Opinie, Nieuws, België - Filip Lelie

“Vrije begeleiding is volwaardig alternatief voor rijopleiding met rijschool”

Federdrive, de beroepsvereniging van autorijscholen, noemt de huidige rijopleiding met een vrije begeleider levensgevaarlijk en wil de opleiding met een professionele begeleider verplicht maken. Filip Lelie, stafmedewerker kwb is het daar niet mee eens. "Vrije begeleiding blijft een volwaardig alternatief voor de dure rijopleidingen van de rijschool.”

donderdag 29 maart 2012 11:34
Spread the love

Al 30 jaar geven we begeleiders én kandidaat-chauffeurs de kans om op een kwalitatieve en goedkope manier een rijbewijs te halen. In tijden van crisis merken we dat opnieuw meer gezinnen de weg vinden naar deze manier van ondersteuning. Terecht! Vrije begeleiding is een volwaardig alternatief voor de dure rijopleidingen van de rijschool.

Federdrive heeft het in een persbericht over tien verkeersdoden die sinds 2006 zijn gevallen bij rijlessen onder vrije begeleiding. Uiteraard is elke verkeersdode er één te veel, maar hieruit afleiden dat vrije begeleiding een slechte rijopleiding zou zijn kan voor ons niet door de beugel.

Lange oefenperiode

Uit onderzoek blijkt  dat chauffeurs die via vrije begeleiding hun opleiding genoten in vele gevallen zelfs beter scoren dan chauffeurs die via de rijschool hun rijbewijs halen. De lengte en duur van de oefenperiode staat hier centraal. Via vrije begeleiding hebben kandidaat-chauffeurs over het algemeen een langere oefenperiode en meer kilometers achter de kiezen. Met onze aanpak focussen we op de rol van de vrije begeleider (vaak de ouders). Het is immers een illusie te denken dat zelfs met een rijopleiding via de rijschool (maximaal 20 uur) een kandidaat-chauffeur geen bijkomende oefening meer nodig heeft.

De maatschappij is verantwoordelijk

Verkeersopvoeding en rijopleiding zijn geen alleenrecht van vaak veel te dure rijscholen. De hele maatschappij is verantwoordelijk. Het project ‘rijbewijs op school’ was een enorme stap in de goede richting. Ook als ouders zijn we mee verantwoordelijk voor een verkeersveilig weggedrag.

Voor de kandidaat-chauffeurs is een veilige omgeving om te oefenen een must. Daarom eisen we met kwb al langer goede en veilige oefenparkoersen in de gemeenten.

Kwb wil een lans breken voor de vrije begeleiding. Het is dé manier bij uitstek om alle gezinnen de kans te geven om op een goedkope én kwaliteitsvolle manier een rijbewijs te behalen.

take down
the paywall
steun ons nu!