Borgerhoutse jongeren die – alweer – een smerige tackle uitvoeren op het Antwerpse veiligheidsgevoel of de media die – alweer – een hele populatie met de vinger wijzen? Het veiligheidsgevoel enerzijds of de culturalisering van criminele daden anderzijds? Zegt u het maar … .

De Amerikaanse film Innocence of Muslims heeft internationaal heel wat stof doen oplaaien. Maar lokaal ook. De Borgerhoutse moslimjongeren, Marokkaanse jongeren of allochtonen (hangt af van welke krant je leest) hebben weer van zich laten horen. Consultancy-bureau Sharia4Belgium was daar om de fantastische PR-campagne in goede banen te leiden.

Ondertussen is er een delegatie van het Vlaams Belang, de NV-A en consorten nog nét voor de verkiezingen naar bedevaartsoord Compostela afgereisd om de Lieve Heer op hun knietjes te bedanken voor dit godsgeschenk. De SP.A en bondgenoten daarentegen hebben in zowat elke taal van de wereld gevloekt (Swahili inbegrepen). De allochtone kiezer op de vingers tikken net vóór de verkiezingen? Nee nee, dat is een job voor erna. Hoofddoekenverbod-strategie.

Media en politieke partijen steken weer dezelfde grijsgedraaide speech af en sturen de moslimgemeenschap erop om het geweld te veroordelen. Imam Nordine Taouil oversteeg de acteertalenten van Kate Winslet in Titanic en liet ons een perfect staaltje drama zien in het Vier-programma De Kruitfabriek. Bovendien richtte hij net als bovengenoemde actoren een belangrijke oproep aan de moslimgemeenschap, namelijk dat ze zich moesten verontschuldigen voor de onlusten in de Turnhoutsebaan. Stop mannen! Even recapituleren: 600 000 moslims die zich moeten verontschuldigen voor 200 amokmakers? Ik ben nu geen rekenkundig genie, maar de verhoudingen kloppen niet.

Vandaag (22/09/2012, red.), op Radio 1, heb ik tijdens mijn rustpauze mogen genieten van een prehistorisch debat. Naar aanleiding van de rellen in Borgerhout had men het over het al dan niet gebruiken van het woord “allochtoon”. Verschillende journalisten en wetenschappers werden gevraagd wat ze erover dachten. Iemand opperde om voor de jongens in Borgerhout de term Marokkaanse jongeren te gebruiken. Najib Chakouh, voorzitter van de alternatieve mediasite kifkif.be, kreeg ook het woord en stelde zijn taalvirtuositeit tentoon door hen crapuul en niet-moslims te noemen. Nochtans had hij het over inclusie en niet over exclusie. Bizar. Nieuwsgierig wat academicus Ico Maly hiervan vindt.

In Amerika wordt een Afrikaan een Afro-American en een Aziaat een Asian American genoemd. In Frankrijk heeft president Jacques Chirac de Fransen met een vreemde herkomst Les Fils de la République (de kinderen van de republiek, red.) genoemd. In Vlaanderen sukkelen sommigen nog altijd met dit “vraagstuk” en noemen ze een in België geboren en getogen iemand met een vreemde herkomst een allochtoon. Allochtoon. Een vaag woord dat niet eens naar een herkomst of verleden verwijst. Welkom in ruimdenkend Vlaanderen 2012 (voor Christus).

© 2012 – De Andere Mening – Hamid

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!