Interview, Nieuws, België, Regeringsonderhandelingen, Di Rupo -

“Vrees dat patiënten besparingen zullen voelen”

In de begroting van formateur en binnenkort premier Elio Di Rupo moet de gezondheidszorg de grootste inspanning leveren. De besparing voor 2012 is goed voor 2,3 miljard euro. “Op het eerste gezicht gebeurt dat niet op kap van de patiënt, maar ik vrees dat zij ook zullen betalen”, zegt CM-voorzitter Marc Justaert.

donderdag 1 december 2011 16:34
Spread the love

Eerst even de cijfers. De gezondheidszorg kende een groeinorm van 4,5 procent. Die groeinorm werd de voorbije jaren niet opgebruikt. In 2011 kon er zo al 1,1 miljard euro opzij worden gelegd. Bij ongewijzigd beleid zou er volgend jaar zo al 1,6 miljard euro bespaard kunnen worden.

De regering wil in 2012 2,3 miljard besparen. Dat zal gebeuren door een aantal uitbreidingen te bevriezen en door 420 miljoen euro echt te besparen. Een besparing die onder meer gezocht wordt bij de geneesheren en de farmaceutische industrie.

“Op het eerste gezicht wordt dus niet op de kap van de patiënt bespaard”, zegt CM-voorzitter Marc Justaert. “Toch vrees ik dat de patiënten het wel zullen voelen. Zo werden een aantal materialen en implantaten in de ziekteverzekering opgenomen zodat die niet meer ten laste van de patiënt vielen. Als dat deel van het budget niet geïndexeerd wordt, zullen een aantal dingen duurder worden.”

Het Vlaams Artsensyndicaat dreigde er al mee geen nieuw tariefakkoord te sluiten. “Dan mogen artsen meer vragen en dan zal de patiënt meer moeten betalen”, zegt Marc Justaert.

“Er zijn dus geen maatregelen die direct de patiënt viseren, maar er kunnen wel serieuze neveneffecten zijn”, aldus Marc Justaert.

“Wat is het verschil tussen de belastingen verhogen en het remgeld verhogen? Als je bijvoorbeeld de solidariteitsbijdrage verhoogt, kan je de sterkste schouders de zwaarste lasten laten dragen. Door het remgeld te verhogen, laat je enkel de mensen die pech hebben om ziek te worden betalen. Elke grote besparing in de ziekteverzekering houdt een gevaar in voor de patiënt”, zegt Justaert.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!