Interview, Nieuws, Economie, België, Regering Di Rupo -

“Als we dit als lammetjes aanvaarden, dan gaat regering door op dit elan”

Een kleine twee weken had kersvers minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne nodig om alle vakbonden tegen zich in het harnas te jagen. Donderdag komt er al een algemene staking in de openbare diensten. Dit hebben we nog nooit meegemaakt, klinkt het bij de vakbonden. Een interview met Luc Hamelinck, voorzitter van ACV-Openbare Diensten.

maandag 19 december 2011 22:51
Spread the love

Hoe zit het nu? Moeten treinbestuurders voortaan twee jaar langer werken of niet?

Luc Hamelinck: “Geen kat die het weet. Er circuleren verschillende teksten die telkens ook weer gewijzigd worden. Ik kan er geen staat op maken. De meeste dingen moet ik ook gewoon via de radio vernemen. De minister van Pensioenen kregen we nog niet te zien. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik draai nochtans mee sinds halfweg de jaren ’80 en heb nog de periode van de bijzondere machten meegemaakt. Maar dit is echt de negatie van elk overleg.”

Volgens de minister negeren de vakbonden het overleg door nu al een staking aan te kondigen.

“Maar enfin, hij zegt dat op een moment dat de teksten al in het parlement zitten. Van Quickenborne moet toch echt eens zijn eigen chronologie herbekijken. Dit is te gek om los te lopen. Vorige week had ik echt nog hoop. Het hele weekend hebben we gewacht, zelfs vandaag nog. Maar er kwam geen enkel signaal.”

Woensdag mag de Groep van 10 (met vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers) langs bij de kern en donderdag worden de overheidsvakbonden uitgenodigd?

“De Groep van 10 praat over de privé-sector. Die gaan toch niet overleggen over de openbare diensten. En donderdag zijn we uitgenodigd om over één specifieke maatregel rond de loopbaanonderbreking te praten. Het stoort me dat die ontmoeting nu gebruikt wordt om mist te spuien. Maar ondertussen wordt de essentie van het akkoord wel door het parlement gejaagd.”

Waarom vindt u deze maatregelen zo erg?

“Dit akkoord betekent langer werken voor minder pensioen. Bovendien worden de zwaksten het hardst en het eerst getroffen: de mensen in arbeidsongeschiktheid, de lagere pensioenen en alle vrouwen. Dat is de opbouw van de maatregelen. Op het einde van de rit zal men ook wel eens iets doen aan de hoogste inkomens.”

Wat stoort u het meest: de manier van werken of de inhoud van het akkoord?

“Beide. Als we dit als lammetjes aanvaarden, dan gaat de regering door op dit elan. Dan vegen ze met ons de vloer aan en zullen we met nog een pak erge politieke beslissingen geconfronteerd worden. Dan komt ook de index op tafel.”

Er was een stakingsaanzegging ingediend die afloopt op 30 januari. Is het niet voorbarig om nu al actie te voeren?

“Op 30 januari zal alles al in kannen en kruiken zijn. Ik had mij de start van deze regering ook wel anders voorgesteld. Dit is achter onze rug in alle stilte voorbereid. Zo’n pakket maatregelen schrijf je niet op een avond. Dit is goed voorbereid. Daar zit een strategie achter. Daarom voelen wij ons zo gerold.”

U hebt de media echt niet mee.

“Dat vind ik heel jammer. Ik heb er trouwens alle begrip voor dat er moet bespaard worden. Maar waarom moet dat op deze manier? Wij komen op voor gewone mensen, niet voor mensen met privileges. En wij hebben zeker niet voor dit conflictscenario gekozen.”

Waar zal er gestaakt worden donderdag?

“Het is natuurlijk heel kort dag. We gaan ons concentreren op de grote centra. De staking zal daar heel duidelijk zichtbaar zijn. Er zullen helaas ook ongemakken zijn. We hopen dat de regering tot inkeer komt. We gaan dat na donderdag evalueren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!