Opinie, Samenleving, België, Lokaal, Vredesactie, NAVO, Vrede, Brussel, Nato, Anti NATO, NATO GAME OVER, Evere, NAVO-hoofdkwartier -

Noord-Atlantische Vredesorganisatie ingehuldigd

BRUSSEL - Antwerpse vredesactivisten hebben donderdag 8 maart in Evere de gebouwen van de Noord-Atlantische Vredesorganisatie ingehuldigd. Deze gebouwen worden opgetrokken aan de overkant van de straat waar nu nog de gebouwen van de NAVO staan. Deze laatste wordt officieel opgedoekt tijdens haar allerlaatste bijeenkomst in Chicago op 20 en 21 mei 2012. Eindelijk!

maandag 12 maart 2012 16:10
Spread the love

Irak, Afghanistan, Libië, … noem een recent internationaal conflict en er is veel kans dat de NAVO ermee te maken had. Soms nam ze actief deel aan een gewelddadig ingrijpen, zoals in Afghanistan en Libië, soms maakte ze door haar bereidwillige medewerking een gewelddadig ingrijpen van een ‘coalition of the willing‘ mogelijk.

Gezien al deze militaire interventies uiteindelijk op een fiasco zijn uitgedraaid, kon er maar één logische conclusie getrokken worden: de NAVO creëerde meer problemen dan ze oploste.

“Als je alleen maar een hamer hebt, lijkt elk probleem op een nagel”

De vredesbeweging is blij dat de internationale gemeenschap eindelijk inziet dat militaire interventies meestal geen zoden aan de dijk zetten. De Noord-Atlantische Vredesorganisatie stelt zich als doel om voluit de kaart te trekken van een actieve en robuuste politiek van conflictpreventie, en slaat hiermee een nieuwe weg in de internationale politiek in. Om dit te vieren houdt de vredesbeweging op 1 april een groot volksfeest aan de oude gebouwen van de NAVO. Proost!

Deze actie past in Operation NATO Game Over van Vredesactie en Action pour la Paix. Met die campagne proberen we in aanloop naar de NAVO-top op 20 en 21 mei in Chicago het debat over de NAVO aan te wakkeren.

Dat debat ontbreekt vandaag. Nochtans heeft ons NAVO-lidmaatschap grote gevolgen. Onze regering beslist mee ten oorlog te trekken in Afghanistan en Libië. Het parlement geeft zonder fundamentele vragen groen licht. De Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel zijn illegaal volgens internationaal recht. Onze overheid werkt er aan mee, ook al willen de meeste Belgen de kernwapens weg. Onze vertegenwoordigers bij de NAVO keuren het raketschild goed en gaan akkoord dat de Europese lidstaten daar mee voor betalen, zonder dat daar enig publiek debat over is.

Met geweldloze acties op allerlei plaatsen die iets met de NAVO te maken hebben, maken we het probleem voor een breder publiek zichtbaar en creëren we discussie. Die acties culmineren in een geweldloze humanitaire interventie op het NAVO-hoofdkwartier op 1 april, met deelnemers uit verschillende Europese landen. Wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Libië of Afghanistan, geen nutteloze, illegale en gevaarlijke kernwapens in ons land.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!