Youssef El Mousaoui: Child's Play
Interview, Nieuws, Cultuur, België, Theater, Humor, Comedy, Youssef El Mousaoui -

Youssef El Mousaoui: “Mijn beste materiaal vind ik samen met het publiek”

Youssef El Mousaoui is geen onbekende in het Vlaamse humorlandschap. Begin 2007 ging hij van start met “100% legaal” en werd een gedreven comedian, met vaak volgeboekte theaterzalen. Een man met een neus voor zaken doen, die pragmatisch aan zijn carrière bouwt. De Wereld Morgen vond het opportuun hem te interviewen na zijn optreden in Tienen op 25 februari 2011.

dinsdag 1 maart 2011 16:46
Spread the love

Na “100% legaal” en “Monkey business”, ga je nu voor een act gelinkt met je vaderschap. Was dit bewust gekozen van zodra je wist dat je vader ging worden?

Youssef El Mousaoui: Eigenlijk wou ik daar al iets over schrijven nog voor dat ik wist dat ik vader ging worden. “100% Legaal” ging over mezelf, ik was op zoek naar mezelf, ben ik nu Marokkaan of Vlaming? Ik was op zoek naar een relatie en naar een goede job. “Monkey Business” is zowat het vervolg ervan. Ik heb dan eindelijk een goede job, ik ben getrouwd en op zoek naar iets nieuws. Toen vroeg ik me af wat het zou zijn om vader te worden. En “Child’s play” gaat over mezelf als vader. Met andere woorden: vader zijn is geen kinderspel, vandaar “Child’s play”.

Je gaat zeer pragmatisch te werk. Oefen je je comedycarrière even gedisciplineerd uit als je vorige job in de vastgoedsector?

El Mousaoui: Jazeker, het is een zeer moeilijke job. Ik moet ook wat verantwoordelijkheid opnemen. In zekere mate ben ik een voorbeeld voor de rest, want ik vertel niet hoe ik het leven zelf zie, maar hoe de Marokkaan in het algemeen denkt en voelt. Soms spreek ik dus wel heel voorzichtig in de naam van de rest. Vandaar dat alles wat ik vertel, ook wel een beetje moet kloppen. Soms doe ik wel research  over bepaalde zaken.

Is het juist dat je een mix van improvisatie doet met goed voorbereide sketches?

El Mousaoui: Ik doe graag aan interactie en vooral aan improvisatie. Dus een combinatie van de twee eigenlijk. Ik hou ervan nieuwe dingen uit te proberen, met mensen te praten en te zien waar ze aan denken en wat zij doen, waarom ze gekomen zijn en met wie, en dat zorgt soms voor hilarische momenten. Zo ben ik vanavond in Tienen te weten gekomen dat “Kwini” bijvoorbeeld ook een voornaam is.

Hoe ga je te werk met het schrijven van je materiaal? Ga je gedisciplineerd achter je bureau zitten om te schrijven?

El Mousaoui: Nee nooit, ik bel meestal een andere comedian, en dan praten we en zoeken we zo naar grappen, maar mijn beste materiaal vind ik op podium terwijl ik mijn show al breng, of tijdens een interactie. Vanavond bijvoorbeeld heb ik aan de grap van het aquarium ter plaatse nog iets toegevoegd en dat bleek te werken. Dat is natuurlijk de kunst van een comedian: improvisatie zodanig brengen alsof het ingestudeerd is. Soms komen dingen zelfs voor mij onverwacht, dan ben ik bezig en in één seconde tijd schiet er iets in mijn hoofd en dan breng ik dat.

Heb je via je stand-up meer mensenkennis opgedaan dan tijdens je carrière als vastgoedmakelaar? Is het vergelijkbaar?

El Mousaoui: Ik heb meer mensenkennis opgedaan in de hotelsector. Vóór ik als makelaar aan de slag ging, was ik 6 jaar receptionist en kwam ik mensen tegen van over de hele wereld. Ik sprak ook enorm veel talen.

Zou je comedy in het Engels willen doen?

El Mousaoui: Wel, ik zit nu ook in Nederland met mijn shows en mijn volgende stap is eigenlijk Wallonie en Frankrijk; in het Frans, dus.

In je act refereer je vaak naar je afkomst, ga je dat in de toekomst blijven doen?

El Mousaoui: Jazeker, ik wil zeker de Marokkaanse comedian blijven. Ik wil de beste Marokkaanse comedian van Vlaanderen zijn. Ik ben zowel Vlaming als Marokkaan, maar ik denk dat de mensen meer geïntresseerd zijn naar het verhaal achter de Marokkaan dan achter de Vlaming die ik denk te zijn. Ik heb ook lang import/export gedaan. Toen heb ik altijd alleen maar een product in handen genomen als ik wist dat ik het voor 100% wist te verkopen, anders begon ik er niet aan. Vandaar dat ik ook een goede makelaar was, ik wist welke huizen snel verkocht werden en welke niet.

Heb je het gevoel dat Belgen en Marokkanen op verschillende momenten lachen met je grappen? Is er verschil in humor tussen beide?

El Mousaoui: Goede vraag. Ik denk dat iedereen lacht op het moment dat hij of zij iets herkenbaars hoort. Soms vertel ik zaken die herkenbaar zijn voor Vlamingen en dan moeten zij erom lachen en soms is dat het geval voor de Marokkanen. Het zou wel eens best kunnen dat ze soms op lachen op verschillende momenten.

Hoe verklaar je dat jouw zalen altijd zo stampvol zijn? What is the secret of your success?

El Mousaoui: Als er maar van iets één product bestaat, dan is het gemakkelijk, hé. Mensen willen iets anders zien dan altijd die Vlaamse comedians. Ze willen plezante rustige humor zien dat niet al te goor, te grof of te sexistisch is. Als je dan de enige bent, is dat mooi meegenomen.

Komen er soms scholen naar je voorstelling kijken? Doe je namiddagvoorstellingen?

El Mousaoui: Nee, meestal ga ik naar de scholen toe. Ik heb vorig jaar 35 schoolvoorstellingen gedaan, soms op school, soms in de cultuurcentra. De voorstelling vond plaats om 10 u. ‘s morgens en anders tussen 12 u. en 15 u. Mijn drukste dag was een voorstelling om 10 u., en een om 12 u., gevolgd door een derde voorstelling om 16 u. en een laatste om 20.30 u. Dat was wat te veel. Twee voorstellingen per dag is eigenlijk meer dan voldoende.

Wat is volgens jou het moeilijkste aan een job als comedian?

El Mousaoui: Het grootste nadeel is wel dat wanneer je slecht nieuws krijgt, bij een overlijden of een zware ziekte van iemand in je omgeving, je nadien een optreden hebt. Dan denk ik dat het een zwaar moment wordt. Hoelang duurt het voor je het verwerkt hebt als iemand overleden is? Bij een andere job is dat al minder erg, maar als comedian … Wat doe je eraan? Dàt is de vraag die ik me dikwijls stel.

Wat mogen we nog meer van jou verwachten naar de toekomst toe?

El Mousaoui: Ik ben met verschillende projecten bezig, maar als het over mij persoonlijk en mijn shows gaat, is mijn doelstelling uiteraard te groeien in wat ik doe. Ik wil graag een meer theaterale act brengen, met heel veel humor. Dus meer attributen en leuke sketches toevoegen in mijn shows. Maar dan moet ik wel de tijd krijgen om wat theaterlessen te volgen. Voorlopig zit het er nog niet in. Ik ga proberen de komende jaren nog wat hard te werken om dan een pauze van minstens een jaar in te lassen en dan met iets volledig nieuws naar buiten te komen, iets wat mensen nog niet gezien hebben. Ik denk dat de mensen ook wel eens verrast moeten worden.

Voor meer info over Youssef El Mousaoui, neem gerust een kijkje op zijn website: www.onemanshow.be

take down
the paywall
steun ons nu!