#30j Mediadagboek
Opinie, Nieuws, België, Mediakritiek, Opinie -

#30j Mediadagboek

In 2010 kocht ik het boek "gebakken lucht" van Nick Davies. Het boek verschaft inzicht in hoe kranten (de media) omgaan met de dagelijkse realiteit, het totale gebrek aan inhoudelijke bronnencontrole en in het regelmatig opblazen van de dagelijkse berichtgeving tot verhalen met een buitenproportionele inhoud.

vrijdag 9 maart 2012 17:50
Spread the love

Dichter bij ons namen de Neveneffecten de media op de korrel door een fictief onderzoekscentrum uit de grond te stampen en de meest absurde resultaten van studies wereldkundig te maken. Iedereen herinnert zich nog het moment in juni 2010 waarop Alexander De Croo glimmend vol trots verkondigde: ”Open VLD’ers hebben de meeste en beste sex!” De media hadden deze informatie gekregen via de Neveneffecten, hadden het zonder bronnencontrole gepubliceerd en ook Open VLD had dit met veel plezier overgenomen.

Zowel de media als de Open Vld die dag deden hun werk niet. Of het een impact heeft gehad op Open VLD weet ik niet, de media doen in elk geval rustig verder. 

De laatste maanden begon ik mij daar steeds meer aan te ergeren. Ik heb zelf de spreekwoordelijke proef op de som genomen en heb de media vier weken gevolgd. Vanuit mijn inzicht stel ik bepaalde zaken in vraag. Nu zet ik het online, omdat nieuws zo vluchtig is en ik benieuwd ben hoe andere mensen dat zien. Benieuwd ook of er iemand van de media zou reageren.

Foutieve keuzes van titels, inhoudelijke onjuistheden en het van tijd tot tijd totale gebrek aan neutrale berichtgeving. Ik ben er zelf duchtig van verschoten.

 Je kan het werkje, “#30j Mediadagboek”, hieronder gratis downloaden. Verstuur zoveel je wil, als je wil, en geef je ongerepte commentaar.

Veel leesplezier!

Sven

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!