Tom Bonte, The game is up !

Tom Bonte, The game is up !

Tom Bonte (1977) studeerde kunstwetenschappen aan de K.U.Leuven. Na talrijke stages en vier jaar ervaring bij het Antwerpse kunstencentrum De Singel werkt Tom reeds zes jaar als Programmator Podiumkunsten in Kunstencentrum De Vooruit, Gent.

woensdag 9 maart 2011 18:07
Spread the love

The game is up ! (een Shakespeare quote), het programma van de vierde editie staat op papier. Nog enkele dagen stilte voor de storm.

Tom vertelt me dat vanaf volgende week, gedurende veertien dagen zo’n 120 artiesten (inclusief hun crew), deelnemen aan het podiumfestival in Gent. Een groots opgezet evenement op verschillende locaties in het Gentse georganiseerd door het Kunstencentrum.

The quiet volume, een fluisterperformance door Ant Hampton en Glen Neath vind je in de boekentoren. Je blindelings laten rondleiden door kunstenaarsduo Lundahi en Seiti kan in het  museum SMAK (Symphony of a mising room).

Jouw kunstbestanden kan je offline delen op Zipstick, een installatie in het café. Aan de UGent is er studiedag ‘The gaze is us’ voor een breed publiek rond het thema spectatorship. 

Het festival biedt meer dan traditioneel theater. Ontroerend Goed zet met hun nieuwe voorstelling het publiek in de spotlight. Ook andere kunstenaars op het festival zoeken naar interacties met én engagement van het publiek. 

Als toeschouwer participeren aan diverse acts kan ondermeer in Etiquette, autotheater door jezelf, Ant Hampton en Glen Neath. Door gebruik te maken van instructies met koptelefoons en attributen zoals ondermeer een ganzenbord worden cafébezoekers acteurs aan een tafeltje in De Vooruit.

Op tafel dansen zit er niet in, de ingefluisterde opdrachten behouden de integriteit van de participanten. De grens tussen theater en de realiteit van een gewoon cafébezoek wordt uitermate dun. Hebben voorbijgangers door dat ze getuige zijn van een subtiel stukje uniek theater ?

Participeren in dans en choreografieën kan tijdens het donkere universum van Souffles door Vincent Dupont. Daniel Linehan, met Zombie Aporia, laat zich inspireren door het publiek van een rockconcert.

Als ik naar Tom Bontes voorkeuren in het  festival vraag, somt hij als een goede huisvader het volledige programma op. Dat programma vind je op de link onderaan.

Het festival start op vijftien maart met de openingsreceptie ‘The game is up’
Het tiendaagse festival wordt op 26 maart afgesloten met een VIP-party supported door de Britse  theatermaker Christopher Green. Een party voor de artiesten , medewerkers én iedereen die creatief genoeg was om een kaartje te versieren.

Eveneens is deze party een afscheidsfeest voor Tom. Tom Bonte wordt directeur Beursshouwburg in Brussel. Ook daar wil hij het publiek meenemen op z’n avontuurlijk pad van de podiumkunsten waarbij ook de podiumfestivals, film,  dans en muziek aan bod komen.

Zoals De Vooruit ligt ook De Beursschouwburg volgens Tom op een schitterende locatie om naast het vaste publiek ook de passant te bereiken en zo ook van de theaterzaal terug een cultuurhuis met een kloppend hart te maken.

Wel wijst Tom op enkele architecturale beperkingen van de Beursschouwburg. Zo is er (naast enkele tekortkomingen voor infrastructuur en veiligheid), de gouden zaal.

Het goudkleurige decor, het eigenzinnige ontwerp van een architect, stemt niet overeen met de nood van hedendaagse podiumkunstenaars aan een black box.  Zwarte gordijnen worden nu dikwijls gebruikt om dit goud te camoufleren, waardoor het podium snel te klein wordt. 

take down
the paywall
steun ons nu!