Fietsers op autoloze zondag (foto: Week van de Mobiliteit)
Opinie, Nieuws, Milieu, Samenleving, België, Mobiliteit, Hilde Crevits, Fietsen, Basismobiliteit, Fietsersbond - Roel De Cleen

Slecht mobiliteitsbeleid verhindert fietsen

Uit het onderzoek naar het verplaatsingsgedrag in Vlaanderen van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat één op de drie Vlamingen voor verplaatsingen tot één kilometer de auto neemt. Slechts 12 procent van alle verplaatsingen gebeurt per fiets. Die cijfers zijn onthutsend, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond, en een gevolg van een ontoereikend mobiliteitsbeleid.

maandag 17 september 2012 12:00
Spread the love

Van de 3,3 miljard euro begroot voor mobiliteit, gaat amper 100 miljoen euro naar investeringen in de fiets. Dan is minister Crevits verbaasd dat mensen zelfs voor korte afstanden voor de auto blijven kiezen, maar wat verwacht je als de overheid het autoverkeer zo blijft faciliteren?

Om meer mensen op de fiets te krijgen, moet er volgens de Fietsersbond meer en gerichter geïnvesteerd worden.
In de Vlaamse economische ruit (het gebied tussen Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven, nvdr) zijn er de meeste functionele verplaatsingen en de meeste files. Zeker in deze regio zijn investeringen in meer en betere fietsvoorzieningen noodzakelijk.

Ook voor langere afstanden kan de fiets een geduchte concurrent voor het autoverkeer worden. Daartoe moet er werk gemaakt worden van fietspaden langs alle gewestwegen en een coherent netwerk van fietssnelwegen. In combinatie met de elektrische fiets kunnen we zo van de fiets een logische keuze maken voor afstanden tot vijftien kilometer.

Met een doordachter mobiliteitsbeleid moet het fietsgebruik in Vlaanderen tegen 2018 van 12 naar 20 procent kunnen stijgen.
Enkel met de juiste investeringen kan de Vlaamse overheid van fietsen een logische keuze maken. Niet alleen voor de kortste afstanden, maar ook voor langere verplaatsingen.

Roel De Cleen

Roel De Cleen is medewerker bij de Fietsersbond vzw.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!