Karel De Gucht spreekt in De Morgen over het dilemma tussen vrede of recht (foto: Luc Van Braekel)
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, België, Afghanistan, Libië, Mensenrechten, VS, Irak, ICC, Karel De Gucht, Humanitaire militaire interventie, Internationaal recht, Joegoslavië, Dilemma, Vrede of recht?, Project for a New American Century, Neocons, Diabolisering -

Karel De Gucht over vrede of recht

Eurocommissaris voor Handel, Karel De Gucht (Open VLD), kreeg van 'De Morgen' tijdens het paasweekend ruimte om uitvoerig het verscheurende dilemma te bespreken: vrede handhaven of oorlog voeren voor meer recht? Hij kiest uiteindelijk voor het tweede. Oorlog dus; voorlopig, dat hopen we dan maar.

dinsdag 26 april 2011 17:20
Spread the love

Maar gaat het militair ingrijpen van de VS en de NAVO (Afghanistan, Libië) wel over het handhaven van het internationaal recht?

Of zijn het zovele varianten van het Project for a New American Century, dat neocons (onder wie Cheney, Rumsfelt, Wolfovitz, Zoellick), publiceerden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, maar wel voor 9/11?

In dat project werd de strategie uitgestippeld hoe de VS de alleenheerser over de wereld kan worden door diverse lokale oorlogen te voeren tendienste van Wall Street en het Pentagon.

Na Tony Blair zijn nu ook de huidige Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy op die trein gesprongen.

Waar deze strategie naartoe leidt

De resultaten van deze langetermijnvisie zijn reeds zichtbaar: enkele nationale staten die vroeger een eigen beleid voerden, zijn vernietigd en vervangen door chaotische jungles waar westerse bedrijven naar believen uit kunnen putten, en waar de Amerikaanse militaire aanwezigheid wordt bestendigd. Joegoslavië bestaat niet meer; Afghanistan, Irak, Pakistan, Libië, Syrië … evolueren in gelijkaardige richting.

Zopas bleek uit WikiLeaks-documenten dat de VS sinds 2006 zes miljoen dollar schonk aan een zender van gevluchte Syrische opposanten; dit gebeurde onder Bush, maar ook door Obama. 

De Afghaanse feministe Malalai Joya zegt dat de CIA overal het islamitisch fundamentalisme ondersteunt. (http://www.rawa.org/temp/runews/2011/04/10/malalai-joya-us-is-the-god-father-of-islamic-fundamentalism-in-the-region.html )

Zo blijft het voorwendsel om in te grijpen voortduren. Joya trad ook op samen met Noam Chomsky: http://www.rawa.org/temp/runews/2011/03/27/malalai-joya-noam-chomsky-denounce-us-occupation-of-afghanistan.html 

Congo en Ivoorkust passen in het rijtje.

Wie wordt daar beter van?

Wanneer hun bevolking daar beter van wordt? Voor de meeste mensen gaat het slechter, een minderheid profiteert. Daar zitten onder meer de wapenproducenten en wapenhandelaars bij.

Tot deze strategie behoort ook de mediatieke diabolisering van andere ‘regimes’, waarvoor de beste reclamebureaus worden ingehuurd en die worden overgenomen door de meeste bladen en zenders. Plaatselijke stromannen moeten een democratisch tintje geven aan de gedesintegreerde staten.

Recht: voor wie?

Is internationaal recht de doelstelling? Hallo Guantanamo? http://www.nytimes.com/2011/04/26/opinion/26tue1.html?_r=1&hp

Hallo geheime gevangenissen van de Joint Special Operations Command (http://www.rawa.org/temp/runews/2011/04/08/us-military-holds-terror-suspects-in-secret-jails-for-weeks-without-charge.html )

Hallo Gaza, Jeruzalem, Westelijke Jordaanoever?

Dat internationaal recht de doelstelling zou zijn van al deze oorlogen, zou pas geloofwaardig worden indien de Palestijnen, ook deze in de diaspora, van dit recht zouden genieten.

Daar zijn ze vandaag steeds verder van verwijderd. Wanneer brengt Karel De Gucht ook de Israëlische generaals en ministers voor het Internationaal Strafhof? Zullen we, in afwachting, een no-flyzone instellen boven de Israëlische vliegvelden om de bevolking van Gaza te beschermen?

Frank Roels

Frank Roels is emeritus hoogleraar aan de UGent.

NB: Een kortere versie van deze opinietekst werd door De Morgen niet opgenomen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!