Festival Musique 3: Spanje is meer dan olé-olé!

vrijdag 29 juni 2012 14:11
Spread the love

Tegen windmolens vechten, is dat wat Spanje momenteel doet? Zoals de illustere landgenoot Don Quichote het begin 17e eeuw deed? ‘De Man uit Mancha’ spreekt eeuwen nadien nog tot de verbeelding en nu nog met een spetterende kinderopvoering dit WE in Flagey. Deze ingekorte opvoering met muziek, dans en spektakel (voor 5 euro voor kinderen) is een onderdeel van het ‘Festival Musique 3’, de Brusselse tak van het Festival de Wallonie. De tweede editie gaat op verkenning in ‘de Spanjes’.

‘Ecoute-moi, Pauvre Monde, Insupportable Monde, C’en est trop, Tu es tombé  trop bas. Tu es trop gris, tu es trop laid,? Abominable Monde, Ecoute-Moi’…Dat zong Jacques Brel in 1968 in zijn musical ‘L’Homme de la Mancha’, een adaptatie van een oorspronkelijk Amerikaans TV spel gebaseerd op de roman over de edelman van het desolate plateau van Midden-Spanje  ‘Iedereen is Don Quichote’, zei Brel toen. De ‘hidalgo’ sprak in 2007 ook een Parijse actiegroep rond de daklozenproblematiek aan en ze noemden zich ‘De Kinderen van Don Quichote’.

Speciaal voor kinderen wordt nu zondag een nieuwe, levendige versie opgevoerd. Dit kadert in het educatief opzet van het Festival Musique 3. Er zijn veel becommentarieerde concerten: o.a. over de geschiedenis van de melodie in Spanje, maar ook kinderateliers, initiatieworkshops tango en flamenco. Zelfs een marathon tangodansen vindt van vrijdagavond tot zondagavond plaats op het Flageyplein. Iedereen kan komen kijken, meedoen. Er is ook een groots concert met muziek van de Argentijnse ‘tanguero’ en bandoneonist Astor Piazzola …

Want dit festival beperkt zich niet tot Spanje. Welk Spanje overigens? Het Iberisch schiereiland is een lappendeken van culturen en die meervoudigheid wordt uitgespeeld: een grote naam in de Spaanse muziek is Jordi Savall die vanuit de oude, Middeleeuwse Catalaanse muziek op zoek ging naar de mengeling van de Iberische wereld met de Joodse en Arabische invloeden,…Maar bovendien zijn er ook de (vroegere) kolonies in Latijns-Amerika die een waaier aan muziek, stijlen, dansen, identiteiten bieden….

Het is een nieuwe ‘ontdekkingstocht’ voor een heel breed publiek, zonder onderscheid: zo komt Lorenzo Gatto, laureaat van de Koning Elisabethwedstrijd , voor kinderen een ‘masterclass’ viool geven…

Je kan op gelijk welk moment komen… Er zijn veel gratis concerten; elk uur begint er wel iets anders. Bovendien is er eten en drinken en dan nog de Eurofinale!

Ambiance! Vanaf vanavond tot zondag op het Flageyplein…

www.Flagey.be of http://www.rtbf.be/musiq3/

take down
the paywall
steun ons nu!