In de bouw doet België een grote inhaalbeweging met de grootste hennepkalkbouwplaats van Europa. Het nieuwe gemeentehuis van Villers-le-Bouillet (provincie Luik) legt zo'n 55 ton CO2 vast in de hennepmuren (foto: Wervel).
Opinie, Nieuws, Economie, Milieu, België, Wervel, Bouwmateriaal, Hennep, Kemp, Kleding, Cannabis, Economische innovatie, Hennepkalk, Hennepcampagne, Klimaatafkoeling, Villers-le-Bouillet - Patrick De Ceuster

Eerste Vlaamse hennepweek: drugsvrije eco-innovatie met cannabis

Cannabis duikt almaar meer op in België. Niet alleen in verscholen illegale plantages, maar ook in kledingzaken, warenhuizen, bouwcentra en bij de bakker. Daar vinden we sinds kort de legale cannabis of hennep terug, volledig drugsvrij en goed voor het milieu. Daarom voert Wervel campagne voor producten op basis van hennep van 10 tot 15 september met workshops, kortingen, proevertjes en veldbezoeken in Vlaanderen en Brussel.

donderdag 13 september 2012 16:55
Spread the love

Hennep (of kemp) is een oude teelt waaraan de Kempen hun naam danken. Maar ook Gent en vele andere gemeenten in Vlaanderen hebben hun Kemp-, Gennep- of Kennepstraat. Er zijn dringende redenen om hennep opnieuw onder de aandacht te brengen: klimaatafkoeling, waterbesparing en duurzame landbouw.

De zeespiegel stijgt door het broeikaseffect en door overdadige irrigatie. Hennep vraagt geen irrigatie en legt veel CO2 vast. Hennep verhoogt de biodiversiteit in het veld en kan zonder landbouwgif geteeld worden. De teelt is éénvoudig, verbetert de bodem en is rendabel voor de landbouwer omdat zowel het stro als het zaad hoogwaardige toepassingen kennen.

Het heeft enkele jaren gekost vooraleer hennep zijn weg vond tot de eindverbruiker, maar recent kwamen er enkele opvallende nieuwe producten op de markt: The Bodyshop had al langer een cosmeticalijn met hennepolie, en binnenkort lanceert Molgreen een Belgische handencrème onder de naam Terraskin.

In de textielsector zorgde het Leuvense Uprise voor een primeur met een Belgische kledinglijn uit hennep. In Brussel vervaardigen An’tchi en Marjoleingerie lokale hennepkledij en -lingerie.

Na de HempFood hennepburgers en de Freja-Foods hennepkoekjes (intussen ook in Bioplanet), is er vanaf deze week ook hennepbrood te verkrijgen bij bakkerijketen Dockx.

In de bouw doet België een grote inhaalbeweging met de grootste hennepkalkbouwplaats van Europa. Het nieuwe gemeentehuis van Villers-le-Bouillet (provincie Luik) legt zo’n 55 ton CO2 vast in de hennepmuren.

Ook in Vlaanderen leggen verschillende architecten en aannemers zich toe op hennepkalk. Recent kwamen ook terrasplanken en dakleien op basis van hennep op de markt in België. Een volledig recycleerbaar huis komt hiermee binnen handbereik.

De hennepcampagneweek van Wervel zet deze drugsvrije eco-innovatie in de kijker met kortingen, workshops, veldbezoeken en meer.

Patrick De Ceuster

Patrick De Ceuster is perswoordvoerder van Wervel vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!