‘Sing for the Climate’ kritisch bekeken

‘Sing for the Climate’ kritisch bekeken

dinsdag 25 september 2012 15:43
Spread the love

Het klimaat verandert en daar zijn we niet gelukkig mee. 80.000 mensen kwamen naar de oproep van Nic Balthazar, 11.11.11 en de klimaatcoalitie om een ‘protestlied’ te zingen dat aan onze leiders zou worden getoond. Toch zijn er ook afwijkende stemmen te horen over dit gebeuren. Hieronder vindt u een pamflet dat aan de Brugse deelnemers van ‘Sing for the Climate’ werd uitgedeeld.

Met deze eisen en met de finale Sing for the Climate-clip stappen we dit najaar naar de beleidsmakers van onze federale en gewestelijke regeringen” zo zegt de klimaatcoalitie ons. Zij organiseren samen met ‘The Big Ask Once More’ deze dag, waarop we allen voor het klimaat zingen. De eis voor een rechtvaardige reductie van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen is te ondersteunen, maar toch wringt er iets. Waarom is dit trouwens al de derde maal dat we hier een video maken om naar onze ‘leiders’ op te sturen in de hoop dat ze eindelijk eens doen wat noodzakelijk is?

Hadden die leiders dan niet al de kans aan een groene economie te werken? Konden ze er de voorbije jaren tenminste niet voor zorgen dat er in Vlaanderen bos bijkwam zoals ze toch beloofd hebben? Onze zogenaamde verkozen volksvertegenwoordigers lijken dan toch niet te luisteren naar wat we hen voorlopig vriendelijk vragen. In plaats van ons belastingsgeld te besteden aan een duurzame en democratische toekomst, redden ze liever banken.

Deze klimaatcrisis heeft met de bankencrisis gemeen dat de oorzaak van beide in de kern ligt van ons kapitalistische systeem. U weet wel, dat economische systeem dat u oneindige groei op een eindige planeet belooft en dat in haar competitieve winsthonger geen mens of milieu ontziet. Dit systeem faalt elke dag een beetje meer. Jaarlijks vallen er nu al 300.000 doden door de klimaatsverandering, dus zingen we maar een lied en maken er een videoclip van.

Zal zingen zoveel veranderen? Hoewel verdere bewustmaking onontbeerlijk is, staan er jammergenoeg geen 58 organisaties en een handvol BV’s  te springen telkens men durft de machines stil te leggen. Wie de handen vuil maakt door tegen de gevestigde orde in voor de natuur te strijden, wordt gecriminaliseerd en onderdrukt.

Als we werkelijk iets willen veranderen, zullen we het zelf moeten doen in plaats van te vertrouwen op leiders die eigenlijk van ons afhankelijk zijn voor hun zo gekoesterde machtsposities. Omdat we beter af zijn zonder een verspillende elite die op onze rug leeft. Omdat een lokaal georganiseerde  maatschappij de beste garantie is om verantwoordelijk en duurzaam te leven. Omdat deze wereld en al haar bewoners het niet verdienen te worden opgeofferd aan een systeem dat ook zichzelf uiteindelijk zal vernietigen.
Als we werkelijk iets willen veranderen, zullen we het zelf moeten doen … en dat kunnen we ook.

take down
the paywall
steun ons nu!