Vakbondsafgevaardigde Tineke Dossche (ACV)
Interview, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, ACV, Vakbonden, Lageloonlanden, Herstructureringen, Tineke Dossche, Kandidaat-délégué, Chevron België, Outsourcing, Arbeidsongevallen -

“We moeten jobs in België houden”

De sociale verkiezingen zijn begonnen. Anderhalf miljoen werknemers kiezen dezer dagen hun afgevaardigden in 6.700 ondernemingen. DeWereldMorgen.be interviewt een kandidaat-délégué van elke kleur. Over engagement in tijden van crisis. Vandaag: onderzoekslaborante en vakbondsafgevaardigde voor het ACV Tineke Dossche van petrochemiebedrijf Chevron België.

donderdag 10 mei 2012 17:15
Spread the love

Tineke Dossche (41) is zopas voor de tweede keer verkozen als vakbondsafgevaardigde in het Comité voor Preventie en Bescherming in haar onderneming. Een strijdpunt voor vakbonden bij Chevron België is het behoud van lokale jobs: net als in veel sectoren is uitbesteding aan lageloonlanden – outsourcing – aan een opmars bezig.

Hoe ziet u uw taak als vakbondsafgevaardigde?

“Ik vind het belangrijk om mensen te informeren. Onze nieuwe regering heeft bijvoorbeeld heel wat maatregelen doorgevoerd (pensioenen, tijdskrediet, enz) die nog niet allemaal even duidelijk zijn. Ik probeer mensen daar zo goed als mogelijk wegwijs in te maken. Werknemers mogen mij beschouwen als een aanspreekpunt.”

Vanwaar komt uw vakbondsengagement?

“Tijdens herstructureringen (nvdr: bij Chevron België in 2004, 2007 en 2011) ben ik voor het eerst geïnteresseerd geraakt in dat hele proces. Ook veiligheid is belangrijk voor mij: ik werk zelf in een laboratorium en het is leuk om een beetje inspraak te hebben in de veiligheid.”

“In het verleden zijn er al een aantal arbeidsongevallen gebeurd in het laboratorium en op de lange duur vond ik dat niet meer kunnen. Door de herstructureringen van de voorbije jaren is mijn lab bovendien zowat het enige dat nog overblijft van Chevron België. Omdat we zo haast de enige direct belanghebbenden zijn geworden op het vlak van veiligheid, vind ik het nu nog belangrijker om mijn stem te laten horen.”

Hebben jullie als vakbond een beetje inspraak in al die herstructureringen en veranderingen?

“Enkel over de mensen. Zo goed mogelijk waken over hun jobs. Bij herstructureringen stellen we bij de vakbond behoudsplannen op: wie waarom nodig is. Het Amerikaanse hoofdkwartier van Chevron weet niet noodzakelijk wat de exacte taak is van sommige mensen. De algemene jobomschrijving geeft geen totaalbeeld van wat een werknemer in een lab doet. Een onderzoeksomgeving is heel dynamisch, dat leeft, terwijl een jobomschrijving veeleer statisch is. Dus bij besprekingen en onderhandelingen hebben we in het verleden op die manier al wat jobs kunnen redden.”

Wat kan de vakbond in de schaal leggen bij onderhandelingen?

“Wij hebben weinig drukkingsmiddelen: we zijn bedienden, geen producenten van goederen. Als je bijvoorbeeld in een autofabriek een dag de boel stillegt, zal de directie het wel gevoeld hebben. Leggen wij een dag het werk neer, dan is dat pech voor ons, want de dag erna ligt dat werk er nog. Je kán het werk wel stilleggen, maar toch is dat soms als in je eigen voet schieten.”

“Als je vroeger met een computerprobleem zat, vroeg je aan de informaticus wat verderop om even binnen te springen”, zegt Tineke Dossche. “Vandaag bel je naar de helpdesk in India, die de opdracht doorgeeft aan een Belgische informaticus. Heel eigenaardig”

Hoe gaat het met uw bedrijf? Werk u er nog graag?

“Ik doe mijn job graag. Wat ik wel ondervind, is dat door de opeenvolgende herstructureringen de onzekerheid toeneemt en daarmee ook de onderlinge concurrentie tussen de werknemers. Dat brengt spanningen met zich mee. Wie gaat immers de volgende zijn die weg moet? De werkdruk is ook enorm gestegen bij ons: we moeten meer doen met minder mensen. De directie heeft ons trouwens al gezegd dat er nog een herstructurering zit aan te komen.”

Waarom al die herstructureringen?

“Wel, de laatste is gebeurd in de nasleep van de economische en financiële crisis. Als er tegenwoordig nog uitbreidingsplannen zijn, dan is dat in Azië. Binnenkort gaat Chevron een afdeling in Sydney sluiten en die weer opstarten in Singapore, met lokale mensen.”

“De directie kijkt vandaag echt naar Azië om uit te breiden. Wie weet moet ik binnen enkele jaren wel mijn Aziatische opvolger opleiden. Dat hebben de werknemers in Sydney moeten doen. Het is mogelijk dat op termijn alle researchtaken uitbesteed worden aan Azië, maar daar hebben we vandaag nog geen zicht op”

Wat zijn vandaag concrete strijdpunten voor de vakbond?

“Werkbehoud. We zijn nu stilletjes uit het dal van de crisis aan het kuipen en ik moet zeggen: als bedrijf doen we dat helemaal niet zo slecht. Maar als het met minder kan, doen we het met minder. Dat is deze dagen overal zo. Ten tweede: het werk in België houden.”

Wordt er veel werk uitbesteed aan lageloonlanden?

“Ja. Outsourcing gebeurt wel vaker in de sector, omdat dat goedkoper is. Niet zo lang geleden heeft Chevron België een volledige researchafdeling verkocht aan chemiereus SGS. Op die manier bemoeilijkt outsourcing het onderzoek, omdat verschillende takken van elkaar afgezonderd werken.”

“Onze IT-afdeling is van 7 naar 2 mensen afgeslankt. De IT-helpdesk zit nu in India. Als je vroeger met een probleem zat, vroeg je aan de informaticus wat verderop om even binnen te springen. Vandaag moet je bellen met de helpdesk in India, waarna zij de opdracht geeft aan een IT’er in België. Heel eigenaardig. En ze verplaatsen die helpdesk ook altijd, dus op de lange duur weten we het zelfs niet meer.”

Kiest u bewust voor de christelijke vakbond?

“Ik kom op voor ACV omdat ik vind dat die vakbond de neutraalste is. Mocht er een ‘neutrale’ vakbond bestaan, ik zou erbij zitten. Mijn vakbondsengagement heeft helemaal niets met politiek te maken. Ik kom op voor mijn collega’s en daar blijft het bij.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!