Ergernissen op De Lijn

Ergernissen op De Lijn

woensdag 19 september 2012 15:54
Spread the love

Sinds 1 september van dit jaar hanteert De Lijn een zoveelste nieuwe dienstregeling om te besparen. Laat mij niet lachen, waarom koopt men dan zoveel nieuwe trams?

Iedere dag neem ik hetzij de bus hetzij de tram van en naar het werk. We moeten allemaal aan de economische motor van ons geliefde land bijdragen, nietwaar? Net daar knelt het schoentje.

Wat vroeger een traject was van ongeveer een half uur, is sinds 1 september één uur geworden. Zoiets als een rechtstreekse rit bestaat (bijna) niet meer. Aangezien de meeste mensen ofwel werken ofwel schoolgaand zijn in de ochtend en/of spitsuren, word je bijna verplicht om, behalve nog vroeger te vertrekken dan je al deed, nog eerder te vertrekken omdat de verbinding niet altijd optimaal op elkaar is afgestemd. Besparingen?

Ik zie een aantal nieuwe buslijnen, nieuwe bussen en trams… dat kost ook geld. Hoe bespaar je dan? Volgens mij zijn er andere manieren om te besparen, dat doe je niet door heel wat nieuwe vervoermiddelen te kopen. In plaats van lijnen af te schaffen, nieuwe trams en bussen aan te kopen, of nieuwe dienstregelingen in te voeren, kan je mijn inziens beter bepalen wanneer de spits echt begint en wanneer eindigt. “Investeren” in meer trams en/of bussen tijdens die uren. De Lijn kan gemakkelijk buiten de spitsuren op elk uur 1 à 2 trams en/of bussen schrappen en die inzetten in de spits. Sommige trams komen om de 10 minuten, dus 6 op een uur, buiten de spitsuren kan dit best naar 4 per uur, die 5 minuten extra wachten maakt het verschil niet. Je hebt zo 2 trams bespaard op een uur die je dan gedeeltelijk inzet tijdens drukkere uren.

Ik geloof ook niet in gratis. Dat gratis moet ergens uitgehaald worden. Daar wordt iedereen de dupe van. Met name de werkende mens, de schoolgaande kinderen en de gepensioneerden. Omdat net dat gratis gecompenseerd moet worden, schrapt men trajecten om te besparen met als gevolg dat je in een tram of bus zit die niet genoeg capaciteit heeft.

Door die onvoldoende capaciteit voel ik me soms, en velen onder u, als vee. Plat gedrukt, ineen gepakt en op elkaar zittend in een overvolle tram. Ziet u het al voor zich? Nu is dit nog meer dan vroeger het geval.

Vanmorgen ben ik getuige geweest van een incident op tram 7 aan de halte Harmonie. Eerst zat ik op tram 2 om de overstap te doen op tram 7 of 15 richting Groenplaats. In de bocht zag ik een tram 7 aanrijden. Ikke blij dat ik niet lang moet wachten… wat bleek? De tram zat STAMPVOL. Er kon echt niemand meer bij. Dus ik beslis om toch maar te wachten. Ik had geen zin om plat gedrukt te worden. Maar wat zag ik…

ik zag een vader proberen zijn vrouw en 2 jonge kinderen alsnog in te laten stappen. Ik zag hem letterlijk zijn kinderen en vrouw de tram in duwen. Jawel, u leest het goed, duwen. Dergelijke incidenten gebeuren dagelijks.. En niemand die bougeert om misschien een klein beetje op te schuiven. Mocht u het wagen om toch in te stappen, loopt u het risico om onfrisse geuren in uw gezicht te krijgen, lichamen die tegen u aan schuren en oksels die in geen dagen water hebben gezien. Rondom u ziet u dan gezichten van mensen die zuchten en blazen van ergernis en wat weet ik nog allemaal.

Met alle respect voor de gepensioneerden… dus begrijp me hier alstublieft niet verkeerd. Waarom in godsnaam moeten die mensen net tijdens die spitsuren, als het al overvol is, een tram of bus nemen? Opgepast, ik sta mijn plaats altijd af aan een gepensioneerde, een zwangere vrouw, een vrouw vergezeld met een zuigeling, of iemand die slecht ter been is. Wat kan er nu zo belangrijk zijn tussen 7.30 uur en 9.00 uur op de Groenplaats, De Keyserlei? Is het die ene koffie? Deze ergernis telt natuurlijk niet mocht er een afspraak bij de arts/ziekenhuis zijn. ‘s Avonds doe ik soms de moeite om de gepensioneerden te beginnen tellen. Ik kom gemakkelijk aan een 20-tal mensen. En dan tel ik al de mensen die staan en/of zijn platgedrukt. Tja… maak het maar mee. En oooo wweeeee als er geen plaats wordt afgestaan. Er wordt nog zelfs boos naar je gekeken. Is het een vooroordeel? Misschien wel… ik kan me ook niet indenken wat hen ertoe drijft om tijdens spitsuren deze ongemakkelijkheden te ondergaan. Is het de eenzaamheid en zoeken ze zo contact met de buitenwereld? Er moet natuurlijk iets gedaan worden om gepensioneerden uit hun eenzaamheid te helpen komen, maar dat is een heel ander verhaal…

Ik veronderstel dat ik kritiek zal krijgen omdat ik me erger aan de gepensioneerden in de ochtend tijdens spitsuren, in de avond tijdens spitsuren. Ik heb alle respect voor hen, vandaar dus dat ik niet wil dat ik hier verkeerd begrepen word. Ik heb respect voor deze mensen. Uiteindelijk hebben de meesten onder hen nog verschrikkelijkere dingen meegemaakt als wat wij nu meemaken. Dan lijkt de onze maar een futiliteit.

Er bestaat zoiets als Dierenwelzijn … er zou ook zoiets moeten bestaan op vlak van Mensenwelzijn… , GAIA had al lang iets gezegd over de dieren. Of zit iedereen graag platgedrukt, ineen gepakt en op elkaar zittend in een overvolle tram met zeer frisse geuren?

Pinar DOGAN
Open Vld
2de plaats district Antwerpen
7de plaats Gemeenteraad

take down
the paywall
steun ons nu!