Dong Energy gaat deze twee kranen voor het overladen van steenkool afbreken in het Asnaes Power Station, een elektriciteitscentrale op steenkool in Kalundborg, Denemarken (energy-supply.dk)

Grootste Deense olie- en gasbedrijf wil af van… olie en gas

Het grootste Deense energiebedrijf Dong Energy overweegt zijn investeringen in de exploitatie van fossiele brandstoffen volledig stop te zetten. Dat is opvallend, want dit bedrijf begon ooit als pure olie- en gasproducent.

vrijdag 28 oktober 2016 11:12
Spread the love

Dong Energy werd veertig jaar geleden opgericht in Denemarken om olie en aardgas te exploiteren in de Noordzee en de Barentszzee. Het letterwoord Dong staat voluit voor Dansk Olie og Naturgas (Deense Olie en Natuurgas = aardgas). Het bedrijf groeide sindsdien uit tot een grote Europese speler, met belangen in olie- en gasvelden, infrastructuur en pijpleidingen in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Duitsland en Nederland.

Sinds de bouw van het eerste Deense windmolenpark in 1991 zette Dong Energy steeds nadrukkelijker in op schone energie, begin oktober 2016 plaatste het bedrijf zijn duizendste windmolen. Windenergie blijkt ook steeds winstgevender: in de eerste helft van dit jaar was deze sector goed voor 42 procent van de bedrijfswinst, een groter aandeel dan olie en gas.

Enkele maanden geleden liet Dong al weten dat het zijn opbrengsten uit olie- en gaswinning zou investeren in hernieuwbare energie, maar nu lijkt het bedrijf dat proces te willen versnellen door zijn belangen in olie- en gas te koop aan te bieden. Die worden door analisten geschat op een totale waarde van 1,8 miljard euro.

Het bedrijf benadrukt wel dat een definitieve beslissing nog niet genomen is. “Als antwoord op speculaties in de media bevestigt Dong Energy dat het zijn strategische opties aangaande de toekomst van olie en gas opnieuw bekijkt. De bank J.P. Morgan is onder de arm genomen om een eerste marktanalyse uit te voeren.”

De komende vier jaar plant Dong grootschalige windmolenparken in Groot-Brittannië en Duitsland, die de bestaande capaciteit meer dan verdubbelen, van 3 gigawatt begin dit jaar naar 6,7 gigawatt in 2020. Dat is genoeg om 17 miljoen Europeanen van stroom te voorzien. Of het bedrijf ook van naam zal veranderen als de verkoop van zijn olie- en aardgasexploitatie er komt, moet nog blijken.

Bron: Dong Energy plans sale of oil and gas assets

take down
the paywall
steun ons nu!