What would an Arabic Hema look like? (El HEMA - Arabic - Dutch retail heaven )
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Hoofddoekenverbod - Sofie De Graeve

Ontslag werkneemster met hoofddoek door Hema flagrante discriminatie

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) vindt het ontslag van de werkneemster met hoofddoek door Hema discriminatie. Het is een kaakslag dat net op de 100ste verjaardag van de internationale Vrouwendag blijkt dat het dragen van een hoofddoek tot ontslag kan leiden. De overheid moet paal en perk stellen aan dergelijke discriminaties.

dinsdag 8 maart 2011 16:55
Spread the love

Over het functioneren van de betreffende werkneemster waren geen klachten. Een aantal klanten had wel geklaagd over de hoofddoek. Nochtans worden werknemers normaliter afgerekend op hun functioneren en niet op hoe ze eruit zien. Het bedrijf Hema volgt de discriminerende houding van de klanten in plaats van een duidelijke signaal te geven dat discriminatie niet kan.

De medewerkster werd tewerkgesteld via een interimbedrijf. Ook het betrokken interimkantoor Randstad gaat ons inziens in de fout door zich neer te leggen bij de nieuwe discriminerende criteria die het bedrijf hanteert. Dat is trouwens niet voor het eerst. De interimsector maakte vroeger al een slechte beurt toen aan het licht kwam dat ze selectief kandidaten zonder vreemde naam op sollicitatie sturen als bedrijven daarom verzoeken.

Het is een taak van de overheid om paal en perk te stellen aan deze discriminaties. Dat is evenwel niet zo evident als je intussen zelf niet altijd het goede voorbeeld geeft en in een aantal steden een hoofddoekenverbod voor loketfuncties invoert.

Het Vrouwen Overleg Komitee betreurt dat net op de 100ste verjaardag van de internationale Vrouwendag nog maar eens blijkt hoe moeilijk onze samenleving het heeft om de keuzevrijheid van vrouwen te respecteren. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!