Congolees parlement discussieert over criminalisering homoseksualiteit

Congolees parlement discussieert over criminalisering homoseksualiteit

KINSHASA / BUKAVU – In de Congolese Nationale Assemblee is gisteren, donderdag, gepraat over een wetsvoorstel dat homoseksualiteit wil criminaliseren.

zaterdag 23 oktober 2010 16:42
Spread the love

De indiener van het voorstel, parlementslid Evariste Ejiba Yamapia, ziet homoseksualiteit als ‘tegennatuurlijk gedrag’ dat streng moet worden bestraft. Met zijn voorstel wil de parlementariër ‘de Congolese zeden, het gezin en de Congolese en Afrikaanse culturele identiteit’ beschermen. Hij maakt zich zorgen over de verloedering van de zeden.

Volgens de holebi-groepering Hirondelles-Bukavu werd het wetsvoorstel afgelopen vrijdag (22/10/2010) in de plenaire zitting besproken. “Dit initiatief komt neer op een flagrante schending van de mensenrechten en de fundamentele rechten”, stelt de vereniging. “Dit is strijdig met artikel 31 van de Congolese grondwet en met diverse internationale verdragen over de mensenrechten.”
 
Een eventuele wet tegen homoseksualiteit zou ook slecht nieuws zijn voor de bestrijding van hiv/aids in Congo, waarschuwt Hirondelles-Bukavu. “Initiatieven ter bestrijding van hiv zullen homoseksuelen uitsluiten. Ze zullen in de clandestiniteit leven, zich verbergen en de hiv-epidemie aanwakkeren.” Het dient overigens gezegd dat de strijd tegen hiv/aids nu al weinig of geen rekening houdt met het homoseksuele deel van de bevolking. Veel Congolese homoseksuelen leiden een dubbelleven en kiezen voor maximale discretie uit schrik om te worden uitgesloten, gepest of vervolgd.
 
Volgens Hirondelles-Bukavu dreigt een nieuwe wet de lijdensweg van homoseksuelen nog te verergeren. De groep vreest voor geweld, bedreigingen, beledigingen, aanhoudingen, uitsluiting, discriminatie en stigmatisering.
 
Hirondelles-Bukavu vraagt alle mensenrechtenverenigingen en sympathisanten om te protesteren tegen het wetsvoorstel en om er mee voor te ijveren dat Congo de rechten van de mens zou beschermen. Ook die van holebi’s en transgenders.
 
Holebi’s hebben het al niet gemakkelijk in buurlanden als Burundi, Rwanda en Oeganda. Tot nu toe werden ze in Congo redelijk met rust gelaten, althans door de wetgeving. Maatschappelijk rust er nog altijd een groot taboe op homoseksualiteit in Congo. Ook in Oeganda gaat het van kwaad naar erger, met de publlicatie van de namen, adressen en soms ook foto’s van een 100-tal Oegandese homo’s door het tabloid Rolling Stone.

WISH volgt vanuit België de situatie in Afrika op de voet, en bundelt de krachten op het gebied van internationale solidariteit. Zij vragen om een petitie, gericht aan Stefan Van Ackere, te ondertekenen om nog tijdens het Belgische voorzitterschap een duidelijk signaal te geven dat ons land bereid is een leidende rol op zich te nemen in het engagement om te komen tot een wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit.

take down
the paywall
steun ons nu!