Activisten blokkeren LRM n.a.l.v. plannen voor steenkoolgasontginning

Activisten blokkeren LRM n.a.l.v. plannen voor steenkoolgasontginning

vrijdag 14 september 2012 15:20
Spread the love

Dinsdag heeft een groep activisten het kantoor van LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) in Hasselt geblokkeerd. De blokkade heeft zo’n drie uur geduurd, waarna de politie een hek heeft opengesneden en de activisten zonder arrestaties, zonder identificaties en met meename van al hun materiaal zijn vertrokken. Met deze actie wilden de activisiten aandacht vragen voor de rol van de LRM in de plannen voor steenkoolgasboringen en een debat op gang brengen.

Rond half 7 zat iedereen op zijn plek in lock-ons, 1 persoon in een tripod en het team van de koffiekar stond klaar om broodjes te smeren en koffie uit te delen. De eerste werknemers kwamen rond 7 uur aan en tegen 9 uur stond er een groep van zo’n 50 mensen op de stoep te wachten op verdere instructies van de directie. De politie liet lang op zich wachten en was uiteindelijk met slechts 5 man aanwezig, hoewel versterking in de buurt stond opgesteld. De activisten vroegen om een gesprek met de directie voor de camera’s, maar dit werk keer op keer geweigerd. LRM is zich duidelijk bewust van zijn zwakke positie en wil hierover niet voor een camera praten. Wel waren ze bereid voor de camera een verklaring af te leggen over hoe onschadelijk hun plannen waren. Uiteraard was er geen ruimte voor de activisten om hun argumenten te weerleggen.

De media had veel aandacht voor de actie, vanaf het begin van de actie was tv en radio aanwezig en de dag erna stond in de meeste kranten een artikel. Helaas hadden de artikelen meer aandacht voor de beschuldigingen van de directie dat de activisten slecht geïnformeerd waren dan voor de argumenten van de activisten. Binnenkort zal de directie achter gesloten deuren, zonder camera’s, met de activisten in gesprek gaan.

De LRM beweert dat bij het boren naar steenkoolgas geen fracking gebruikt zal worden en er daardoor dus ook geen chemicaliën in de grond zullen komen. Dit is echter niet waar, omdat er, ook als er niet gefrackt wordt, boor vloeistoffen gebruikt worden die dus in de grond terecht komen en mogelijk het grondwater kunnen besmetten. Net als fracking vloeistoffen worden boorvloeistoffen als bedrijfsgeheim geclaimd en is er weinig bekend over hun precieze samenstelling.

Verder zei de woordvoerder van de LRM dat het water dat opgepompt wordt slecht verzilt zal zijn. Ook in Australië claimt Dart Energy dit, terwijl andere onderzoeken aantonen dat het vol met zware metalen zit, die onder andere Alzheimer en autisme kunnen veroorzaken.

Het is ontzettend jammer dat de media de argumenten van LRM zonder tegenstribbelingen slikt, maar de actie heeft in elk geval het probleem in de aandacht gebracht. Hopelijk kan er de komende maanden in België een goede discussie op gang komen over de wensbaarheid van proefboringen, waarbij ook geluisterd zal worden naar de argumenten van activisten en buurtbewoners.
Voor meer informatie over steenkoolgas kijk op www.motherearth.org, waar u ook een online petitie kunt tekenen. Voor informatie over de situatie in Nederland kijk op www.schaliegasvrij.nl

Verslag door één van de activisten (overgenomen van indymedia.nl)

Meer foto’s op: http://flickr.com/photos/janslangen/sets/72157631511875140/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!