het van naar traject tijdens de onderhandeling

Hebt U het zo al eens…

zaterdag 24 december 2011 12:36
Spread the love

Voor ik de rest van de titel ga aanvullen moet er mij eerst iets van het hart. Ik krijg ondertussen stenen kloten van de eenzijdige berichtgeving in de media. Het is onwaarschijnlijk hoe de leugen van langer werken en mee betalen voor het behoud van ons sociaal model als zoete koek geslikt wordt. Is iedereen dan al vergeten wie deze crisis heeft veroorzaakt? Zijn er dan zo weinig die begrijpen dat wij aan het betalen zijn opdat die bende egoïsten onverstoord verder kunnen gaan met hun gokspel?

Aan iedereen die dit leest: vindt u het onderstaande normaal?

“De Europese Centrale Bank leende 489 miljard euro belastinggeld uit aan 523 banken in Europa aan een interest van 1%. Die banken lenen op hun beurt dat geld uit aan landen als België, Italië en Spanje aan 4,5 tot 7 procent interest.”

Bron: Knack

Ik stel mij direct enkele vragen:

  • Waarom leent de ECB als overheidsbank niet onmiddellijk aan overheden?
  • Aan zes procent intrest is dat 29340000000 euro die gewone burgers zullen moeten ophoesten!
  • Hoeveel? 29,34 miljard euro moet U sinds woensdag 21 december meer betalen!

Vandaag lezen we dat Ehtias aan ons komt vragen om nog eens 100 miljoen euro op te hoesten. Elke Belg staat momenteel voor 9.180 euro borg om het systeem in leven te houden. Maar zijn het niet diezelfde Belgen die nu al aan het betalen zijn voor dat systeem? 

De NMBS kreeg op woensdag 21 December de gelegenheid om op onze nationale televisie hun oprechte verontschuldigingen te komen aanbieden omdat mensen ergens niet op tijd zouden geraken. Heeft er nog iemand de bedenking gemaakt of dit dan voortaan een vast item zal zijn in het journaal? Nee natuurlijk niet. Het is normaal dat ze net voor die ene dag sorry komen zeggen en voor die andere 364 dagen denken:”fuck you reiziger! It’s all about the money.” Waarom klagen reizigers dat niet evenzeer aan? Waar blijven de spontane acties dan of waar was hun protest toen werd aangekondigd dat men 300 treinen ging schrappen?

Ik vraag mij trouwens ook af of u deze bedenkingen zelf hebt gemaakt?!

En wat te denken van de verslaggeving op donderdag 22 december, ’s avonds op tv bijvoorbeeld bij de VRT. Door de staking lange files in Antwerpen. Zelfs de politiediensten konden niet door. Ik moet mij tegenhouden of ik val van het verschieten uit de zetel. De actie was van 11u ’s morgens tot 12u op de middag. Ik ben zelf met de wagen vlotjes tot in de koekestad gereden, heb meegedaan aan de actie. Nadien ben ik enkele boeken gaan kopen om tegen 15u00 terug huiswaarts te keren met de wagen. Ik geraakte even vlot uit de koekestad als ik er ’s morgens in geraakte. Net op tijd zo blijkt want om 15u00 knalde drie vrachtwagens op elkaar in de Kennedytunnel. Hallo Freek Braeckman, wat ligt u hier te vertellen? Of hoe de slimste mens van de wereld in 2009 kan afzakken tot de domst gehouden mens van 2011. Hoe zij hij zichzelf voelen, als hij zulke onzin moet vertellen vraag ik mij af?

Maar ook de geschreven pers weet van geen ophouden. Het laatste nieuws schrijft vandaag trots een artikel met als titel:”Banken dragen 2.6 miljard bij aan begroting 2012.” KBC betaald zelfs al 500 miljoen euro terug van de 7 miljard die ze hebben ontvangen! Waarom staat daar geen titel:”banken kosten begroting in 2012 nog steeds 27,4 miljard euro!”. Of in het geval van KBC:”KBC nog steeds 6.5 miljard euro in het rood in 2012!” heeft u er ooit al eens bij stil gestaan dat men dat wel zo zou schrijven als het over gewone werkende mensen gaat? We moeten precies nog compassie krijgen ook met de egoïsten die ons dit allemaal hebben aangedaan?

En dat is dus de media die zorgt voor de nieuwsgaring in onze maatschappij. Nieuwsgaring die rustig wordt geconsumeerd door onze jongeren. Vroeger zeiden we nog:”jongeren zijn onze toekomst!”. Diezelfde jongeren roepen nu:”wij zijn onze eigen toekomst.” En die jongeren sms’en er rustig op los. Van op de groenplaats, waar MFL ’s avonds verandert in knokken for life, vliegen GSM berichten zoals:”proficiat dat je niet gaat staken” over en weer. Staan die studenten eigenlijk nog stil bij het feit dat zij van dat recht genaamd studeren enkel kunnen genieten omdat wij daar alle dagen voor gaan werken? En wat te denken van hun acties? Zo wou er iemand een ferme wandeling doen. Helaas zakte hij onderweg door zijn heup. Hopelijk geen zwaar beroep voor deze protester! Zou hij zich hebben laten verzorgen op eigen kosten of schoof hij de rekening door naar de sociale zekerheid waar wij voor afdragen? Er is iemand die reizigers de kans geeft om zelf een treinticket af te printen en te overhandigen tussen 23 december en 30 januari. Als ze die persoon gaan interviewen heeft hij blijkbaar geen weet van wat er op zijn treinticket te lezen staat? Nog erger wordt het als iemand een brief schrijft waarin hij begint met volgende vraag:” Beste staker, het is maar beter de moeite, de reden waarom u donderdag staakt.”

Ik vraag mij af waar zij de voorbije twee en een half jaar hebben vertoefd? Is hen alle miserie wereldwijd ontgaan? Weten zij eigenlijk wel wie de schuldigen zijn? Ik denk het niet, zij slikken immers de zoete koek van de redding van ons sociaal model.

En, het is erg maar, een hoop volwassenen zijn verantwoordelijk voor die zoete koek. Zoals onze slimste mens van 2009 of de schrijvers van titels zoals “banken dragen 2.6 miljard bij aan begroting 2012”. Journalisten die zelfs de durf niet meer hebben om de juiste vragen te stellen, misschien die vragen gewoonweg niet meer mogen stellen van hun werkgever? Stelt er dan niemand meer de juiste vragen waar en wanneer horen wij de zaken eens op een andere manier?

Daarom geef ik nu de titel van dit artikel vrij:

Hebt U het zo al eens bekeken?
Hebt U het zo al eens gehoord?
Hebt U het zo al eens gelezen?

Er wordt 3.3 miljard bespaart in de gezondheidzorg

“Je vader/moeder is zwaar ziek maar kan mits een dure behandeling nog enkele jaren blijven leven. Niets van! Vader of moeder moeten sterven voor de economie en de markten!” Er wordt immers 3.3 miljard bespaard in de gezondheidszorg en professor Cassiman verdedigd door te stellen dat het niet langer houdbaar is om ouderen met een zwakke gezondheid meer dan basiszorg aan te bieden. En jij was dus voor deze maatregel? Wel, je kan nu al beginnen oefenen om het te zeggen tegen één van je ouders:”Sorry pa/ma maar je kost teveel, we moeten de economie en de markten redden dus hoe wil je sterven?”

Onze sociale zekerheid dekt 18 miljard euro aan gezondheidzorg in ons land. Door 3.3 miljard te besparen neemt men dus een grote hap uit dit budget. Verdwijnt die zorg dan? Nee, natuurlijk niet. Je zult hiervoor kunnen verzekeren. Hoe werkt dat dan? Heel simpel, heb je veel geld dan kan je jezelf verzekeren. En wat als je dat niet hebt? Brute pech en trek u plan. We gaan dus voor meer gezondheid voor rijkeren en minder gezondheid naarmate je inkomen verder af staat van dat van die rijken. Het verschil met onze huidige sociale zekerheid? Wel daar kan iedereen terecht en wordt iedereen geholpen, rijk of niet.

Om onze pensioenen betaalbaar te houden!

Quickie & co duwen hard om de pensioenmaatregelen er door te drammen. Ze leveren de staat immers 678 miljoen euro op. Als u aandachtig hebt zitten lezen schreeuwt u nu:”De staat? De banken en de economie zeker hé Sven!” Als u dat hebt gedaan: goed zo, u heeft het begrepen. Anders verder blijven lezen aub. 678 miljoen euro dus. Dat bedrag heeft zijn weerslag op anderhalf miljoen mensen. Stelt u nu een weegschaal voor. Op de linkse schaal staan dus anderhalf miljoen mensen. Als Quickie & co morgen aan Ruud Bos (CEO van Electrabel) en Lakshmi Narayan Mittal (CEO van Arcelor) vragen om hun belastingen correct te betalen dan brengt dat zomaar eventjes 840 miljoen euro op. Anderhalf miljoen mensen links op de weegschaal, twee mensen rechts en die twee wegen zwaarder door!

Is dit dan niet nefast voor onze economie?

Ik werk in een volcontinu shiftsysteem. Studies wijzen uit dat ik vijf jaar vroeger zal sterven dan iemand die geen shiften loopt, zoals dat dan heet. Om dat te compenseren mocht ik vier jaar vroeger met pensioen, dan drie jaar en nu zal ik even lang moeten werken als een ander. Ja maar, hoor ik sommige nu al zeggen, dat is toch normaal. Iedereen moet even lang werken. Ik ben niet akkoord met die stelling maar kom, ik zal nog een andere reden geven dan die van mijn eigen levensjaren. Mijn werkgever vindt nu al geen volk om te komen werken in shiftverband. Ondanks de goede arbeidsvoorwaarden heel weinig interesse. Gaat dat dan verbeteren door de voorwaarden te verslechteren? We nemen dus maatregelen die er voor gaan zorgen dat jobs niet meer worden ingevuld en zullen verdwijnen. Wordt de economie daar beter van?

Allemaal langer werken maar wat met die 600.000 werklozen?

Heb je jezelf ooit al eens afgevraagd waarom wij allemaal langer moeten werken terwijl er 600.000 werklozen zijn? Er zijn “maar” 300.000 vacatures begot! Euh er is werk voor iedereen hoor ik er nu een paar zeggen. Als er dan in het beste geval nog 300.000 banen zijn die de VDAB compleet zijn ontgaan moet u zichzelf misschien eens het volgende afvragen. Die banen gaan nu langer ingevuld worden, die komen dus minder rap vrij. Er zullen de komende jaren tienduizenden studentjes de arbeidsmarkt betreden. Die zullen dan maar allemaal zelfstandige moeten worden zeker?

Twaalf miljard moet er worden bespaart!

Want we kunnen dat niet langer betalen, er is geen geld! Euh jawel, er is geld met hopen! Fiscale en sociale fraude kosten ons jaarlijks miljarden aan euro’s! MILJARDEN. Hebt u stevige maatregelen gelezen in het regeerakkoord? Als die er zouden komen dan zou dat ons naar schatting tussen de dertig en veertig miljard euro opleveren! Effe snel rekenen, we moeten twaalf miljard besparen en er wordt voor dertig à veertig miljard gefraudeerd… Ja watte, we hebben nog geld over dedjuu! Waar vinden we daar iets over terug in de begroting?

Niet één bladzijde met argumenten kunnen wij hier neerschrijven, hele epistels kunnen wij schrijven. Maar misschien begrijpen jullie het als jullie de twee onderstaande afbeeldingen zien.

Om het te zeggen met een nieuw Amerikaans gezegde:

”Merry christmas and a happy new fear!”

take down
the paywall
steun ons nu!