De vraag van de eeuw wordt meer en meer: wie zijn de islamisten?
Bachir Barrou

De vraag van de eeuw wordt meer en meer: wie zijn de islamisten?

dinsdag 25 september 2012 12:58
Spread the love

Wat doen ze?
Deze vraag wordt steeds belangrijker voor iedereen in het Westen, zowel sociaal – politiek als filosofisch, maar ook in het dagelijkse leven.

En we kunnen al helemaal niet zonder deze vraag als we willen spreken over revolutie. Blijkbaar zijn zij de enigen die nog willen sterven voor een idee, martelaars bereid tot mensenoffers.

Ze zijn er, plots zijn ze een grote macht geworden , een leger bijna en een argument voor de oorlog. Ze zijn overal en met velen, dus kunnen we niets anders dan trachten met hen te praten en ze uit te nodigen om tot een consensus te komen.

We kunnen ze immers niet allen uitschakelen of uitsluiten of opsluiten in Guantanamo of elders. We kunnen ze niet allemaal in zee gooien zoals met Bin Laden gebeurde of ze achterlaten in de woestijn, waarvan overigens bewezen is dat ze er sterker uitkomen en zich daar enkel herbronnen.

De Arabische dictaturen hebben geprobeerd ze te bestrijden maar ze zijn er enkel in gelukt hun status als slachtoffer te vergroten even als hun gewelddaden en radicalisering.

Maar tegelijk kunnen we hun onmogelijk vertrouwen, toelaten of samen met hen democratiseren zoals al verschillende landen na de ” Arabische lente ” aantonen.

Hun project is duidelijk uitsluiting. Ze willen geen democratie maar een kalifaat. Na de onmenselijke en gruwelijke moord op de US ambassadeur in Benghazi en bij het zien van de verschrikkelijke foto’s waar zijn lichaam getoond wordt als een macaber relikwie schreeuwt Hilary Clinton ” hoe is het mogelijk dat een stad de wij gered hebben dit doet? ”  Verkeerde vraag vanuit een verkeerd gezichtspunt.

Het Westen heeft gedacht dat de islamisten ook slachtoffers waren van de dictatuur, maar het is het product, een ware tijdbom. Jaren hebben de Arabische regimes deze ” baardmannen ” aangemoedigd en de progressieven verjaagd.

Dit heeft zich zowat overal voorgedaan door manipulaties of tussen deals tussen de macht van de conservatieven, de zaouïas, de moskeeën en de sjeikhs.

In Algerije is deze deal zelfs super zichtbaar het grootste land van Afrika wordt ingeruild voor de grootse moskee van Afrika. Het FIS had het niet beter kunnen bedenken.

Opeens zijn de islamisten daar, ze breiden maar uit, worden steeds talrijker en ambitieuzer . Zij stellen het credo aan de Algerijnen hun kleding, hun gedachtengoed, hun riten en conceptie.

Hun beweging bestaat zowel uit een politiek luik als uit een hysterisch leger. Dus is de vraag : wat te doen ?
De Westerlingen hebben gedacht ze te kunnen assimileren, ze te kunnen heropvoeden, als we ze helpen, als we luisteren zullen ze wel terugkeren naar de menselijkheid.

De progressieven, leken of anderen zeggen dat we er tegen moeten strijden, als we ze kunnen isoleren, hun ideologie kunnen kunnen ontkrachten zal het volk zijn vertrouwen in hun verliezen en zullen ze verdwijnen in het zand.

Maar ondertussen, komen ze dichter en dichter, doden, veroveren en nemen ze dingen in beslag. De reden : natuurlijk de vorming, de school, de matrix.

Er is in de Arabische wereld een matrix die de islamisten al vorm geeft van in de wieg. Ze moeten dezelfde scholen volgen, kijken dezelfde TV – uitzendingen maar zelfs op straat en in de moskeeën worden ze gemanipuleerd en dit terwijl men denkt ze in te dijken.

De wereld denkt na over het islamisme als over een product in wording terwijl we eigenlijk moeten denken aan de oorsprong van dit kwaad : de scholen, de boeken, de fatwa’s.

De Arabische wereld blijft islamisten ” produceren ” overal en met veel geld. De gedachten van de Wahabbisten en andere voorlopers van deze misdaad verspreiden zich als een lopend vuurtje en dringen door muren en hersenen.

Overal in de Arabische wereld zijn we van wet aan het overgaan naar fatwa, van de verkozenen van de urne naar de imam door de hemel, van de constitutie naar de Sharia, van de school naar de recitatie.  En deze bron moet men droogleggen als we een theologisch imperium willen vermijden.

Zonder dit, zonder een bijzondere inspanning binnen het onderwijs, de ideologie en de vorming zal elke inspanning tot niets dienen en stellen we ons binnen vijftig jaar nog steeds de vraag : wat doen die islamisten?

Terwijl de wereld zoekt naar oplossingen blijven de elites van Saoudi Arabia en van Iran doorgaan met publiceren van hun ideologie en concept van de wereld. En dat gaat vlug.

Er is weinig afstand tussen een fatwa in Mekka en het hoofd van een jongeling in de Sahel. We zien en beleven het elke dag. Deze ideologie heeft alle mogelijkheden, scholen, netwerken en geld.  Onze kinderen geloven niet meer in het leven.

De islamisten schuiven steeds dichter bij en sneller en sneller en diegene die niet willen doen wat zij zeggen worden vermoord, gestenigd, ingegraven of uitgesloten.

Men moet de bron aanpakken niet het effect dat ze hebben , maar daar zit het Westen net als de Arabische dictaturen vast, ze zitten allebei in het complot.

Alle Arabische landen hebben hun islamisten waarvan ze het bestaan ontkennen of trachten te verbergen. En de VS die gaan Saoudi Arabia niet lastig vallen zolang dit land petroleum heeft …

take down
the paywall
steun ons nu!