De Burundese president Pierre Nkurunziza is er na zeven jaar nog niet in geslaagd om zoals zijn Rwandese ambtgenoot Paul Kagame zijn stempel te drukken op het land. De verkiezingen van 2010 hadden een mijlpaal moeten vormen omdat voor het eerst alle voormalige rebellengroepen als politieke partij meedongen. Maar ze hebben voor het democratiseringsproces een stap achteruit betekend (foto: WEF).
Opinie, Nieuws, Afrika, Politiek, Journalistiek, 11.11.11, Persvrijheid, Mensenrechten, Burundi, Pierre Nkurunziza, Mediawetgeving - Hendrik Van Poele

Bronnengeheim afgeschaft in Burundi, België hult zich in stilzwijgen

Vrijdag 19 april heeft de Burundese senaat met een meerderheid van 32 op 38 stemmen een nieuwe wet op de pers goedgekeurd. De wet maakt het bijna onmogelijk om aan kwalitatieve en onafhankelijke journalistiek te doen. Zo kan onder meer het bronnengeheim opgeheven worden bij berichtgeving over zaken die te maken hebben met de staatsveiligheid en de openbare orde. België probeerde de wet te counteren via stille diplomatie, maar ving bot.

vrijdag 26 april 2013 15:10
Spread the love

Op vrijdag 19 april heeft de Burundese senaat de wet op de pers goedgekeurd met een meerderheid van 32 op 38. Met de wet wordt het bijna onmogelijk om nog aan de kwalitatieve en onafhankelijke journalistiek te doen. Zo kan een journalist verplicht worden zijn bronnengeheim prijs te geven indien hij over onderwerpen bericht die te maken hebben met de staatsveiligheid en de openbare orde.

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt riskeert boetes tot 3.000 euro, een torenhoog bedrag voor een Burundese journalist, die gemiddeld 100 euro per maand verdient.

Maar niet alleen de pers, ook het middenveld, oppositie en andere actoren zullen gevolgen ondervinden van de wet. Communiceren over gevoelige onderwerpen, zoals de nationale economie en het staatsbudget, het staatshoofd of de nationale veiligheid is voortaan verboden.

Organisaties van het middenveld, zoals partners van 11.11.11, die corruptie, buitengerechtelijke executies en andere wantoestanden aan de kaak stellen, zullen dit niet langer ongehinderd kunnen doen.

Bovendien is de wet erg vaag: journalisten mogen “enkel objectieve informatie verspreiden waarvan de bronnen rigoureus geverifieerd zijn”. Audiovisuele pers krijgt enkel toestemming om uit te zenden indien “het project publiek belang heeft”. De journalistieke stem wordt zo een speelbal in de handen van de autoriteiten.

Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11: “Met de verkiezingen van 2015 in het verschiet, steekt de Burundese overheid journalisten en middenveld opnieuw in een sfeer van intimidaties en tegenwerking. Wie niet met ons is, is tegen ons. Dit is bijzonder verontrustend.”

“Laten we dit passeren, dan zullen er vergelijkbare initiatieven volgen op andere gebieden. De wet op de NGO’s, op openbare manifestaties en op de nationale verzoeningscommissie zitten nog in een prille fase, maar ook hier dreigt de democratische ruimte beperkt te worden. Burundi beschikt vandaag over een dynamische en actieve pers en middenveld, maar riskeert deze te verliezen.”

Vanden Berghe wil dan ook dat de Belgische overheid haar stilzwijgen verbreekt en zich publiekelijk uitspreekt tegen de wet.

“Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet dit simpelweg veroordelen en zijn Europese collega’s aansporen hetzelfde te doen. Deze wet staat haaks op zowel internationale als nationale afspraken met Burundi. Het land schendt zonder verpinken internationale en regionale mensenrechtenverdragen en haar eigen beloftes, zoals deze gemaakt op de donorconferentie van november 2012 in Genève.”

“België is de grootste bilaterale donor in Burundi, aan ons het initiatief, zowel voor deze wet als de andere pogingen om de democratische ruimte te verkleinen.”

Mits voldoende druk valt de wet nog tegen te houden. Na de senaat gaat de wet nu ter ondertekening naar president Pierre Nkurunziza.

Naast politieke druk hoopt 11.11.11 ook op extra druk vanuit de internationale en nationale perswereld. “Het Internationaal Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) reageerde al, we hopen dat ook onze media de zaak aankaart.”

Hendrik Van Poele

Hendrik Van Poele is perswoordvoerder van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!