Facebook schakelt ex-woordvoerder van de Navo in om inhoud en accounts te screenen

Facebook besteedt voortaan een deel van haar censuurbeleid uit aan een ex-Navo-woordvoerder.

dinsdag 14 augustus 2018 15:35
Spread the love

Eind juli schrapte Facebook 32 pagina’s en accounts die volgens de sociale mediareus betrokken waren bij ‘coordinated inauthentic behavior’. Wie er achter zat, wist Facebook niet te vertellen. Eén van die pagina’s was die van de Shut it down-coalition. Dat is een collectief dat vorig weekend acties organiseerde tegen een nieuwe bijeenkomst van neonazi’s, één jaar na de mars in Charlottesville die het leven kostte aan één antifascistische tegenbetoogster.

Volgens Facebook had één van de organisaties die het protest steunde een link met het Russische Internet Research Agency (IRA), dat ook betrokken zou geweest zijn in de desinformatiecampagne rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

De communicatie van Facebook over het weghalen van het protestevenement is heel onduidelijk. Maar hun persbericht bevat wel een ander opmerkelijk feit. Facebook maakt terloops bekend dat het voortaan samenwerkt met het Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab die hen helpen ‘misbruik’ op Facebook te identificeren.

Waarom schakelt een gigant als Facebook met duizenden werknemers de hulp in van een ‘onderzoeksgroep’ die amper vier leden telt? In een artikel van Reuters wordt een tip van de sluier opgelicht. “Het lab en de Atlantic Council brengen geopolitieke expertise en geven Facebook de mogelijkheid afstand te houden van gevoelige uitspraken.” En verder nog: “Het zou ook onhandig zijn mocht Facebook een overheid beschuldigen van misstappen als het bedrijf tegelijk probeert uit te breiden of binnen te treden in een markt die onder de controle staat van diezelfde overheid.”

Navo

Daarom moet de controle van gebruikers en hun boodschappen dus worden uitbesteed. Maar wie is die nieuwe partner van Facebook nu eigenlijk? The Atlantic Council is één van die typische denktanks die de VS rijk zijn. Een blik op hun sponsors maakt meteen duidelijk dat ze niet echt aan de linkerzijde zitten. Abu Dhabi National Oil Company, Airbus Group SE, Chevron, Lockheed Martin Corporation en de Navo zijn maar een paar namen uit de lange lijst.

Het Digital Forensic Research Lab is een project van de denktank. Het werd gelanceerd door Graham Brookie en Ben Nimmo. De eerste was een adviseur van de Nationale Veiligheidsraad onder Obama. De tweede heeft een verleden als woordvoerder van de Navo.

Aan dat soort figuren geeft Facebook dus de macht om te beslissen wie spreekrecht krijgt op het populairste sociale medium.

Maandag haalde Facebook de populaire pagina van de Zuid-Amerikaanse nieuwszender Telesur English weg. De 500.000 fans krijgen voortaan geen berichten meer te zien. Telesur is de zender waarmee landen als Venezuela, Nicaragua en Bolivia een tegenwicht willen bieden voor CNN en co. Een week eerder overkwam de nieuwssite Venezuela Analysis hetzelfde.

De voorbije week was er nogal wat te doen over de extreemrechtse Alex Jones van Infowars die van Facebook en Youtube gegooid werd. De verbanning van initiatieven aan de andere zijde van het politieke spectrum krijgen veel minder aandacht. Het verschil is dat Infowars makkelijk hun publiek zullen blijven bereiken via de app. Voor kleinere linkse initiatieven is dat veel moeilijker.

Maar al die pogingen van Facebook en co om controle te krijgen over wat er gepubliceerd wordt, wijzen op een veel dieper probleem. Sociale media-platformen zijn niet zomaar een nieuw soort kranten of tv-kanalen. Het zijn de nieuwe openbare ruimtes waar meningen geformuleerd worden. Kan het dat een handvol miljardairs daarbij geholpen door schimmige ‘labs’ op hun eigen houtje kunnen beslissen wie er wat mag zeggen?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!