Bron: www.boycott-apartheid-eurovision.be
Opinie, Wereld, Politiek -

ACOD-VRT: steun de boycot Eurovision in Israël

Een trieste verjaardag vandaag. 71 jaar geleden beslisten de VN over een opsplitsing van Palestina. De tweestatenoplossing draaide na een gefaald vredesproces uit in de apartheidsstaat Israël. Dat land wil volgend jaar het Eurovisiesongfestival ontvangen als windowdressing. ACOD-VRT roept op tot een boycot van deze propagandastunt die de schending van mensenrechten wil toedekken: die van de Palestijnen én die van ons.

donderdag 29 november 2018 13:41
Spread the love

Op 29 november 1947 keurden de Verenigde Naties resolutie 181 goed. Ondanks de afkeuring van 90 procent van de Arabische wereld werd hierbij besloten dat, na de beëindiging van het Britse mandaat over Palestina, dit land volgens een opgesteld plan verdeeld zou worden in een onafhankelijke Joodse en een onafhankelijke Arabische staat.

Diezelfde VN noemen Gaza vandaag de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Volgens een VN-rapport uit 2017 heeft Israël een systeem van apartheid geïnstalleerd. 

Onlangs werd de wapenstilstand van WOI herdacht. Terwijl premier Netanyahu aanwezig was op de plechtigheid in Parijs, bombardeerde zijn leger Gaza. Elke vrijdag ontnemen Israëlische scherpschutters het leven van Palestijnse betogers.

Wegkijken 

Die oorlogsmisdaden halen nog amper de pers. De camera’s zullen er wél staan als volgend jaar het Eurosongfestival plaatsvindt voor Israëls white- and pinkwashing. Met dit feestje wil men onze Europese blik afleiden van het apartheidsregime van een joods-etnische staat. 

Televisiekijkers worden blijkbaar geacht op te gaan in een vrolijke, onschuldige, verbindende liedjesparade, zodat ondertussen buiten beeld blijft dat er jaarlijks 500 tot 700 Palestijnse kinderen worden gearresteerd en opgesloten in Israëlische gevangenissen[1]. In de Gazastrook, met 2 miljoen inwoners, werden tijdens manifestaties aan de grens sinds 30 maart (tot eind oktober) al 228 doden en 24.362 gewonden geteld, ten gevolge van het geweld van het Israëlisch leger. 

Ondemocratisch 

Het Eurosong in Israël gaat verder dan het misbruik van cultuur voor een politieke legitimatiepoging. Israël zet ondertussen via intimidatiecampagnes zwaar in om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Daarmee ontzegt een land dat zichzelf ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’ noemt, de democratische rechten van inwoners van Europese lidstaten. 

Mocht een land als Iran of China even actief zijn in spionage van Europese burgers, onze beleidsvoerders zouden over elkaar heen struikelen om dat fel te veroordelen. Maar wat Israël betreft, gaat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op studiereis om er te leren van de ‘veiligheidstechnologie’. 

Ondertussen lobbyt Israël verder om de definitie van antisemitisme open te rekken zodat kritiek op het Israëlisch beleid afgeschoten kan worden als racisme. Maar door deze definitie zo uit te hollen, wordt het moeilijk om daadwerkelijk antisemitisme te bestrijden. In tijden van oprukkend extreemrechts brengt deze valse praktijk dus veel Joodse mensen in gevaar.

Onvrij 

Het internationale stilzwijgen komt neer op medeplichtigheid. Na decennia van bezetting, repressie, kolonisatie is er nog maar één weg: geen holle verklaringen, maar boycot, desinvesteringen en sancties (BDS). Dat vreedzaam protest is geen ‘haatcampagne’ zoals Israël angstvallig probeert de perceptie te manipuleren. De mensenrechtencampagne is succesvol en groeit.

Vorige week nog verklaarde de Stad Gent zichzelf ‘apartheidsvrij’, en weigert de samenwerking met Israëlische bedrijven. Wereldwijd zijn er vele tientallen besturen en organisaties een apartheidsvrije zone. Als progressieve vakbond hopen we dat de VRT, zijn personeel, zijn kijkers en luisteraars, dit voorbeeld volgen. Want mensenrechten zijn het enige dat de vrijheid voor iedereen kan garanderen.

Wies Descheemaeker is secretaris ACOD-VRT

Notes:

[1] Defense for Children International https://www.dci-palestine.org/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!