Protest in Rhodos
Anti-regeringsprotesten -

Protest in Rhodos

vrijdag 9 maart 2012 09:38
Spread the love

7 maart 1948: de Dodecanese eilanden, aan de kust voor Turkije, worden een integraal onderdeel van Griekenland. Koning Pavlos (de oom van Prins Charles) en koningin Frederica worden enthousiast onthaald in Rhodos, het grootste en bekendste eiland van de Dodecanese eilandengroep.

Elke jaar op 7 maart wordt in Rhodos deze gebeurtenis herdacht met een optocht van de militairen en van de schoolgaande jeugd. Dat was ook het plan dit jaar, vandaag dus. Traditioneel wordt er steeds geparadeerd voor een tribune met hoogwaardigheidsbekleders: politici, leden van de kerk en van het leger.

In Rhodos waren de politici op 7 maart 2012 niet welkom. Voor de tribune kwamen de bewoners van Rhodos op straat. Rhodos is een vrij rijk eiland, maar ook daar schijnt de crisis nu toe te slagen. “??????, ????????, ?????????” klonk het: nietsnutten, verraders, politici. En verder ook: “Op deze tribune zouden de strijders moeten zitten van 1940. Niet de marionetten van de troika”.

De politici werden bekogeld met eieren, yoghurt en water en moesten de vlucht nemen. Een aantal herrieschoppers werd opgepakt. Uiteindelijk marcheerden enkel de leerlingen, voor kerkleiders en militairen. Dat belooft voor de optochten op 25 maart: de nationale feestdag van Griekenland, wanneer de borsten gaan zwellen van nationale trots.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!