Laat BDW maar burgemeester worden

Laat BDW maar burgemeester worden

vrijdag 9 december 2011 17:59
Spread the love

Misschien ga ik nu vele Antwerpse vrienden tegen mij in het harnas jagen, maar als niet-inwoner van die zelfingenomen ‘metropool’ kan het mij geen barst schelen dat Bart De Wever daar in 2012/2013 mogelijk burgemeester wordt. Integendeel zelfs: voor mijn part mag die Vlaams-nationale boulet zelfs de volgende 24 jaar burgemeester blijven. Dan zijn wij er in de rest van Vlaanderen (en België) vanaf.

De politieke meerderheid in een stad – dan mag die stad nog zo belangrijk zijn als Antwerpen zich waant – heeft weinig ideologische en electorale uitstraling op de rest van de natie. Hoe lang is Antwerpen al ‘socialistisch’? Heeft de BSP, de SP of de sp.a daar ooit profijt van gehad op bovenlokaal terrein? Ook de burgemeesters van Gent, Leuven, Oostende, Hasselt, Sint-Niklaas, Brugge (in de tijd van Van Ackere) hebben de Vlaamse linkerzijde nooit een ideologische boost opgeleverd. Toch niet tijdens hun stedelijke triomfjaren. Ook in het buitenland is dat zo: laat Merkel zich verstoren door de socialistische meerderheid in Berlijn? Wordt de Italiaanse politiek beïnvloed door het feit of de burgemeeser al dan niet een communist is? Hebben de toevallige Amsterdamse meerderheden ooit vernieuwing gebracht in de landelijke politiek in Nederland? Laat de N-VA-ideologen zich dus maar uitleven of wegzinken in de moerassige dorpspolitiek van een Vlaamse ‘grootstad’.

Bijkomend voordeel: als De Wever beleidsverantwoordelijkheid krijgt in de Scheldestad zal de N-VA eindelijk kunnen tonen of ze haar onkreukbare imago trouw kan blijven. Zal ze bijvoorbeeld de bevolking kunnen wijsmaken dat al wat er onder haar bewind nog misloopt in ‘t stad de schuld is van de Walen? Zouden haar stedelijke beleidsopties geen doorslagje zijn van wat de huidige driepartijencoalitie realiseert? Als de CD&V thans zegt dat ze zich volledig herkent in de bestuursvisie en de programmatorische boekjes van Janssens, met welk fundamenteel alternatief zal De Wever dan willen uitpakken? (Nog een voordeel: als De Wever binnenkort op de stoel van Janssens terecht komt is de linkse Antwerpenaar meteen ook verlost van het onechte ‘socialisme’ van zijn/haar huidige burgervader.)

Minder leuk voor Vlaanderen, maar ook voor zijn eigen geloofwaardigheid als rechtlijnig politicus, zou het worden als burgemeester De Wever in 2014 lijsttrekker wordt bij de Vlaamse of federale verkiezingen. Maar als de bijna-slimste-mens-ter-wereld na twee jaar baasschap over de stedelijke politie liever de eerste viool in Vlaanderen zal willen spelen, zal hij zich dan in het Schoon Verdiep laten vervangen door een andere lokale N-VA’er? Liesbeth Homans misschien? Of Ludo Van Campenhout? Marco Laenens? Een andere overloper uit Open VLD of VB…? Een dergelijke verkiezingstruuk vergroot dan weer de kans dat het in 2018 een electoraal feestje wordt voor de echte lokale linkerzijde (PvdA/Rood!, Groen! of wat er zich dan ook aandient).

Eigenlijk behoort dit tot mijn vurigste wensen: dat het stemmenkanon van Deurne-Mestputteke zich voor eeuwig en drie dagen in de Antwerpse politiek begraaft. Veel liever dat politieke (praal)graf voor De Wever dan een Vlaamse regering die geleid wordt door een separatist.

take down
the paywall
steun ons nu!