Is 2 december een actie ‘te veel’?

Is 2 december een actie ‘te veel’?

maandag 28 november 2011 17:22
Spread the love

Di Rupo bedankt de bevolking voor zoveel geduld. Diezelfde bevolking –of toch een flink deel ervan- beschimpt de vakbonden omdat ze niet zomaar ‘dankjewel’ zeggen tegen deze begroting. Erger nog, de vakbonden gaan vrijdag 2 december zelfs een nationale betoging houden. Ze (vakbonden) snappen het niet titelt HLN vandaag
 

Is deze vakbondsactie er dan eentje te veel?
Op 15 november ll. Was er een militanten bijeenkomst op de Heizel. Geen overbodige luxe, want het was een actie met een duidelijke boodschap voor de onderhandelaars. De kern van die boodschap : we weten dat besparen en saneren nodig is, maar doe het op een eerlijke manier. Laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Stekkertrekker Alexander De Croo was niet aanwezig op de Heizel waardoor deze eenvoudige maar duidelijke boodschap door hem ook niet werd gehoord. Zoveel werd duidelijk toen hij een dikke week later, de besprekingen  blokkeerde . Enkel en alleen omdat hij dat van die sterke schouders niet wilde gehoord hebben. Voor hem moest er meer worden bespaard –op kap van de kleine man- en minder worden belast ten voordele van wie het beter heeft.
 

Want zoveel is duidelijk : in deze begrotingsonderhandelingen hebben de liberalen en de rechtse denkers van CD&V zich bijna uitsluitend gefocust op wie slechts ‘iets’ tot ‘bijna niets’ heeft. Er gaan stemmen op om te zeggen : het valt toch allemaal nog best mee! De index is gevrijwaard (sic) en de verwachte zware besparingen op werklozen komen er niet. Er is géén beperking in de tijd en ook de wachtuitkeringen worden niet afgeschaft maar hervormd.
Het hangt er maar vanaf aan welke ‘kant’ je in de samenleving staat om te bevestigen of te ontkennen dat het ‘allemaal nogal meevalt’.

Er zijn ook stemmen die beweren dat de vakbonden op een slappe koord dansen door deze betoging aan te houden. Met misschien nog eens een ratingverlaging /rentestijging tot gevolg wegens ‘sociale onrust’. Alleen al de link durven leggen tussen de ratingverlaging van S&P (wie zijn die mensen trouwens??) en de vakbonden vind ik ongemeen grof en misleidend.
Hoe dan ook, of het nu nog allemaal meevalt of niet, feit is onmiskenbaar dat deze begroting niet uitblinkt in rechtvaardigheid. Wat gaat de politiek doen aan de veel te dure energieprijzen. Waarom wordt de notionele intrestaftrek niet drastischer afgebouwd? Waar blijft een vermogensbelasting, rechtvaardige vennootschapsbelasting enz. Tenzij je de redenering zou aanhouden van ‘zelfs al betalen werkgevers weinig tot geen belasting, ze stellen wel mensen tewerk die belastingen betalen’ (zo zette iemand het recent nog op mijn facebookpagina…)
 

Wat mij betreft heeft de betoging van vrijdag 2 december nog ruim voldoende ‘bestaansrecht’. Maar tegelijk ook staan de vakbonden voor de uitdaging om aan deze betoging een duidelijke legitimatie te geven. Een uitleg waarbij duidelijk wordt aangegeven waar de onrechtvaardigheid in deze aanpak zit. Maar ook een uitleg die opportuniteiten aangeeft. Concreet bvb wat af te studeren jongeren betreft. Hoe ons onderwijs beter kan worden afgestemd op de arbeidsmarkt. Hoe de begeleiding van VDAB beter en concreter kan worden aangepakt enz.  En diezelfde argumenten kunnen bij uitbreiding ook worden ingebracht voor de ‘ouderen’ op de arbeidsmarkt. Alles op alles zetten om de ‘massale dumping’ van ouderen –prille 50 igers- tegen te gaan. Op dat vlak hebben de vakbonden een zeer grote rol en verantwoordelijkheid IN de ondernemingen. Laat dit dan ook een thema zijn bij de sociale verkiezingen van volgend jaar in mei.
 

Dré Wolput

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!