TipToeTopic
Interview, Nieuws, Cultuur, Muziek, Antwerpen, Scheld'Apen, Festivaaalllaallal, Saar van de Leest, Villadelfia, Elko Bijweert, Joris Caluwaerts -

De duizend dingen van Saar van de Leest

ANTWERPEN - Dit interview vindt plaats in Villadelfia, het huis met Scheldezicht dat Saar van de Leest en enkele getrouwen in het gezegende jaar 1998 kraakten; het jaar waarin ook Scheld'apen in het doopvont dook. In de keuken komen we Paul Labrecque ('Sunburned Hand of the Man') tegen. Hij doet tijdens dit gesprek de keramische bakplaat ontploffen.

dinsdag 18 september 2012 11:20
Spread the love

Van de Leest: “We hebben jammer genoeg nooit een gastenboek bijgehouden en hebben amper iets gedocumenteerd, maar de lijst van kunstenaars die hier ooit woonden en werkten is indrukwekkend. Villadelfia is dan ook de ultieme residentieplek voor kunstenaars die in Antwerpen aankomen en vanuit het creatieve hart van de stad aan nieuwe projecten willen werken.”

“Het ziet er naar uit dat ons pand bij de heraanleg van de Scheldekaaien met de grond gelijk gemaakt zal worden. Ik denk niet dat ze bij de stad beseffen dat ze hiermee een waardevol creatief project slopen, maar ik hoop dat we hen dat nog duidelijk kunnen maken en dat ze met ons naar een geschikte nieuwe locatie willen zoeken.”

Op 16 en 17 september staat Van de Leest met Elko Bijweert en Joris Caluwaerts op Festivaaalllaallal, in de productie ‘Lonesome no More’.

“We wilden al lang iets doen met theater en film, maar zijn geen acteurs – een boodschap aan acteurs die muzikantje spelen ook – dus werd het een soort theatraal concert met film en ‘onnozele dansjes’. We zijn vertrokken van Vonneguts roman ‘Slapstick or Lonesome no More’ en hebben ons laten inspireren door oude films van Buster Keaton en Charlie Chaplin.”

“Heel het project ontstond op uitnodiging van Scheld’apen. Die nodigden Elko uit om in residentie aan nieuw werk te komen sleutelen. Elko betrok Joris en mezelf daarbij, later hebben we er in kunstencentrum nOna nog een week aan geprutst, et voilà, nu is het klaar, helemaal af. Kom kijken!”

Gevraagd naar inspiratiebronnen belanden we algauw op YouTube. Daar verdwaalt Saar graag tussen met flesdoppen musicerende outsiders, mislukte travesties en ander schoon volk.

“De laatste tijd ben ik nogal fan van Tonetta, een Canadees met een gigantisch arsenaal muzikale homevideo’s op YouTube. Graag zou ik hem uitnodigen om een plaat of een clip te maken met Capsule, maar ik weet niet of hij helemaal toerekeningsvatbaar is.”

“Hij heeft een hoog travestiegehalte en zingt heel begeesterd over Hitler, drugs, anale seks en grootmoeders. De clips zijn vreselijk slecht gemaakt en net daarom op het randje van geniaal. Ook Bushy One String kan ik aanbevelen, een Jamaïcaan met een eensnarig instrument: de muziek gestript tot de essentie.”

“Ik lees graag sciencefiction zoals Welsh, Vonnegut en Chuck Palahniuk en hou ook van film. Cineasten zoals Leos Carax, Takashi Miike en Terry Gilliam bijvoorbeeld, eigenzinnige filmmakers met veel fantasie.”

“Zelf ben ik ook graag bezig met film, omdat daarin muziek, beeld en grafisch ontwerp samenkomen. Momenteel documenteer ik vooral concerten op de Tenace Boat. Ik maak ook videoclips (voor Capsule, Tip Toe Topic, Antwerp Gipsy Ska Orchestra …) en misschien maak ik ooit nog wel eens een kortfilm.”

De Tenace Boat is een vrachtschip omgebouwd tot alternatief café/restaurant met concertzaal, terras, serre en podiumvlot; een nieuwe krakkemikkige hotspot in Antwerpen.

“Die boot is eigenlijk impulsieve aankoop van mijn moeder. Op een gegeven moment dacht ze eraan hem te verkopen wegens te veel werk en kosten, maar toen bleek dat ze er niet veel meer dan de prijs van het oud ijzer voor zou krijgen, zijn we dingen gaan organiseren om hem te kunnen oplappen.”

“Er is al waanzinnig veel in geïnvesteerd en er moet nog ongelofelijk veel in gebeuren, maar het is een unieke locatie en we merken dat het enthousiasme groot is. Blijkbaar is er in Antwerpen nog altijd nood aan ruimte voor experimentele kunstprojecten met focus op muziek en netwerk.”

“Met Convoi Exceptionnel organiseerden mijn zus Rose en ik daar in juli onder andere de Higgs Boson Sessions, concertavonden die steevast meer volk trekken dan de boot kan slikken. We leggen de nadruk op het unieke en kleinschalige. De Minister-Presidentiële Haven Harmonie en het Medusa Trio speelden hier op een vlot, dobberend in het dok. Waar maak je zoiets mee?”

“Ook de boot wordt binnenkort even on hold gezet, want er dreigen problemen met vergunningen en dergelijke. We lijken vast te lopen in een discussie over de betekenis en het nut van publieke ruimte. Het feit dat wij publiek toelaten op een stuk braakliggend terrein blijkt discutabel. We geven nooit op, we zijn een bende chaoten, maar we werken hard door en zullen altijd wel een plek vinden om ons ding te doen.”

“De aangekondigde pauze geeft ons ook de tijd om verder te werken aan de boot. Tenace Boat moet ook een ecologisch project worden. Zo moet alles kunnen draaien op stroom die ter plaatse gegenereerd wordt. We werken aan een fietsenturbine die het merendeel van de stroom zal leveren. Valt het ligt uit, dan zal er getrapt moeten worden.”

“We willen ook de restauratie van de boot afwerken. De bodem moet nog grotendeels gedoubleerd worden, dus alles moet er weer uit en er is geld nodig, veel geld. Iemand?”

Zondag 16 en maandag 17 september: Tip Toe Topic & Joris Caluwaerts spelen ‘Lonesome No More’ + Rudy Trouvé speelt ‘Coping With Video’ 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!