De wet van actie en reactie

De wet van actie en reactie

maandag 17 september 2012 10:34
Spread the love

Naar aanleiding van de rellen in Borgerhout in verband met het internetfilmpje dat beledigend bleek voor de Islam, is duidelijk dat alle rellen in de diverse landen en de moord op de ambassadeur van de VS in Libië,  in de ogen van de ‘westerling’ meer schade veroorzaakt hebben voor de moslimgemeenschap dan het filmpje zelf ook maar omgekeerd had kunnen doen.
Maar het gaat nog verder. Ook reactie roept blijkbaar actie op.

Een overzicht van onze Vlaamse pers op maandagmorgen 17 september.
Bart Brinkman in De Standaard: Waarom laten sommige jonge allochtonen zich opjutten door ‘rattenvangers’.
Lisbeth van Impe in het Nieuwsblad  spreekt van ‘hersenloos geweld’.
Jan Segers in Het laatste Nieuws: aanhangers zijn ‘leeghoofden’ en geen heethoofden.

Moet het nu werkelijk met dergelijke commentaar?
De ene journalist suggereert in feite dat moslims ‘ratten’ zijn, die te vangen zijn, de anderen suggereren een gebrek aan hersens. Wat zouden journalisten er van denken als ik het volgende schreef: <Jammer dat gestudeerde Westerse journalisten hun hersens minder gebruiken dan allochtonen die weinig gestudeerd hebben> ?

Knijpt het niet een beetje als u dat leest beste journalist?

Toch is het nog redelijk zacht geformuleerd in vergelijking met sommige uitspraken hierboven.
Want veel van die uitspraken zoals ‘hersenloze of rattenvangers’ in de mond van Filip Dewinter hadden hem een veroordeling gekost, ook van de media.

Niet dat ik F.Dewinter in zijn grove taal goedkeur; integendeel. Niet dat ik de rellen goedkeur; ook integendeel. Maar zolang we zelf blijven overreageren op provocaties, verlagen we ons tot het niveau van hen die we veroordelen.(Oordeel niet om niet geoordeeld te worden!)

Het is stilaan duidelijk dat het filmpje slechts een aanleiding is voor sommige moslims om hun groeiende frustratie te uitten. Die frustraties zijn al jaren gegroeid omdat veel moslims een gevoel hebben niet gerespecteerd te worden. Anderzijds, sommige moslims respecteren ook niet de gastvrijheid en de wetten in de landen waar ze opgevangen worden. Zij zorgen er indirect voor dat een ganse gemeenschap met de vinger gewezen wordt en deze gemeenschap… laat begaan.

Of er een fundamenteel probleem is met moslims, of dat een en ander een zaak werd van actie en reactie sinds de tweede wereldoorlog, weet ik niet.

Weet wel, dat de frustraties worden aangewakkerd door woorden als “hersenloos” of “rattenvangers” en dat die later… actie zullen oproepen, die dan weer de kranten kunnen vullen.

take down
the paywall
steun ons nu!