Burgemeester Amsterdam geeft Occupy deadline

Burgemeester Amsterdam geeft Occupy deadline

maandag 5 december 2011 11:27
Spread the love

De Amsterdamse burgemeester Van Der Laan (PvdA) onderhandelt met de demonstranten van Occupy over een gedeeltelijke ontruiming van de tentjes tegen maandag. De burgemeester wil zeker driekwart van het Beursplein vrijmaken, de betogers zijn bereid zich op de helft terug te trekken.

“Snel zichtbare verbeteringen”

Van Der Laan verwacht dat het Beursplein binnen de 48 uur een andere aanblik krijgt. De sociaaldemocraat staat onder druk van ondernemers uit de buurt die klagen over stank, luidruchtige betogers en rook.
De burgemeester is ter plaatse met de activisten gaan onderhandelen. Occupy lijkt wel deels akkoord te gaan met de aanpassingen, maar of dat zal volstaan voor de gemeentelijke overheid is nog niet duidelijk. Zo is er bijvoorbeeld nog onenigheid over hoe groot het nieuwe Occupy-kamp zou moeten worden. De demonstranten vragen de helft van het plein, Van Der Laan houdt het op een kwart.

‘Afslanking’ ook op eigen initiatief’

Occupy Amsterdam is zelf ook vragende partij om de kleine tentjes in te ruilen voor een winterbestendige legertent. Ze bieden aan om de ruimte voor café Beursplein vrij te maken en willen ‘iets doen met kerstverlichting’. Door de tentjes te vervangen met een grote tent, kan Occupy zich meer bezighouden met fundamenteel protest in plaats van met huishoudelijke zaken, hoopt de beweging.

Ze denken ook meer mensen te kunnen bereiken als de betoging georganiseerder overkomt. De Occupy’ers willen wél in de grote tent blijven slapen, omdat er permanente bewaking nodig is.

Utrecht, Den Haag en Eindhoven

In steeds meer steden storen handelaren zich aan de Occupy’ers. Al maanden wordt er in verschillende stadscentra gekampeerd. Ook in Utrecht groeit het verzet tegen het tentenkamp. In Den Haag heeft de lokale VVD-fractie gedreigd de uitkeringen van werkloze betogers in te trekken.

In Eindhoven heeft de gemeente een nieuwe locatie aangewezen voor het kamp van Occupy, maar de betogers willen niet verhuizen. Ze vinden de nieuwe plek bij het centraal station onveilig, omdat er drugsverslaafden rondhangen. Op het Clausplein, waar de demonstratie nu kampeert,  zijn er klachten van omwonenden.

take down
the paywall
steun ons nu!