De inzet van de verkiezingen?

De inzet van de verkiezingen?

woensdag 19 september 2012 21:54
Spread the love

Wat een week ! En dan lees ik in de kranten dat “de verkiezingscampagne nog moet beginnen “ en dat “het verkiezingsthema nog niet bepaald is”.
Dat is dan ongetwijfeld in marketingtermen gesproken. De thema’s zijn al lang gekend : de noden in Antwerpen op vlak van huisvesting, onderwijs, gezondheid, groen en ruimte etc , etc  zijn al lang gekend.  Ze zoeken waarschijnlijk vooral naar een thema waarover Janssens en De Wever kunnen  doen alsof ze heel erg van mening verschillen.
Het zou kort door de bocht zijn om te zeggen dat hun programma’s hetzelfde zijn.  Dat ga ik dan zeker ook niet doen. Maar we mogen toch wel stellen dat de verkoop van de stad ingezet is door Janssens.  De verzelfstandiging van de ziekenhuizen heeft niet geleid tot een zorg die dichter bij de mensen staat en die goedkoper is. Nee, de ziekenhuizen moeten uit de stad. En de eerste vraag luidt “ heb je € 25 of € 100 waarborg bij ?”  en niet “Waar heb je pijn ? Hoe kunnen we helpen ?”
Het ooit zo geroemde stedelijk onderwijs is nu ook verzelfstandigd. In al die ijver om te verzelfstandigen en te managen was men toch wel uit het oog verloren dat er stilaan veel kleuters op komst waren die een klasje nodig hadden.  Zo moeten er dit jaar een 600 kleintjes naar tijdelijke klassen, later dit schooljaar zullen ze, hopelijk, nog naar hun “definitieve” kleuterschool kunnen.
Over wonen heb ik het vorige keer al gehad : Antwerpen heeft het trieste record van de hoogste woonquote van Vlaanderen, dwz dat de Antwerpenaren naargelang hun inkomen het hoogste percentage aan woonkosten uitgeven.
De inzet en de thema’s zijn volgens mij dus gekend :kiezen we ervoor om de stad nog meer als en bedrijf (of een winkelcentrum) te beschouwen ? Zijn de inwoners klanten ? Of kiezen we voor een stad op mensenmaat ? Zijn de inwoners (en dan allemaal !) deelnemers aan dat wonderlijke project dat een multiculturele (haven)stad kan zijn ?

Nadine Peeters
Lijsttrekster district Antwerpen
54ste plaats gemeenteraad
PVDA+
 

take down
the paywall
steun ons nu!