Het westen produceert nog steeds het meeste wapentuig

Het westen produceert nog steeds het meeste wapentuig

VERENIGDE NATIES — De grootste wapenproducenten bevinden zich nog steeds in Europa en de Verenigde Staten. Opkomende industrieën in Azië en het Midden-Oosten doen nog niet echt mee op wereldschaal.

vrijdag 4 maart 2011 14:52
Spread the love

Van de grootste honderd producenten komen er slechts tien uit Azië of het Midden-Oosten, de rest uit Noord-Amerika en Europa. Dat blijkt uit een studie van het gerenommeerde SIPRI-instituut in Stockholm. Zij verkochten in 2009 in totaal voor 401 miljard dollar (288 miljard euro) aan wapens, in reële termen een stijging van acht procent ten opzichte van een jaar eerder.

De grote Aziatische producenten bevinden zich in China, India, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Koeweit, Turkije en Israël, al werken de meesten nauw samen met westerse partners. Van de totale productie van de honderd grootste bedrijven nemen zij zes procent voor hun rekening.

China

Alleen China heeft een eigen bloeiende wapenindustrie met eigen gevechtsvliegtuigen, helikopters, oorlogsschepen en zware artillerie, maar door gebrek aan gegevens hebben die geen plaats gekregen in de top-100. Datzelfde geldt voor bedrijven uit Kazachstan en de Oekraïne, die misschien kunnen meedingen naar een positie op de lijst.

De markt wordt echter geleid door westerse bedrijven, zoals Lockheed Martin, British Aerospace Systems, Boeing en het Europese EADS, dat in Nederland ingeschreven staat.

Het SIPRI doet geen voorspellingen, maar laat desgevraagd weten dat de dominantie van westerse bedrijven voorlopig niet onder druk staat. “De VS heeft zo’n grote markt, en zal voorlopig waarschijnlijk meer wapens blijven kopen, dat het voor bedrijven daarbuiten moeilijk zal zijn om hoger op het lijstje te komen”, zegt Susan Jackson, onderzoeker wapenindustrie bij het SIPRI.

Amerikaanse consumptie

Volgens Jackson is het inkoopgedrag van Washington de belangrijkste oorzaak van de stijgende wapenverkopen. Niet alleen de 45 Amerikaanse bedrijven op de lijst, die samen ruim zestig procent van de wapens maken, profiteren daarvan, maar ook de 33 bedrijven in West-Europa, die vooral in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië zitten.

De Israëlische industrie is zwaar afhankelijk van de VS. Alleen in bepaalde niches, zoals onbemande spionagevliegtuigen (‘drones’), is Israël een marktleider. In het Jaarboek, dat in juni uitkomt, zal SIPRI meer informatie geven over Israël, evenals Zuid-Korea en Turkije.

take down
the paywall
steun ons nu!